Η Πρεσβεία της Δημοκρατίας της Κούβας στην Ελλάδα, το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (ΕΛΜΕΠΑ) και οι εκδόσεις ΤΟΠΟΣ διοργανώνουν παρουσίαση του βιβλίου του συμβούλου και Προξένου της Πρεσβείας, κ. José Oriol Marrero Martίnez, «Ο ΧΟΣΕ ΜΑΡΤΙ ΚΑΙ ΤΟ “ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ”». Μια μελέτη των αναφορών του εθνικού ήρωα της Κούβας για το Ελληνικό στοιχείο. Η παρουσίαση του βιβλίου θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2022 και ώρα 7:30 μ.μ. στο ΝΥΝ και ΑEΙ.
Θα προλογίσουν οι:
• Zelmys María Domínguez Cortina, Πρέσβειρα της Κούβας
• Νίκος Κατσαράκης, Πρύτανης του ΕΛΜΕΠΑ
Το βιβλίο θα παρουσιάσει ο συγγραφέας, José Oriol Marrero Martίnez.
Θα ακολουθήσει συζήτηση.
Επιμέλεια παρουσίασης: Μανόλης Βριθιάς.
Θα τηρηθεί το ισχύον υγειονομικό πρωτόκολλο για τον περιορισμό της διασποράς της νόσου COVID-19.
Το πρωί της ίδιας ημέρας αντιπροσωπεία της Πρεσβείας της Δημοκρατίας της Κούβας θα επισκεφθεί την Πρυτανεία του ΕΛΜΕΠΑ.
Παρατίθεται το οπισθόφυλλο του βιβλίου, καθώς και ένα σύντομο βιογραφικό του συγγραφέα.
Οπισθόφυλλο βιβλίου Ο Χοσέ Μαρτί και το «ελληνικό στοιχείο»
Ο Χοσέ Μαρτί (1853-1895), εθνικός ήρωας της Κούβας, ήταν μια πολύπλευρη προσωπικότητα: ποιητής, θεατρικός συγγραφέας, διηγηματογράφος, εκδότης, χαρισματικός δημοσιογράφος, μεταφραστής και επαναστάτης. Πολύγλωσσος, πολυταξιδεμένος και βαθιά διεθνιστής καθώς «πατρίδα του ήταν η ανθρωπότητα». Στα άρθρα του, που δημοσιεύτηκαν σε δεκάδες ισπανόφωνες εφημερίδες, καθώς και σε άλλα κείμενά του, συναντάμε εκατοντάδες αναφορές σε πρόσωπα, μυθολογικά και υπαρκτά, και τόπους της αρχαίας και της σύγχρονης Ελλάδας. Αυτές οι αναφορές αποτέλεσαν την πρώτη ύλη της πρωτοποριακής μελέτης του Χοσέ Οριόλ Μαρέρο Μαρτίνες.
Η αγάπη του Μαρτί για το «ελληνικό στοιχείο» δεν έχει σχέση με τον τυπικό «φιλελληνισμό», αλλά κυρίως είναι μια αναζήτηση του οικουμενικού και διαχρονικού χαρακτήρα του ελληνικού πολιτισμού. Ταυτόχρονα, το έργο αυτό είναι μια τοιχογραφία του 19ου αιώνα, καθώς από τις σελίδες του περνούν ο λόρδος Μπάιρον, ο Διονύσιος Σολωμός, ο Όσκαρ Ουάιλντ, ο Ερρίκος Σλίμαν, η Σάρα Μπερνάρ και άλλοι πολλοί. Από τη νεόδμητη γέφυρα του Μπρούκλιν, ταξιδεύει στη Θήβα την επτάπυλη, καθώς ο δημοσιογράφος «πρέπει να γνωρίζει από το σύννεφο μέχρι το μικρόβιο, από τον Ομάρ Καγιάμ μέχρι τον Παστέρ».
Με αφορμή τις πολιορκίες του Μεσολογγίου και τη μάχη των Θερμοπυλών, ο Μαρτί αποθεώνει την αντίσταση όλων των λαών στον ξένο κατακτητή, έναν αγώνα στον οποίο ο ίδιος έδωσε τη ζωή του πεθαίνοντας στη μάχη «με το πρόσωπο στραμμένο στον ήλιο».
Σύντομο βιογραφικό του συγγραφέα
Ο Χοσέ Οριόλ Μαρέρο Μαρτίνες γεννήθηκε στην κουβανική επαρχία του Κάμαγουεϊ το 1963. Σπούδασε στο Ανώτατο Ινστιτούτο Ανθρωπιστικών Επιστημών της Μόσχας (1981-1986) και συνέχισε τις σπουδές του στην Αβάνα, το Κάμαγουεϊ, το Πεκίνο και το Καράκας. Έχει εκπονήσει δεκάδες μεταπτυχιακές μελέτες με πανεπιστήμια της Κούβας, της Βρετανίας, της Κολομβίας και της Βραζιλίας. Διαθέτει Μάστερ στις Επιστήμες. Το 1993 τιμήθηκε με το Εθνικό Βραβείο Επιστημονικής Έρευνας για νέους Κουβανούς. Έχει υπηρετήσει σε διευθυντικές θέσεις σε επιστημονικά ιδρύματα της Κούβας και έχει συμμετάσχει ως εισηγητής σε δεκάδες εθνικά και διεθνή επιστημονικά συνέδρια. Πολυάριθμα κείμενά του έχουν δημοσιευθεί σε θεωρητικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους, αρκετά από αυτά και στην Ελλάδα. Συμμετείχε ως εθελοντής σε στρατιωτική διεθνιστική αποστολή στον Πόλεμο της Αγκόλας (1988-1989) και έχει διατελέσει βουλευτής στο κουβανικό Κοινοβούλιο. Υπηρέτησε ως σύμβουλος της πρεσβείας της Κούβας στο Βασίλειο του Βελγίου, το Μεγάλο Δουκάτο του Λουξεμβούργου και της Κουβανικής Διπλωματικής Αποστολής στην Ευρωπαϊκή Ένωση (2010-2014). Από το 2017, ως πρόξενος της πρεσβείας της Δημοκρατίας της Κούβας στην Αθήνα, έχει προωθήσει το χτίσιμο πολιτιστικών γεφυρών ανάμεσα στους λαούς της Κούβας και της Ελλάδας. Είναι ο δημιουργός των δίγλωσσων εκθέσεων φωτογραφίας “Χοσέ Μαρτί, με την Ελλάδα στην καρδιά” και “Με την Κούβα στην καρδιά”, οι οποίες παρουσιάστηκαν πάνω από 20 φορές σε περίπου 15 πόλεις της Ελλάδας, και τις είδαν χιλιάδες άνθρωποι. Είναι ο συγγραφέας της μονογραφίας “Ο Χοσέ Μαρτί και το «ελληνικό στοιχείο», η οποία θα εκδοθεί σύντομα στην Αθήνα, στην ελληνική γλώσσα.