Παρουσία Αυγενάκη η τελετή έναρξης του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος – Δεύτερο χάλκινο μετάλλιο για την Ελλάδα
Παρουσία του Υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, πραγματοποιήθηκε στο κλειστό γυμναστήριο «Δύο Αοράκια», η τελετή έναρξης του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος τζούντο βετεράνων. Μια τελετή που συνδυάστηκε από την κατάκτηση και δεύτερου ελληνικού μεταλλίου, χάλκινης απόχρωσης κι αυτήν την φορά, με πρωταγωνιστή, τον Γιάννη Τσαπάρα στην ηλικιακή κατηγορία 45-49.
Την τελετή έναρξη τίμησαν με την παρουσία τους ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος για τον αθλητισμό, Γιώργος Πιτσούλης, ο Αντιδήμαρχος Κυκλικής Οικονομίας, Περιβάλλοντος και Αθλητισμού, Κώστας Βαρδαβάς, ο Πρέσβης της Ιαπωνίας στην Ελλάδα, Νακαγιάμα Γιασουνόρι, ενώ τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ), υπό την αιγίδα του οποίου γίνεται η διοργάνωση, εκπροσώπησε ο αναπληρωτής ταμίας, Αντώνης Παπουτσάκης. Κεντρικό πρόσωπο της τελετής ήταν ο 92χρονος Νίκος Κλουβάτος, ο οποίος τιμήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση Τζούντο (EJU) και τον πρόεδρό της, Ότο Κνέιτινγκερ, ως ο μεγαλύτερος σε ηλικία αθλητής που δήλωσε συμμετοχή στη διοργάνωση, αλλά και για τη συνολική προσφορά του στο τζούντο. Ο κάτοχος επτά DAN δεν έκρυψε τη χαρά του για τη βράβευση, η οποία ήρθε μερικά χρόνια μετά την αντίστοιχη τιμητική διάκριση που έλαβε από την Παγκόσμια Ομοσπονδία (IJF).
Το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Τζούντο Βετεράνων συνδιοργανώνουν η Ελληνική Ομοσπονδία Τζούντο με το Υφυπουργείο Αθλητισμού και την Περιφέρεια Κρήτης. Το πρωτάθλημα υποστηρίζουν μεταξύ άλλων ο Δήμος Ηρακλείου, το Επιμελητήριο Ηρακλείου και οι Μινωϊκές Γραμμές.
Και δεύτερο χάλκινο μετάλλιο η Ελλάδα (δια χειρός Τσαπάρα)
Οι «μονομαχίες» του με τον Ηλία Ηλιάδη σε εθνικό επίπεδο είχαν γράψει Ιστορία. Σήμερα όμως, ο Γιάννης Τσαπάρας, προπονητής πλέον σε αθηναϊκό σύλλογο, αποφάσισε να δοκιμάσει τις δυνάμεις τους στους βετεράνους. Και τα κατάφερε περίφημα. Με δύο νίκες σε τρεις δυνατούς αγώνες, κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο της κατηγορίας Μ4 (45-49) και τα -90 κιλά, ανεβάζοντας τον αριθμό των ελληνικών μεταλλίων στα δύο μετά το χάλκινο της πρεμιέρας από τον Γιώργο Ανδρεάδη.
«Ηταν μια πολύ όμορφη εμπειρία, για την οποία οφείλουμε ένα τεράστιο ευχαριστώ, στην Ελληνική Ομοσπονδία Τζούντο, η οποία κατέβαλε υπεράνθρωπες προσπάθειες για να διοργανώσει ένα τόσο σημαντικό γεγονός. Έδωσε την ευκαιρία, σε εμάς τους προπονητές και παλαίμαχους αθλητές, να σηκώσουμε ξανά την ελληνική σημαία και να παλέψουμε γι` αυτήν. Προσωπικά και μόνο αυτό με γεμίζει υπερηφάνεια, χαρά και πάνω απ` όλα μου δίνει τη δυνατότητα να γίνω για ακόμη μία φορά το φωτεινό παράδειγμα για το μέλλον του τζούντο που είναι τα παιδιά μας. Τους ανοίγουμε τον δρόμο δίνοντας το καλό παράδειγμα με τη μαχητικότητά μας και δίνοντας υπόσταση στη φιλοσοφία του τζούντο: ποτέ μην τα παρατάς, δώστε πάντα τον καλύτερό σας εαυτό, ασχέτως αποτελέσματος», είπε ο Γιάννης Τσαπάρας.
Και συνέχισε: «Ευχαριστώ την ΕΟΤ γι` αυτήν την τεράστια ευκαιρία που μου έδωσε να αγωνιστώ και να πάρω ένα χάλκινο μετάλλιο ύστερα από τρεις σκληρές μάχες τις οποίες και ευχαριστήθηκα, όπως και όλοι, συμπεριλαμβανομένων και των μαθητών μου. Το πρώτο πράγμα που λέω στα παιδιά είναι τι δεν έκανα καλά και πως έμαθα από τα λάθη μου. Εννοείται ότι τα βίντεο από τους σημερινούς μου αγώνες θα τα δείξω. Να τους δείξω τον τρόπο που σκεφτόμουν. Τι λειτούργησε, τι δεν λειτούργησε. Που έκανα λάθος. Ξέρω καλά γιατί έχασα. Δεν χρειάζεται ανάλυση αυτή τη στιγμή. Είναι κάτι που είναι ανάμεσα σε μένα και τους μαθητές μου, για να μην το κάνουν και οι ίδιοι και να βγαίνουν πάντα νικητές. Έχουν δει και τα βίντεο την εποχή που έπαιζα με τον Ηλία Ηλιάδη. Με τον Ηλία διατηρώ μια πολύ καλή φιλική σχέση και μιλάμε συχνά στο τηλέφωνο. Είναι το φωτεινό παράδειγμα για όλους, όχι μόνο για τα αποτελέσματα αλλά κυρίως για το ήθος αυτού του ανθρώπου. Ο Ηλίας είναι παράδειγμα προς μίμηση. Μακάρι κάποιος στο μέλλον να τον φτάσει και να τον ξεπεράσει. Φανταστείτε τι επιτυχία θα είναι για το ελληνικό τζούντο».
Φινάλε αύριο (4/6) στα ατομικά με τρεις ελληνικές συμμετοχές
Η δράση για τα ελληνικά χρώματα συνεχίζεται το Σάββατο (4/6). Στην αυλαία του ατομικού η χώρα μας θα εκπροσωπηθεί από τρεις αθλητές στην ηλικιακή κατηγορία Μ1 (30-34 ετών). Στα -66κ. θα αγωνιστούν οι Ιωάννης Παπαχρηστίδης και Μιχάλης Ψυλλάκος, ενώ στα-100 κιλά συμμετέχει ο Γρηγόρης Βότικας.
Να θυμίσουμε ότι στην κορυφαία αγωνιστική εκδήλωση της συγκεκριμένης ηλικιακής κατηγορίας συμμετέχουν περισσότεροι από 250 αθλητές και αθλήτριες από 31 χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ουκρανίας (τα έξοδα των αθλητών της καλύφθηκαν εξ ολοκλήρου από το υφυπουργείο αθλητισμού).
Οι αγώνες της Παρασκευής θα εκκινήσουν στις 09:30 και η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.
Ντάνκανιτς: «Θέλω να ευχαριστήσω την Ελληνική Ομοσπονδία Τζούντο»
Ο Μίκολα Ντάνκανιτς μίλησε στην επίσημη ιστοσελίδα της EJU και ευχαρίστησε την ΕΟ Τζούντο για την ευκαιρία που του έδωσε να αγωνιστεί στη διοργάνωση του Ηρακλείου.
Στο τελικό της κατηγορίας του ο Ουκρανός έκανε μια πολύ καλή προσπάθεια, αλλά έχασε τον αγώνα από τον Πολωνό Τσίπρινα. Όμως για τον Ουκρανό αθλητή δεν είχε τόσο μεγάλη σημασία η νίκη.
«Θέλω να ευχαριστήσω την Ελληνική Ομοσπονδία Τζούντο γι` αυτή τη διοργάνωση. Το να βρίσκομαι εδώ με την οικογένεια του τζούντο σημαίνει πολλά. Είμαι προπονητής τζούντο για νέους αθλητές στην περιοχή μου στην Ουκρανία και μένω κοντά στα σύνορα με την Ουγγαρία. Για να προπονηθώ όμως πρέπει να ταξιδέψω 250 χιλιόμετρα. Ήταν πολύ δύσκολο αλλά είμαι πολύ ευτυχής που κατάφερα να είμαι εδώ».
«Συλλέκτης» μεταλλίων ο Αζέρος Φαρχάντ Ραγιαμπλί
Ο Φαρχάντ Ραγιαμπλί από το Αζερμπαϊτζάν έγραψε ιστορία στην πρεμιέρα των αγώνων καθώς πρόσθεσε στην πλούσια συγκομιδή του ένα ακόμη μετάλλιο, φτάνοντας τους οκτώ ευρωπαϊκούς (σ.σ. έχει και εννέα παγκόσμιους) τίτλους. «Αυτό είναι το όγδοο Ευρωπαϊκό μετάλλιο που κερδίζω. Όπως μπορείτε να καταλάβετε το τζούντο για εμάς δεν είναι απλώς ένα άθλημα, είναι τρόπος ζωής. Εκτός από αθλητής, είμαι και προπονητής τζούντο στην Σουμγκαγίτ από το 1985, περίπου 30 χιλιόμετρα έξω από το Μπακού. Οι αθλητές που βρίσκονται εδώ μαζί μου, υπήρξαν όλοι μαθητές μου, ξεκινώντας από έξι ή επτά χρονών και πλέον αγωνίζονται ως βετεράνοι αθλητές. Μου φαίνεται συγκινητικό που δεν σταμάτησαν το τζούντο από την παιδική τους ηλικία και με κάνει περήφανο».
Τα σχόλια είναι κλειστά.