Στα 20. 350 στρέμματα υπολογίζεται η καμένη έκταση στην Πεντέλη – Ποιες περιοχές βρίσκονται σε κίνδυνο σήμερα.
Το μέγεθος της καταστροφικής πυρκαγιάς στην Πεντέλη καταγράφει η τελευταία εκτίμηση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Με βάση εικόνα πολύ υψηλής ανάλυσης που ελήφθη από το δορυφόρο Landsat 9 την Τετάρτη 20.07.2022 στις 12:05 τοπική ώρα, την οποία ανέκτησε και επεξεργάστηκε πριν από λίγο η πυρομετεωρολογική ομάδα FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, η νεότερη εκτίμηση για την έκταση που επηρέασε η δασική πυρκαγιά της Πεντέλης είναι περίπου 20.350 στρέμματα.
Επισημαίνεται ότι η έκταση αυτή έχει υπολογιστεί κατά προσέγγιση, καθώς οι περιοχές εντός της περιμέτρου δεν έχουν πληγεί όλες το ίδιο, ενώ αναμένεται και ο περισσότερο ακριβής υπολογισμός από την ενεργοποίηση της υπηρεσίας Rapid Mapping του Ευρωπαϊκού Συστήματος Copernicus.
Ωστόσο, τα τελευταία δεδομένα είναι καλύτερα από τα προηγούμενα, που έκαναν λόγο για μια έκταση περίπου 25.000 στρεμμάτων που κάηκε.
Συγκεκριμένα, το meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών είχε δημοσιεύσει εικόνα από το δορυφόρο Terra (όργανο MODIS) την Τετάρτη 20.07.2022 στις 12:10 τοπική ώρα, εκτιμώντας ότι η έκταση που επηρεάστηκε από τη δασική πυρκαγιά στην Πεντέλη, έφτανε στα 24.700 στρέμματα.
Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς και σήμερα
Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται σήμερα, Πέμπτη 21 Ιουλίου, για τέσσερις περιφέρειες της χώρας, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr), πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται σήμερα για τις περιοχές:
Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)
Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας)
Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Λακωνίας)
Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)
Για το λόγο αυτό, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια.
Υπάρχει ισχυρή σύσταση να αποφεύγονται το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α.
Επίσης, η ΓΓΠΠ υπενθυμίζει ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών και καλεί τους πολίτες σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.
Συνεχίζονται οι περιπολίες
Την ίδια ώρα η Πυροσβεστική παραμένει σε επιφυλακή, έχοντας εν εξελίξει το 2ο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας του Πυροσβεστικού Σώματος και συνεχίζοντας τις περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και τις επίγειες περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.
Επιπρόσθετα, το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών των παραπάνω Περιφερειακών Ενοτήτων παραμένει σε μερική επιφυλακή, ενώ σε γενική επιφυλακή παραμένουν όλες οι πυροσβεστικές υπηρεσίες της Αττικής, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που πιθανόν να προκύψουν λόγω πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς (κατηγορία κίνδυνου 4).
Παράλληλα, στις παραπάνω περιοχές ισχύει η προληπτική απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και «ευπαθείς» περιοχές.
Τα σχόλια είναι κλειστά.