Παρέμβαση Προέδρου ΕΔΕΥΑ – Δημάρχου Ρεθύμνης στο OTS Forum στα Ιωάννινα

Σε ακόμα μία παρέμβαση για την προβολή των θέσεων της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. για την επιχειρούμενη από το Υπουργείο
Περιβάλλοντος μεταρρύθμιση της λειτουργίας των Δ.Ε.Υ.Α. και των Δήμων αναφορικά με την διαχείριση του νερού, προχώρησε σήμερα ο Δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Γιώργης Χ. Μαρινάκης, αξιοποιώντας το βήμα του 16ου OTS Forum που διεξάγεται στα Ιωάννινα.

Ως πρόεδρος της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. επισήμανε για ακόμα μια φορά τις θέσεις που εκφράστηκαν στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μελών της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. που πραγματοποιήθηκε στις 14 Νοεμβρίου 2024, στην Αθήνα, τονίζοντας πως η παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών Θεόδωρου Λιβάνιου αλλά και του Α’ Αντιπροέδρου της Ρ.Α.Α.Ε.Υ. Δημήτριου Ψυχογιού στις εργασίες της, ήταν ιδιαίτερα σημαντική για την εξέλιξη του μείζονος ζητήματος.

Ο ίδιος τόνισε πως επιχειρείται αυτή η μεταρρύθμιση ενώ παραμένουν άλυτα τα σοβαρά λειτουργικά και οικονομικά προβλήματα των Δ.Ε.Υ.Α. που οφείλονται κυρίως στο Πρόγραμμα «Καλλικράτης» με το οποίο οι Δ.Ε.Υ.Α. παρέλαβαν αχαρτογράφητη ενδοχώρα χωρίς πόρους και προσωπικό, και στην ενεργειακή κρίση και τις πολιτικές τιμολόγησης των ενεργειακών παρόχων που εκτίναξαν το ενεργειακό κόστος των Δ.Ε.Υ.Α. σε μη διαχειρίσιμα επίπεδα.

Ο κ. Μαρινάκης συνέχισε, λέγοντας, ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσει μια οποιαδήποτε μεταρρύθμισης είναι η καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης των παρόχων ύδατος (Δ.Ε.Υ.Α. και Δήμων) και η αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων σχετικών μελετών (μελέτη DG Regio, εμπειρογνωμοσύνη Jaspers) όπως και της ολιστικής πρότασης για την μεταρρύθμιση της δημόσιας πολιτικής ύδρευσης και αποχέτευσης με παρόχους τις Δ.Ε.Υ.Α. και τους Δήμους.

Αφού αναφέρθηκε διεξοδικά στις προτάσεις της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. για το θέμα, επισήμανε την ανάγκη άμεσης ανταπόκρισης του αρμόδιου υπουργείου στην επίλυση των χρόνιων προβλημάτων των Δ.Ε.Υ.Α. μέσα από τις αναγκαίες χρηματοδοτήσεις για την κάλυψη του ενεργειακού κόστους και προβλημάτων που έχουν διαμορφωθεί στους κατά τόπους παρόχους νερού.

Τέλος τόνισε, ότι η Ε.Δ.Ε.Υ.Α. ζητά να ξεκινήσει καλόπιστος και παραγωγικός διάλογος ανάμεσα στους θεσμικούς εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δηλ. την ΚΕΔΕ και την Ε.Δ.Ε.Υ.Α. και το Υπουργείο Περιβάλλοντος με την ενεργό συμμετοχή του αρμόδιου για τις Δ.Ε.Υ.Α. και τους Δήμους Υπουργείου Εσωτερικών, αλλά και της ΡΑΑΕΥ, ώστε να εξευρεθεί η βέλτιστη δυνατή λύση για την μεταρρύθμιση της δημόσιας πολιτικής ύδρευσης-αποχέτευσης με παρόχους τις Δ.Ε.Υ.Α. και τους Δήμους, λύση που θα διασφαλίζει τον αυτοδιοικητικό χαρακτήρα της μεταρρύθμισης, την επαρκή τους στελέχωση, τους αναγκαίους πόρους και κάθε άλλη προϋπόθεση με στόχο την προστασία του φυσικού πόρου και την ποιότητα ζωής των τοπικών κοινωνιών.

Σε ό,τι αφορά τον ψηφιακό μετασχηματισμό των Δ.Ε.Υ.Α. ο κ. Δήμαρχος αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης της διασύνδεσης και διαλειτουργικότητας των συστημάτων των φορέων του δημοσίου, ώστε οι υπηρεσίες των Δήμων όλης της χώρας να έχουν πρόσβαση σ΄ ένα ενιαίο δίκτυο πληροφόρησης, πολύτιμο για την ταχύτερη εξυπηρέτηση του δημότη αλλά και τη δική τους εύρυθμη λειτουργία.

Στην ομιλία του με θέμα τον ψηφιακό μετασχηματισμό των υπηρεσιών ύδρευσης, αναφέρθηκε στην παραγωγική συνεργασία της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. με την ΟΤS καθώς ήδη από το 2018 έχει αναπτυχθεί και τεθεί σε λειτουργία το Πληροφοριακό Σύστημα Παρακολούθησης Ποιότητας Νερού Ανθρώπινης Κατανάλωσης, το οποίο μάλιστα έχει αναγνωρισθεί θεσμικά από το Υπουργείο Υγείας.

Ο κ. Μαρινάκης επισήμανε την σημαντικότητα αυτών των εφαρμογών, τονίζοντας, ότι «Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση και ο ψηφιακός μετασχηματισμός συνιστούν μια διαρκή πρόκληση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση δεδομένου του εύρους των αρμοδιοτήτων κι ευθυνών της, οι οποίες καλύπτουν μεγάλο μέρος των αναγκών και επιταγών της κοινωνίας την οποία υπηρετεί».

Τα σχόλια είναι κλειστά.