Πανώλη των αιγοπροβάτων: Οργισμένοι με την κυβέρνηση οι παραγωγοί – «Μας φέρεστε λες κι είμαστε αγράμματοι»

Ημερομηνία:

Ευρεία διαβούλευση για το πλήγμα που έφερε η πανώλη στην κτηνοτροφία πραγματοποίησαν φορείς και καταναλωτές. Οργανώνονται και διεκδικούν λύσεις, για να μην πούμε το τυρί-τυράκι.

Τι σημαίνουν για τους παραγωγούς αλλά και τους καταναλωτές τα απανωτά κρούσματα ζωονόσων – όπως η πανώλη και η ευλογιά των προβάτων; Θα πούμε το τυρί τυράκι και το γιαούρτι γιαουρτάκι από το φθινόπωρο; Ας αφήσουμε στην άκρη το κρέας του αρνιού και του κατσικιού, που έχει ακριβύνει με γεωμετρική πρόοδο, αφού το μόνο που βρίσκεις στην αγορά είναι το εισαγόμενο Ρουμάνικο με τιμές… ντόπιου και μάλιστα γάλακτος.

Η πανώλη φέρνει φόβους για ανατιμήσεις
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας δηλώνει ότι ως το τέλος Σεπτεμβρίου θα μπορούμε να πούμε ότι έχει ελεγχθεί η πανώλη των μικρών μηρυκαστικών και θα αρθούν τα περιοριστικά μέτρα. Ήδη σήμερα ανακοινώθηκε μερική «χαλάρωση» των μέτρων, καθώς επιτρέπονται οι μετακινήσεις σε νομούς που δεν υπάρχουν κρούσματα.

Στόχος είναι να μην υπάρχουν ελλείψεις τον Οκτώβριο, που ξεκινάει η περίοδος της εισκόμισης γάλακτος για την τυροκομία – γαλακτοκομία. Τα βασικά σενάρια κινδύνου που πρέπει να αποφευχθούν, είναι να πληγεί η «ναυαρχίδα» των ελληνικών εξαγωγών, που είναι η φέτα ΠΟΠ καθώς και να ανέβουν ανεξέλεγκτα οι τιμές στο κρέας και γαλακτοκομικά, λόγω μείωσης του ζωϊκού κεφαλαίου.

Οι κτηνοτρόφοι επιρρίπτουν ευθύνες στην κυβέρνηση και το ΥΠΑΑΤ, ότι προχώρησαν σε αυθαίρετες ενέργειες, χωρίς να διαβουλευθούν με τους εμπλεκόμενους φορείς

Όταν ξεκίνησε η πανώλη των μικρών μηρυκαστικών στην Ελλάδα, πηγές εντός του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ανέφεραν, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ότι επίκεινται ανατιμήσεις σε δημοφιλή προϊόντα που παράγονται από αιγοπρόβειο γάλα (φέτα, γραβιέρα κ.λπ). Ωστόσο, μόλις χθες ο ο υπουργός Κ. Τσιάρας, δήλωσε ότι δεν δικαιολογούνται αυξήσεις τιμών λόγω της πανώλης.

Κοινό μέτωπο κτηνοτρόφων, επαγγελματιών και καταναλωτών
Ακόμα και χωρίς την πανώλη, οι καταναλωτές ούτως ή άλλως προετοιμάζονται για έναν θερμό Σεπτέμβρη, αφού πληθαίνουν τα δείγματα για νέο κύμα ανατιμήσεων. Από την πλευρά τους οι κτηνοτρόφοι και επαγγελματίες του κλάδου, που μετράνε ακόμα τις πληγές τους όχι μόνο από την πανώλη, οργανώνονται και αποφασίζουν το επόμενο βήμα τους. Αυτό που ζητάνε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, πέρα από τις αποζημιώσεις, είναι να συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων και να μην παραγκωνίζονται.

Αυτό ειπώθηκε μεταξύ άλλων στη διακλαδική σύσκεψη φορέων της παραγωγής και εμπορίας αγροκτηνοτροφικών προϊόντων που πραγματοποιήθηκε χθες, Παρασκευή 23 Αυγούστου στη Θεσσαλονίκη. Τη σύσκεψη συγκάλεσε ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), ενώ εκτός από κτηνοτρόφους συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι των εισαγωγέων, σφαγείων, κρεοπωλών, μονάδων μεταποίησης αλλά και ενώσεις καταναλωτών.

Στόχος τους ήταν να καταλήξουν σε κοινές θέσεις διεκδίκησης λύσεων στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος σε όλα τα επίπεδα και ειδικά στην κρίση που περνάει η αιγοπροβατοτροφία μετά τη ζωονόσο της πανώλης.

Κτηνοτρόφοι κατά κυβέρνησης: Δεν εφαρμόστηκαν οι ευρωπαϊκές οδηγίες
Όπως δήλωσαν στο in εκπρόσωποι του ΣΕΚ, το επόμενο βήμα είναι η εκλογή διακλαδικής επιτροπής, η οποία απαιτούν να είναι παρούσα στις συσκέψεις του υπουργείου για θέματα που τους αφορούν.

«Το ΥΠΑΑΤ θα έπρεπε να έχει συγκαλέσει κοινή επιτροπής διαβούλευσης, με τη συμμετοχή όλων των φορέων, από την πρώτη στιγμή που διαπιστώθηκε κρούσμα στην Ελλάδα»

Οι κτηνοτρόφοι επικαλούνται τον ισχύοντα Ευρωπαϊκό Κανονισμό για τις μεταδοτικές νόσους των ζώων (2016/429), και υποστηρίζουν ότι δεν εφαρμόστηκαν οι κοινοτικές οδηγίες. Επιρρίπτουν ευθύνες στην κυβέρνηση και το ΥΠΑΑΤ, ότι προχώρησαν σε αυθαίρετες ενέργειες, χωρίς να διαβουλευθούν με τους εμπλεκόμενους φορείς.

Συγκεκριμένα διαφωνούν τόσο με το ότι συνεχίστηκαν οι εισαγωγές αρνιών από τη Ρουμανία, τη χώρα από την οποία ξεκίνησαν τα κρούσματα της πανώλης, αλλά και με την οριζόντια απαγόρευση μετακινήσεων των εγχώριων ζώων.

«Μας φέρονται σαν να είμαστε αγράμματοι»
«Το ΥΠΑΑΤ θα έπρεπε το ίδιο να έχει συγκαλέσει κοινή επιτροπής διαβούλευσης, με τη συμμετοχή όλων των φορέων, από την πρώτη στιγμή που διαπιστώθηκε κρούσμα στην Ελλάδα», λέει στο in o Θωμάς Μόσχος, τεχνικός σύμβουλος του ΣΕΚ και κτηνοτρόφος. Μάλιστα προσθέτει ότι έχουν αντιμετωπιστεί με απαξίωση από τον υπουργό, που τους αντιμετωπίζει «λες και είμαστε αγράμματοι τσοπάνηδες. Αρνείται να διαβουλευθεί μαζί μας για το πώς θα αντιμετωπιστεί η πανώλη, με το επιχείρημα ότι πρόκειται για «επιστημονικά μέτρα», που δήθεν δεν τα καταλαβαίνουμε».

Ο ίδιος παραπέμπει σε άρθρο του Ευρωπαϊκού Κανονισμού για τις μεταδοτικές νόσους των ζώων, όπου αναφέρονται ρητά τα εξής: «Η βέλτιστη διαχείριση της υγείας των ζώων μπορεί να επιτευχθεί μόνο σε συνεργασία με τους κατόχους ζώων, τους υπεύθυνους επιχειρήσεων, τους κτηνιάτρους, τους επαγγελματίες στον τομέα υγείας των ζώων, και τους εμπορικούς εταίρους. Προκειμένου να εξασφαλιστεί η υποστήριξη τους, είναι αναγκαίο να οργανωθούν με σαφή και διαφανή τρόπο, χωρίς αποκλεισμούς, οι διαδικασίες λήψης αποφάσεων και η εφαρμογή των μέτρων που προβλέπονται στον ευρωπαϊκό κανονισμό».

Επιπλέον, οι κτηνοτρόφοι υποστηρίζουν ότι δεν ελήφθησαν υπ’όψιν και άλλες διατάξεις του ευρωπαϊκού κανονισμού, που θα μπορούσαν να μετριάσουν τις αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις που είχε η πανώλη για το σύνολο των κτηνοτρόφων.

Ένα άλλο ερώτημα που θέτουν αφορά το εθνικό σχέδιο για την οριστική εκρίζωση της νόσου. Ο ευρωπαϊκός κανονισμός ορίζει ότι το σχέδιο αυτό οφείλει να υποβληθεί για έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Υπάρχει τέτοιο σχέδιο, αν ναι με ποιους έγινε; Πότε θα το δούμε; Και τι λέει;», ρωτάνε χαρακτηριστικά.

Διατεθειμμένοι να κινηθούν νομικά
Οι εκπρόσωποι των φορέων προειδοποιούν ότι αν δεν τηρηθεί ο ευρωπαϊκός κανονισμός, που προβλέπει τη συμμετοχή τους στις διαβουλεύσεις, είναι διατεθειμένοι να κινηθούν νομικά.

Το πλήγμα στην ελληνική κτηνοτροφία θεωρούν ότι είναι ήδη πολύ μεγάλο, καθώς η πανώλη δρα σωρευτικά σε προβλήματα που προϋπήρχαν. Εκτιμούν ότι οι θανατώσεις των ζώων αγγίζουν τις 30.000 και αναφέρουν ότι κάθε αιγοπρόβατο κοστίζει στον παραγωγό 350 ευρώ.

Πάντως, παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης ότι δεν δικαιολογούνται άμεσα ανατιμήσεις σε προϊόντα όπως η φέτα, οι φορείς υποστηρίζουν ότι έχουν ήδη καταγραφεί αυξήσεις της τάξης του 5% σε σχέση με πριν την πανώλη.

Μάλιστα εκφράζουν την ανησυχία, ότι οι μεγάλες βιομηχανίες τροφίμων, θα βρουν αφορμή την υπαρκτή κρίση της κτηνοτροφίας, για να αυξήσουν υπέρμετρα τις τιμές. Προς το παρόν, πηγές της αγοράς δηλώνουν ότι όχι μόνο δεν επίκεινται αυξήσεις, αλλά μπορεί να δούμε και μειώσεις τιμών στη φέτα, εφόσον κλειστούν ευνοϊκές συμφωνίες με τους κτηνοτρόφους, που θα πουλήσουν φθηνότερα το γάλα.

politika-kritis-header-ad
Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Κορωνοϊός: Ψευτογιατρός πλασάρει σκευάσματα για δήθεν αποτοξίνωση...

Ο «θεραπευτής», όπως συστήνεται μέσω της ιστοσελίδας που διατηρεί,...

Δολοφονία στη Σαλαμίνα: Μαρτυρία «κλειδί» για το...

Επί 14 χρόνια οι συγγενείς των δύο θυμάτων περιμένουν...

Κορωνοϊός: Ψευτογιατρός πλασάρει σκευάσματα για δήθεν αποτοξίνωση...

Ο «θεραπευτής», όπως συστήνεται μέσω της ιστοσελίδας που διατηρεί,...

Δολοφονία στη Σαλαμίνα: Μαρτυρία «κλειδί» για το...

Επί 14 χρόνια οι συγγενείς των δύο θυμάτων περιμένουν...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
politika-kritis-header-ad
DOLE Μπανάνες 300Χ250
ΚΟΥΡΑΤΟΡΑΣ – ΒΙΟΖΩΕΛ – 300Χ250
ΚΟΥΡΑΤΟΡΑ- 3-ΦΟΥΡΝΟΣ ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ 300Χ250
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Αναγνώρισε και αντιμετώπισε την αρνητικότητα

Οι άνθρωποι που χαρακτηρίζονται από αρνητικότητα συχνά χρησιμοποιούν συγκεκριμένες...

Κοπή πίτας στο Δημοτικό Συμβούλιο Αγίου Νικολάου

Μανώλης Μενεγάκης: Δημιουργική χρονιά προς όφελος των δημοτών, του...

Κορωνοϊός: Ψευτογιατρός πλασάρει σκευάσματα για δήθεν αποτοξίνωση από τα εμβόλια

Ο «θεραπευτής», όπως συστήνεται μέσω της ιστοσελίδας που διατηρεί,...