Από τη στιγμή που η παραλλαγή Όμικρον εντοπίστηκε στις 24 Νοεμβρίου στη Νότια Αφρική, επιστήμονες, πολίτες και κυβερνήσεις ανησυχούν ότι το νέο παραλλαγμένο στέλεχος μπορεί να μας γυρίσει στην αρχή της πανδημίας.
Πώς, άλλωστε, να μην ανησυχεί κανείς αφού σε μια σειρά χώρες υπάρχει έξαρση του κοροναϊού, ενώ ακόμα και σε αυτές που υπάρχει σταθεροποίηση οι πανδημικοί δείκτες κινούνται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα.
Στην Ελλάδα έχουμε μόλις ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα της «Όμικρον», αν και ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης δήλωσε ότι υπάρχουν και άλλα ύποπτα κρούσματα της νέας παραλλαγής στη χώρα.
Ο υπουργός Υγείας ανέφερε πως τα ύποπτα κρούσματα που βρίσκονται υπό εξέταση είναι άσχετα με το επιβεβαιωμένο πρώτο κρούσμα στην Κρήτη.
«Είναι από συμπολίτες μας που είναι σε άλλες περιοχές και ήρθαν από τις συγκεκριμένες χώρες. Αυτή τη στιγμή έχουν νοσήσει και παρακολουθούμε αν η νόσησή τους συνδυάζεται με Όμικρον ή είναι η Δέλτα», ανέφερε ο κ. Πλεύρης, προσθέτοντας πως τα ύποπτα κρούσματα βρίσκονται και στην Αθήνα.
Όπως τόνισε, ο μηχανισμός του ΕΟΔΥ είναι σε εγρήγορση κυρίως όσον αφορά τους πολίτες που ήρθαν στην Ελλάδα πριν την εφαρμογή των μέτρων για τους ταξιδιώτες από την Νότια Αφρική.
Τρία τα ερωτήματα
Τα βασικά ερωτήματα για την «Όμικρον» παραμένουν. Πόσο μεταδοτική είναι (για αυτό έχουμε τις περισσότερες απαντήσεις), πόσο παθογόνα είναι και την καλύπτουν τα ήδη υπάρχοντα εμβόλια, αν και έχουν ήδη ξεκινήσει οι προσπάθειες για την παρασκευή εμβολίων λόγω της συγκεκριμένης παραλλαγής.
Μέχρι τώρα τα στοιχεία δείχνουν ότι η νέα παραλλαγή είναι πολύ μεταδοτική, όπως επισήμανε χθες και η επικεφαλής επιστήμονας του ΠΟΥ. Όπως έγραψε και νωρίτερα το in.gr, η παραλλαγή Όμικρον πιθανώς έχει αποσπάσει και αφομοιώσει γενετικό υλικό από τουλάχιστον έναν άλλο κοροναϊό του κοινού κρυολογήματος, κάτι που εξηγεί σε ένα βαθμό τη μεγαλύτερη μεταδοτικότητα που φαίνεται να έχει σε σχέση με τη Δέλτα και άλλα προηγούμενα στελέχη του κοροναϊού SARS-CoV-2.
Ίσως, όμως, αυτό επίσης να σημαίνει ότι προκαλεί και λιγότερο σοβαρή νόσηση ή και τελείως ασυμπτωματική, σύμφωνα με ερευνητές στις ΗΠΑ. Αυτό το συμπέρασμα φαίνεται να ενισχύεται από το γεγονός ότι κανένας νεκρός δεν έχει καταγραφεί μέχρι τώρα από την «Όμικρον» παρά το γεγονός ότι το στέλεχος ως τώρα έχει εντοπιστεί σε 38 χώρες, λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Ο διευθυντής εκτάκτων καταστάσεων του ΠΟΥ, Μάικλ Ράιαν, υπογράμμισε σε κάθε περίπτωση ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε πόσο μολυσματική είναι η παραλλαγή Όμικρον, αν προκαλεί σοβαρή νόσηση και πόσο αποτελεσματικές είναι οι υπάρχουσες θεραπευτικές μέθοδοι και φάρμακα. Όπως είπε, ο Μάικλ Ράιαν «θα έχουμε το επόμενο διάστημα τις απαντήσεις που χρειαζόμαστε όλοι».
Φοβούνται την ταχύτητα των μεταλλάξεων της «Όμικρον»
Όμως, η ταχύτητα με την οποία η παραλλαγή Ομικρον φαίνεται να έχει συσσωρεύσει το ασυνήθιστο μοτίβο μεταλλάξεων της προκαλεί ανησυχία, σύμφωνα με τον Σικουλίλε Μόγιο, τον επιστήμονα που εντόπισε πρώτος το νέο στέλεχος που εξαπλώθηκε γρήγορα σε όλο τον κόσμο.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η ταχύτητα των μεταλλάξεων εγείρει επίσης ερωτήματα σχετικά με το πώς εξελίχθηκε η παραλλαγή και προστίθεται στο παζλ του πόσο μεταδοτική μπορεί να είναι.
«Ακόμα προσπαθούμε να καταλάβουμε πώς προέκυψαν τόσες πολλές μεταλλάξεις για την Ομικρον σε σύντομο χρονικό διάστημα», διευκρίνισε ο Σικουλίλε Μόγιο. «Αν κοιτάξετε τις προηγούμενες παραλλαγές, την Αλφα, τη Βήτα, μπορείτε να δείτε ότι οι μεταλλάξεις έγιναν με την πάροδο του χρόνου».
Μία από τις θεωρίες είναι ότι αυτό το στέλεχος αναπτύχθηκε σε ένα ανοσοκατεσταλμένο άτομο που είχε τον ιό για πολύ περισσότερο από το κανονικό. Ωστόσο, ο Μόγιο προειδοποίησε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για αυτό. Μια άλλη υπόθεση που εξετάζεται είναι εάν θα μπορούσε να είχε μεταφερθεί από ανθρώπους σε ζώο ξενιστή, να είχε προσαρμοστεί σε αυτό σχετικά γρήγορα και στη συνέχεια να μεταφέρθηκε ξανά στους ανθρώπους.
Η εικόνα από τη Νότια Αφρική
Την ίδια ώρα, στη Νότια Αφρική, τα καθημερινά επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid-19 έχουν σχεδόν τετραπλασιαστεί από την Τρίτη, καθώς η παραλλαγή εξαπλώνεται σε ολόκληρη τη χώρα, δείχνοντας πόσο μεταδοτικό μπορεί να είναι το νέο στέλεχος.
Αξιωματούχος ΠΟΥ: Τα lockdown είναι η έσχατη λύση
Όπως είναι φυσικό, η ανησυχία για που προκαλεί η «Όμικρον», αλλά και η έξαρση του κοροναϊού σε πολλές χώρες, ξαναφέρνουν τη συζήτηση για τα lockdown στο τραπέζι. Άλλωστε, η Αυστρία άνοιξε αυτόν δρόμο σχετικά με την Ευρώπη, ενώ και άλλες χώρες έχουν αυστηροποιήσει τα μέτρα τους, προσθέτοντας στη «φαρέτρα» τους και τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.
Τα lockdown που στοχεύουν στον περιορισμό της εξάπλωσης της παραλλαγής Ομικρον του κορωνοϊού είναι αποτελεσματικά, αλλά «θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο ως έσχατη λύση», τόνισε σήμερα Σάββατο η εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στη Ρωσία, Μελίτα Βουίνοβιτς.
«Η θέση του ΠΟΥ για τα lockdown παραμένει η ίδια», είπε στον ραδιοφωνικό σταθμό Moscow Speaking.
Έτσι, από τη μία πλευρά οι επιστήμονες δίνουν μάχη για να «αποκωδικοποιήσουν» τη νέα απειλή από την παραλλαγή Όμικρον, ενώ οι κυβερνήσεις επιχειρούν να κερδίσουν χρόνο παίρνοντας μέτρα πριν από τα Χριστούγεννα, όπου είναι αναμενόμενο οι πολίτες να έχουν περισσότερες συναναστροφές και να βρεθούν μέσα σε κλειστούς χώρους αφού ο καιρός χειμωνιάζει.