Πέντε ιστορικές στιγμές από την κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου

Ημερομηνία:

Από την συμβολική συνάντηση Τραμπ – Ζελένσκι έως τη δεύτερη συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ και της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου αποτέλεσε πεδίο αρκετών σημαντικών εξελίξεων.

Η κηδεία του εκλιπόντα ηγέτη της Καθολικής Εκκλησίας τελέστηκε στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, όπου παρευρέθηκαν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι και περισσότερες από 100 επίσημες αντιπροσωπείες, μεταξύ των οποίων ηγέτες κρατών όπως ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Μεταξύ των παρευρισκομένων ήταν επίσης κορυφαίες προσωπικότητες της Ευρώπης, όπως η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Κιρ Σταρμερ.

Με την παρουσία τόσων πολλών ηγετών από όλο τον κόσμο, η κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου έγινε επίσης μία από τις σημαντικότερες διεθνείς συγκεντρώσεις της χρονιάς, σύμφωνα με το Euronews.


Ακολουθούν πέντε καθοριστικές στιγμές της ημέρας:


1. Η αυθόρμητη «μίνι σύνοδος κορυφής» Τραμπ-Ζελένσκι

Μία από τις πιο εντυπωσιακές εικόνες προήλθε από μια αυθόρμητη συνάντηση στο Βατικανό.

Φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν από την προεδρία του Κιέβου δείχνουν τους Ζελένσκι, Τραμπ, Μακρόν και Σταρμερ συγκεντρωμένους σε μια μαρμάρινη αίθουσα πριν από την κηδεία, με τον Μακρόν να στηρίζει με το χέρι τον Ζελένσκι στον ώμο.

Ο Τραμπ και ο Ζελένσκι είχαν επίσης μια ιδιωτική, 15λεπτη συνομιλία, βλέποντας ο ένας τον άλλον στα μάτια, μέσα στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου. Οι δύο άνδρες κάθονταν πρόσωπο με πρόσωπο στο κέντρο μιας μαρμάρινης αίθουσας, χωρίς να υπάρχει κανένας βοηθός ή σύμβουλος κοντά τους, γεγονός που υποδηλώνει μια ιδιωτική και άμεση συνομιλία μεταξύ τους.

Ο διευθυντής επικοινωνίας του Λευκού Οίκου, Στίβεν Τσέουνγκ, χαρακτήρισε τη συνάντηση «πολύ παραγωγική», με σχέδια για περαιτέρω συζητήσεις αργότερα την ίδια μέρα.

Αυτή η άμεση και φαινομενικά εγκάρδια αλληλεπίδραση έρχεται σε έντονη αντίθεση με τις πρόσφατες δημόσιες εντάσεις μεταξύ των δύο ηγετών.

Σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης X, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι η συνάντηση ήταν καλή και ότι έχει τις προϋποθέσεις να γίνει ιστορική.

2. Το απροσδόκητο «σημάδι ειρήνης» του Τραμπ και του Μακρόν

Σε μια άλλη αξιοσημείωτη στιγμή κατά τη διάρκεια της κηδείας, ο Τραμπ συμμετείχε στο καθολικό τελετουργικό γνωστό ως «σημάδι της ειρήνης».

Αντάλλαξε χειραψίες με τους γείτονές του: τον Φινλανδό πρόεδρο Αλεξάντερ Στουμπ, με τον οποίο πρόσφατα έπαιξε γκολφ στη Φλόριντα, και τον Εσθονό πρόεδρο Αλάρ Καρίς.

Αλλά επέτεινε επίσης το χέρι του για να σφίξει το χέρι του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, που καθόταν σε μικρή απόσταση.

Ο Ντόναλντ Τραμπ (δεξιά) σφίγγει το χέρι του Γάλλου Προέδρου Μακρόν κατά τη διάρκεια της κηδείας του Πάπα Φραγκίσκου (AP)

Στην καθολική λειτουργία, το «σημάδι της ειρήνης» γίνεται μετά το «Πάτερ Ημών» και πριν από την Κοινωνία, όταν οι πιστοί καλούνται να ανταλλάξουν μια χειρονομία ειρήνης μεταξύ τους, συνήθως χειραψία, υπόκλιση ή αγκαλιά, ανάλογα με την παράδοση.

Η χειραψία με τον Μακρόν κατέστη δυνατή χάρη σε αλλαγές της τελευταίας στιγμής στη διάταξη των καθισμάτων στην πρώτη σειρά, καθώς το πρωτόκολλο του Βατικανού παραμερίστηκε για αυτό το άνευ προηγουμένου γεγονός.

Ο Τραμπ και η Πρώτη Κυρία Μελάνια, αλλά και ο Ζελένσκι, κάθισαν στην πρώτη σειρά μαζί με άλλους σημαντικούς ηγέτες, υπογραμμίζοντας τη διεθνή σημασία της κηδείας.

3. Η δεύτερη συνάντηση του Τραμπ με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Στα σκαλιά της πλατείας του Αγίου Πέτρου, ο πρόεδρος Τραμπ και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αντάλλαξαν χειραψία.

Ήταν η πρώτη τους συνάντηση από τις 21 Ιανουαρίου 2020, όταν οι δύο συναντήθηκαν στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.

Αυτή είναι η δεύτερη επίσημη συνάντηση μεταξύ του Τραμπ και της φον ντερ Λάιεν,Von der Leyen X

Αν και σύντομη και περιορισμένη σε τυπικές ευγένειες, η αλληλεπίδραση φάνηκε θερμή, παρά τις πρόσφατες διατλαντικές εντάσεις σχετικά με τους εμπορικούς δασμούς.

Η φον ντερ Λάιεν δήλωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης X ότι «είχε καλές ανταλλαγές» με αρκετούς από τους ηγέτες που συγκεντρώθηκαν για να αποτίσουν τον τελευταίο φόρο τιμής στον Πάπα.

Παραμένει ασαφές πόσοι άλλοι ηγέτες συναντήθηκε ο Τραμπ κατά τη σύντομη παραμονή του στη Ρώμη. Σύμφωνα με πληροφορίες, μίλησε επίσης σύντομα με τον Γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς, αλλά και με τον πρίγκιπα Γουίλιαμ της Ουαλίας.

4. Η συμβολική αλλαγή στην ενδυμασία του Ζελένσκι

Ο Ζελένσκι έκανε μια αξιοσημείωτη αλλαγή στην τυπική στρατιωτική ενδυμασία του για την κηδεία, επιλέγοντας αντίθετα σκούρα ρούχα.

Διατηρώντας την στρατιωτική του εμφάνιση, ο Ζελένσκι επέλεξε ένα κομψό μαύρο σακάκι με μπροστινές τσέπες και πιο ανεπίσημο κόψιμο, σε συνδυασμό με ένα σκούρο πουκάμισο αντί για το τυπικό του μπλουζάκι και σκούρες μπότες.

Από την πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, ο Ζελένσκι φοράει σταθερά ανεπίσημη στρατιωτική ενδυμασία ως σύμβολο αλληλεγγύης προς τους στρατιώτες στο μέτωπο.

Ωστόσο, η επιλογή της ενδυμασίας του Ζελένσκι είχε προκαλέσει προηγουμένως αντιδράσεις κατά την τελευταία του επίσκεψη στην Ουάσινγκτον, όπου η ερώτηση ενός δημοσιογράφου σχετικά με την ανεπίσημη ενδυμασία του άλλαξε για λίγο τον τόνο της εκδήλωσης.

Η επιλογή του να ντυθεί πιο επίσημα για την κηδεία σηματοδότησε μια σημαντική, αν και λεπτή, αλλαγή για την επίσημη περίσταση.

5. Αντι-Τραμπ υπόκρουση στην ομιλία

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο καρδινάλιος Τζιοβάνι Μπατίστα Ρε, πρύτανης του Κολλεγίου των Καρδιναλίων, εξήρε την αταλάντευτη υποστήριξη του Πάπα Φραγκίσκου προς τους μετανάστες και τους περιθωριοποιημένους — σχόλια που ορισμένοι είδαν ως έντονη επίπληξη προς τον πρόεδρο Τραμπ, ο οποίος ήταν παρών στο ακροατήριο.

Ο Ρε αναφέρθηκε στις επισκέψεις του Πάπα Φραγκίσκου στη Λέσβο και τη Λαμπεντούζα, δύο νησιά που συμβολίζουν «την τραγωδία της μετανάστευσης, με χιλιάδες ανθρώπους να πνίγονται στη θάλασσα», αλλά και στη λειτουργία που τέλεσε ο Πάπας Φραγκίσκος στα σύνορα Μεξικού-ΗΠΑ.

Ο καρδινάλιος Ρε επανέλαβε επίσης την αδιάκοπη προτροπή του Πάπα: «Χτίστε γέφυρες, όχι τείχη», μια φράση που από καιρό ερμηνεύεται ως άμεση κριτική της πολιτικής του Τραμπ.

Το πλήθος ανταποκρίθηκε με αυθόρμητα χειροκροτήματα, ειδικά κατά τη διάρκεια των εκκλήσεων του Ρε για ειρήνη και διάλογο ενόψει του πολέμου και της καταστροφής — ένα συγκινητικό αποκορύφωμα της τελετής.

«Αντιμέτωπος με τους σφοδρούς πολέμους των τελευταίων ετών, με τις απάνθρωπες φρικαλεότητες και τους αμέτρητους θανάτους και την καταστροφή, ο Πάπας Φραγκίσκος υψώνει αδιάκοπα τη φωνή του, ικετεύοντας για ειρήνη και καλώντας σε λογική και ειλικρινείς διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση πιθανών λύσεων»

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Φλέγεται η Ιερουσαλήμ: “Ίσως χρειαστούμε ενισχύσεις από...

Οι πυρκαγιές ξέσπασαν σε δασώδεις περιοχές λόγω καύσωνα και...

Τα 6,2 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη ξύπνησαν μνήμες...

Στους δρόμους και στις πλατείες οι κάτοικοι, κλειστά για...

Φλέγεται η Ιερουσαλήμ: “Ίσως χρειαστούμε ενισχύσεις από...

Οι πυρκαγιές ξέσπασαν σε δασώδεις περιοχές λόγω καύσωνα και...

Τα 6,2 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη ξύπνησαν μνήμες...

Στους δρόμους και στις πλατείες οι κάτοικοι, κλειστά για...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
DOLE Μπανάνες 300Χ250
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Βασίλης Κικίλιας: Ανακοίνωσε προσλήψεις προσωπικού στο Λιμενικό Σώμα

Σε περιπολικό σκάφος του Λιμενικού επιβιβάστηκε ο υπουργός Ναυτιλίας...

Συνεχίζονται οι έλεγχοι και οι παρεμβάσεις για τον μνημειακό πλάτανο στο Κράσι

Τα αποτελέσματα των ελέγχων αναμένονται στο προσεχές διάστημα, με...

Ποιο είναι το απόλυτο red flag για το διαζύγιο

Αυτό το red flag μπορεί να υποβόσκει για καιρό,...

Διάλεξη στο Αρχαιολογικό Μουσείο: Ο Κομμός ως λιμάνι της Εποχής του Σιδήρου

Ομιλητής θα είναι ο James Wright, Ομότιμος Καθηγητής Αρχαιολογίας...