Βασανιστικά ερωτήματα και αποκαλύψεις για το θρίλερ της Πάτρας, όπου «έσβησαν» τρία παιδιά της ίδιας οικογένειας σε διάστημα μικρότερο από τρία χρόνια, έρχονται στο φως μέσα από την έρευνα της εκπομπής «Φως στο Τούνελ» του MEGA, με την Αγγελική Νικολούλη.
Η ενδελεχής έρευνα του «Τούνελ» στα νοσοκομεία της Πάτρας προκάλεσε την παρέμβαση της μητέρας τους, ζωντανά, στην εκπομπή.
Στην έρευνα αυτή, το «Τούνελ» εντόπισε και μία μάρτυρα, που βρισκόταν με το άρρωστο παιδί της στο διπλανό θάλαμο με αυτόν της άτυχης Τζωρτζίνας.
Τα δύο δωμάτια συνέδεε ένα κοινό μπάνιο. Όταν η γυναίκα άνοιξε την πόρτα, είδε εκείνη τη στιγμή τη μητέρα της 9χρονης να αντιδρά με πανικό, λέγοντας πως το παιδί της έπαθε ανακοπή.
Μετά, σύμφωνα με τα όσα είπαν γιατροί στο «Τούνελ», βγήκε περπατώντας, χτύπησε την πόρτα στο γραφείο τους και τους ζήτησε να την ακολουθήσουν στο θάλαμο, γιατί κάτι περίεργο συνέβαινε.
Τα ουρλιαχτά της νοσοκόμας, που είχε προηγηθεί και βρήκε το παιδί νεκρό, ξεσήκωσαν τους γιατρούς που έσπευσαν να τη βοηθήσουν. Μετά από έντονη προσπάθεια, επανέφεραν τη μικρή Τζωρτζίνα στη ζωή.
Όλα όσα είπε η μητέρα στο «Τούνελ»
Η μητέρα των παιδιών, πάντως, δεν συμφωνούσε με τα όσα ακούστηκαν από το ιατρικό – κυρίως – προσωπικό και θέλησε να «βάλει τα πράγματα στη θέση τους». Για κάθε ερώτηση, ακόμη και των ειδικών που υπήρχαν στο πλατό της εκπομπής, υπήρχε και η απάντηση.
Όπως υποστήριξε, κατά τη διάρκεια της κρίσης του μικρού κοριτσιού ήταν ξύπνια δίπλα στο παιδί και μιλούσε στο τηλέφωνο, ενώ όταν αντιλήφθηκε το πρόβλημα, ειδοποίησε τους γιατρούς.
«Ήμουν ξύπνια, μιλούσα στο τηλέφωνο, και στην ανάκριση θα έρθει μάρτυρας και θα δουν τις κλήσεις, που λέω ότι κάτι δεν πάει καλά και κλείνω το τηλέφωνο. Και εκείνη τη στιγμή, πετάχτηκε η Τζωρτζίνα και έπεσε πίσω, όπως έκανε η Μαλένα», σημείωσε.
«Κάποιος λέει ψέματα»
Η μητέρα τόνισε ότι η Τζωρτζίνα ήταν σε οξυγόνο και αναρωτήθηκε: «Άρα, πώς γίνεται να λένε ‘κάναμε ακτινογραφία και δεν βρήκαμε τίποτα’ και από την άλλη να ήταν σε οξυγόνο;». Και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Ένα παιδί που είναι καλά, δεν έχει λευκά (αιμοσφαίρια) 20.000».
«Άρα, κάποιος λέει ψέματα», υπογράμμισε η 33χρονη, κάτι που ελπίζει, όπως είπε, να εξακριβώσουν οι αρχές.
«Η μητέρα μού είπε για την ανακοπή και με έδιωξε»
«Έρχονταν συνέχεια γιατροί και η μικρή ήταν μονίμως στο μηχάνημα. Ήταν καταβεβλημένη», λέει η μάρτυρας που βρήκε το «Τούνελ», το παιδί της οποίας νοσηλευόταν στο διπλανό δωμάτιο με την αδικοχαμένη Τζωρτζίνα.
Τη στιγμή που άνοιξε την πόρτα για να κατευθυνθεί προς το κυλικείο, ήταν η ώρα που η άτυχη 9χρονη έπαθε την ανακοπή και η μάρτυρας περιγράφει τα όσα εκτυλίχθηκαν μπροστά στα μάτια της:
«Μου φώναξε η μητέρα της, ότι έπαθε ανακοπή και έτρεχε να πιάσει το κουδούνι για να ειδοποιήσει. Μου είπε ‘κάτσε μέσα, μη δει το παιδί σου’ και αυτό έκανα. Ήταν πολύ οδυνηρό».
Νωρίτερα, όπως αναφέρει, δεν άκουσε φωνές ή φασαρία, παρά μόνο το μηχάνημα οξυγόνου στο δωμάτιο της Τζωρτζίνας.
Η μάρτυρας τονίζει ότι η μητέρα τής είχε εκμυστηρευτεί ότι είναι χωρισμένη και ότι έχει «χάσει» ήδη δύο παιδιά.
«Δεν άκουσα πριν φωνές στο δωμάτιο»
Απαντώντας στην Αγγελική Νικολούλη, η μάρτυρας στάθηκε με λεπτομέρεια στη σκηνή που αντίκρισε όταν άνοιξε την πόρτα.
«Όταν έντυσα τον γιο μου και ανοίξαμε την πόρτα για να πάμε στο κυλικείο, εκείνη τη στιγμή έτρεχε και πάτησε το κουμπί η μητέρα της μικρής. Το πάταγε παρατεταμένα, ήταν σε πανικό και μου λέει ‘η μικρή έπαθε ανακοπή’. Κι έτσι όπως ήμασταν ντυμένοι, μπήκαμε πάλι μέσα. Δεν την άκουσα όμως πριν να φωνάζει για να καταλάβω ότι κάτι συμβαίνει. Μετά, αφού έκλεισα την πόρτα, έτρεξαν γρήγορα νοσοκόμες και γιατροί».
Τα γεγονότα πριν από έναν «περίεργο» θάνατο
Το πρωινό της Τετάρτης 7 Απριλίου του 2021, στο Καραμανδάνειο παιδιατρικό Νοσοκομείο της Πάτρας, φτάνει το 9χρονο κοριτσάκι. Μέλος του ιατρικού προσωπικού περιγράφει:
«Την έφερε η μητέρα της, η οποία μας είπε ότι η μικρή τιναζόταν στον ύπνο της, ανέφερε σπασμούς τη νύχτα κατά την διάρκεια του ύπνου. Η 9χρονη υποβλήθηκε αμέσως σε εγκεφαλογράφημα, σε μαγνητική εγκεφάλου, ενώ την ανέλαβε η καρδιολόγος που γνώριζε το ιστορικό της και την είχε εξετάσει και πάλι μια βδομάδα νωρίτερα, χωρίς να διαγνώσει κάτι σοβαρό. Πέσαμε πάνω της. Δεν είχαν συμπληρωθεί δύο μήνες από τότε που έχασαν το δεύτερο παιδί, ήταν πολύ φρέσκο και γι’ αυτό ήμασταν και λίγο πιο ευαίσθητοι και το τρέχαμε πολύ. Κάναμε τα πάντα σε δύο μέρες, αυτά που κανονικά θα γίνονταν μέσα σε μία εβδομάδα. Φαίνονταν όλα εξαιρετικά και η κατάστασή της δεν ενέπνεε καμία ανησυχία. Κατά την επίσκεψη των ιατρών την Παρασκευή, δύο μέρες αργότερα, ενημερώσαμε την μητέρα ότι ο έλεγχος είναι αρνητικός».
Η μοιραία ημέρα
Όλοι στο νοσοκομείο κάνουν λόγο για άριστη κλινική εικόνα της 9χρονης Τζωρτζίνας. Αυτός ήταν και ο λόγος που ήθελαν να της δώσουν εξιτήριο δύο ημέρες μετά την εισαγωγή. Κάτι όμως θα άλλαζε ξαφνικά αυτή την εικόνα…
«Ήρθε η μητέρα ανήσυχη και είπε στους γιατρούς πως το κοριτσάκι έκανε έναν εμετό. Δεν είδαμε εμετό, αλλά ένα παιδάκι που κράταγε ένα νεφροειδές με λίγο σάλιο μέσα… Το παιδί έμοιαζε φοβισμένο, είπε ότι πονάει λίγο η κοιλιά του και οι γιατροί αποφάσισαν να μείνει για παρακολούθηση. Έγιναν πάλι εξετάσεις και υπέρηχος κοιλίας για κάθε ενδεχόμενο. Έφαγε κανονικά και την επόμενη μέρα μια χαρά. Παρ’ όλα αυτά, ήταν σε μόνιτορ συνέχεια και μάλιστα με σαφή οδηγία – καθώς αυτά που περιέγραφε η μητέρα γίνονταν κατά τον ύπνο – η γιατρός εφημερίας να το βλέπει κάθε μισάωρο περίπου».
Ο μπαμπάς της Τζωρτζίνας έμεινε μαζί της το βράδυ του Σαββάτου, μέχρι και το μεσημέρι της Κυριακής. Η μικρή ήταν σε άριστη κατάσταση, ζήτησε να φάει μέχρι σουβλάκι, κάτι που προφανώς δεν της το επέτρεψαν. Ο μπαμπάς έφυγε το μεσημέρι της Κυριακής και έμεινε κοντά της η μητέρα της.
Την Κυριακή 11 Απριλίου, όμως, η κατάσταση αλλάζει δραματικά. Οι μαρτυρίες είναι συγκλονιστικές:
«Πέρασε ο γιατρός γύρω στις έξι και το παιδί κοιμόταν φυσιολογικά. Επτά παρά πέντε η μαμά έρχεται σε μας. Μιλάμε για μικρές αποστάσεις. Δύο δωμάτια απόσταση. Μας είπε ότι κάτι δεν πάει καλά με το παιδί. Δεν μας έδωσε την εικόνα του επείγοντος, οπότε βγήκαμε περπατώντας μαζί της, αν και στο μεταξύ είχε πάει ήδη νοσηλεύτρια στο δωμάτιο. Εκείνη που έβαλε τις φωνές ήταν η νοσηλεύτρια. Ούρλιαξε ‘τρέξτε’ και τρέξαμε όλοι μαζί. Το παιδί ήταν νεκρό. Πέσαμε όλοι πάνω του».
Μάρτυρες περιγράφουν πώς ένας έμπειρος γιατρός του νοσοκομείου κατάφερε, μετά από υπεράνθρωπη προσπάθεια, να επαναφέρει το χωρίς σφυγμό κοριτσάκι στη ζωή.
«Έπεσε πάνω στο παιδί στην κυριολεξία. Όταν μάλιστα άκουσε ποιο παιδί είναι, φώναζε ‘δεν θα σε αφήσω να φύγεις’. Έγιναν τα πάντα και το επανέφερε.»
Μετά από σχετική ερώτηση δημοσιογράφου της εκπομπής για το εάν χάθηκε πολύτιμος χρόνος, ο μάρτυρας απάντησε:
«Βεβαίως. Αυτό είναι σίγουρο, είναι δεδομένο. Τι να σας πω, αυτό είναι πολύ μυστήριο. Είναι περίεργο, ήταν μια χαρά, δεν μπορεί. Αν είναι προβληματική η καρδιά, δεν θα επανέλθει. Αυτή η καρδούλα ήταν φρέσκια. Επανήλθε».
Εξελίξεις στις έρευνες και η αποκάλυψη για το πνευμονικό οίδημα
Καθώς η έρευνα εξελίσσεται, έχει δημιουργηθεί και μία σειρά από κρίσιμα ερωτήματα, στα οποία καλούνται οι Αρχές να βρουν τις απαντήσεις.
Ερωτήματα προκύπτουν και ως προς το θάνατο της τελευταίας κόρης της οικογένειας, μόλις 6 μηνών, της Ίριδας. Σύμφωνα με το πόρισμα της νεκροτομής, ο θάνατός της οφειλόταν σε αγενεσία φλεβοκόμβου. Πρόκειται για μία σπάνια πάθηση που έχει να κάνει με τον εκφυλισμό των κυττάρων, τα οποία αποτελούν τον λεγόμενο φυσικό βηματοδότη της καρδιάς.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Τούνελ», στο πόρισμα αυτό που έχουν στη διάθεσή τους οι Αρχές, αναφέρεται ως αιτία θανάτου και το πνευμονικό οίδημα, που πρέπει να ερευνηθεί περαιτέρω πώς προκλήθηκε.
Πολύς λόγος έχει γίνει και για το πανάκι με το αίμα, που βρέθηκε δίπλα από το άτυχο κοριτσάκι των έξι μηνών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εκπομπής, αυτό προσκομίστηκε στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πατρών.
Αίσθηση προκάλεσε και η αποκάλυψη του «Τούνελ» για πολύτιμα στοιχεία που χάθηκαν στο θάνατο του βρέφους. Δεν έγινε αυτοψία στο χώρο, το παιδί καθυστέρησε να νεκροτομηθεί και δεν εντοπίστηκε η ώρα θανάτου.
Υπενθυμίζεται πως από την Δευτέρα αναμένεται να αρχίσουν οι καταθέσεις γιατρών, νοσηλευτών και άλλων ειδικών, καθώς και των μελών της οικογένειας και συγγενών, στις αστυνομικές αρχές