«Παράθυρο» για νέα μέτρα – «Πλην του γενικού lockdown δεν έχει αποκλειστεί τίποτα»
«Παράθυρο» για νέα μέτρα – «Πλην του γενικού lockdown δεν έχει αποκλειστεί τίποτα»
«Παράθυρο» για νέα μέτρα άφησε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, τονίζοντας πως πλην του γενικού lockdown δεν έχει αποκλείσει καμία άλλη παρέμβαση.
Ο υπουργός αναφέρθηκε στην απόφαση για διενέργεια μοριακού τεστ σε όλους τους ταξιδιώτες πριν από την είσοδό τους στη χώρα -ανεξαρτήτως εμβολιασμού- σημειώνοντας πως «κάνουμε πιο δύσκολη την πρόσβαση στη χώρα ώστε να εμποδίζουμε την εισαγωγή πολλών νέων κρουσμάτων, καθώς η Όμικρον αρχίζει να επικρατεί».
«Είναι αδύνατο να μην έρθει και στην Ελλάδα η νέα παραλλαγή και να μη γίνει κάποιου είδους ξέσπασμα. Δίνουμε τη μάχη μας να αυξηθεί το ποσοστό εμβολιασμού» είπε, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.
«Πλην του γενικού lockdown δεν έχω αποκλείσει ποτέ κάποιο άλλο μέτρο, διότι δεν ξέρω ποια θα είναι η εξέλιξη της πανδημίας. Γενικό lockdown πάντως αποκλείεται να υπάρξει» επέμεινε ο υπουργός.
Κληθείς να σχολιάσει τη μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα για τις ΜΕΘ, είπε ότι πρόκειται για ένα διαχρονικό πρόβλημα του ΕΣΥ και συμπλήρωσε πως τα ίδια προβλήματα υπήρχαν επί ΣΥΡΙΖΑ.
Μητσοτάκης: «Περισσότερα τεστ τα Χριστούγεννα, αν χρειαστεί»
Σημειώνεται πως κατά την προσέλευσή του στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, την Πέμπτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν απέκλεισε την εφαρμογή νέων μέτρων -αλλά όσον αφορά μόνο τα PCR test και την είσοδο ταξιδιωτών στη χώρα- λόγω της παραλλαγής Όμικρον.
«Τα όσα γνωρίζουμε για την παραλλαγή «Όμικρον» είναι ασφαλώς ιδιαίτερα ανησυχητικά. Η απάντηση στη μετάλλαξη «Όμικρον» αυτή τη στιγμή είναι η επιτάχυνση των εμβολιαστικών προγραμμάτων μας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις ενισχυτικές δόσεις. Η Ελλάδα ήταν μια από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που άνοιξε την ενισχυτική δόση για όλες τις πληθυσμιακές ομάδες και είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με το πώς εξελίσσεται το πρόγραμμα. Αν χρειαστεί να λάβουμε επιπρόσθετα μέτρα, σε ό,τι αφορά τα επιπρόσθετα τεστ, πιστεύω ότι αυτά θα χρειαστεί να εφαρμοστούν μόνο για την περίοδο των Χριστουγέννων, ώστε να μπορέσουμε να κερδίσουμε επιπλέον χρόνο για να αυξήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τον αριθμό των ανθρώπων που θα κάνουν την ενισχυτική δόση» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:
«Είναι μια μάχη με τον χρόνο. Αλλά κάθε εβδομάδα που κερδίζουμε πριν μας χτυπήσει η «Όμικρον» είναι κέρδος, γιατί θα μπορέσουμε να έχουμε μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού που θα έχει εμβολιαστεί με την ενισχυτική δόση».
Όπως διευκρίνιζαν κυβερνητικές πηγές, η απάντηση του πρωθυπουργού αφορούσε στο ερώτημα για τα PCR τεστ και τη συζήτηση στη διάρκεια της Συνόδου για τα τεστ σε ευρωπαϊκό επίπεδο για όσους μετακινούνται μεταξύ κρατών. Οι ίδιες πηγές προσέθεταν πως «δεν αφορά στο εσωτερικό της χώρας».
«Από τις προηγούμενες ημέρες, έχει ανακοινωθεί η ανάγκη διενέργειας διαγνωστικών τεστ για όσους εισέρχονται στην Ελλάδα και θα ισχύσει μόνο για την περίοδο των γιορτών. Είναι μέτρο προσωρινό» σημείωναν ακόμη.
Παγκόσμιος συναγερμός προ της Όμικρον
Καθώς η παραλλαγή Όμικρον επελαύνει και «απειλεί» τόσο την Ευρώπη όσο και τον υπόλοιπο πλανήτη, οι επιστήμονες κάνουν λόγο για πιθανό νέο μαζικότερο κύμα της πανδημίας και επισημαίνουν την ανάγκη επιτάχυνσης του εμβολιασμού.
Σημειώνεται πως η χειρότερη επίδοση από την έναρξη της πανδημίας, όσον αφορά στον αριθμό κρουσμάτων, κατεγράφη χθες στη Βρετανία με 93.045 νέες μολύνσεις το τελευταίο 24ωρο. Πρόκειται για την τρίτη διαδοχική ημέρα που ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων συνιστά νέο αρνητικό ρεκόρ.
Τα κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον έφτασαν τις 3.201. Καταγράφηκαν, επίσης, 111 θάνατοι από κοροναϊό, ενώ οι νοσηλευόμενοι έφθασαν τους 7.611.
Στο Λονδίνο, επίκεντρο της νέας παραλλαγής, οι εισαγωγές σε νοσοκομείο αυξήθηκαν κατά 34% την Τρίτη, ημέρα στην οποία φορούν τα νεότερα στοιχεία, σε σχέση με μία βδομάδα νωρίτερα. Στο ίδιο διάστημα οκτώ νοσοκομεία της πρωτεύουσας ανέφεραν διπλασιασμό των εισαγωγών, ενώ στο νοσοκομείο του Κρόιντον οι μισές κλίνες εντατικής θεραπείας είναι κατειλημμένες από ασθενείς.
Στην Αγγλία, η βρετανική κυβέρνηση περιορίστηκε στο να εισαγάγει εκ νέου τη χρήση της μάσκας στους περισσότερους δημόσιους χώρους (εξαιρουμένων παμπ και εστιατορίων), ενεθάρρυνε την τηλεργασία και επέβαλε υγειονομικό πάσο για τις μαζικές συγκεντρώσεις.
Ωστόσο, οι τοπικές κυβερνήσεις της Σκωτίας και της Ουαλίας αποφάσισαν να εφαρμόσουν αυστηρότερα μέτρα.
Την ίδια στιγμή, ο γερμανός υπουργός Υγείας, Καρλ Λάουτερμπαχ, δήλωσε την Παρασκευή ότι η χώρα πρέπει να ετοιμαστεί για ένα τεράστιο πέμπτο κύμα της πανδημίας. «Πρέπει να προετοιμαστούμε για μια πρόκληση που δεν έχουμε αντιμετωπίσει πάλι», είπε σε συνέντευξη Τύπου στο Αννόβερο.
Εκτίμησε πως αν η μετάλλαξη Όμικρον είναι ηπιότερη από άλλες μεταλλάξεις θα μπορούσε να συγκρατήσει τους θανάτους για δύο με τρεις εβδομάδες, πριν η έξαρση του ιού εξαλείψει αυτό το πλεονέκτημα, υπογραμμίζοντας ότι μια δύσκολη περίοδος στο εγγύς μέλλον είναι αναπόφευκτη.
Με την περίοδο των γιορτών προ των πυλών, ο γερμανός υπουργός παρότρυνε όσους ταξιδεύουν να κάνουν συχνά τεστ. Η Γερμανία έχει επιβάλει ξανά μέτρα για την αναχαίτιση της πανδημίας, καθώς απαγορεύεται σε ανεμβολίαστους να έχουν πρόσβαση σε εστιατόρια και καταστήματα εμπορευμάτων που δεν θεωρούνται πρώτης ανάγκης.
Στη Γαλλία, δε, εξαιτίας της μεγάλης διασποράς της Όμικρον, ακυρώνονται οι εορταστικές εκδηλώσεις στη Γαλλία.
Σύμφωνα με ανακοίνωση των Αρχών, αυτό το μέτρο κρίθηκε επιβεβλημένο, ενώ συνιστάται και στους πολίτες να μη συνωστίζονται ούτε στις ιδιωτικές συναντήσεις κατά τη διάρκεια των εορτών, καθώς και να υποβάλλονται σε τεστ για τον κοροναϊό, πριν πραγματοποιήσουν κάποια επίσκεψη.
Εξίσου επιβαρυμένη είναι η κατάσταση και στις ΗΠΑ, όπου τα κρούσματα της Όμικρον διπλασιάζονται κάθε δύο ημέρες και εν συνόλω τα κρούσματα έχουν αυξηθεί κατά 50% μέσα σε δύο εβδομάδες.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post, η νέα παραλλαγή βρίσκεται ήδη σε 39 Πολιτείες και μεγάλη άνοδος παρατηρείται στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας καθώς και στις μεσοδυτικές Πολιτείες.
Τα σχόλια είναι κλειστά.