Οι πρώτες ανατιμήσεις έκαναν την εμφάνισή τους – Πανάκριβα ρουμανικά και ισπανικά αρνιά στην αγορά
Ορατός είναι ο κίνδυνος να «φουντώσουν» τα φαινόμενα αισχροκέρδειας στην αγορά κρέατος τόσο λόγω της αυξημένης τουριστικής κίνησης όσο και ενόψει της ανοδικής ζήτησης λόγω του Δεκαπενταύγουστου. Αφορμή φαίνεται ότι θα αποτελέσει αυτή τη φορά η πανώλη των αιγοπροβάτων, που πλήττει αρκετές περιοχές της χώρας και ταυτόχρονα εντείνει τις αθρόες εισαγωγές από γειτονικά κράτη.
Ήδη στην αγορά διατίθενται αρνιά, κατσίκια και γιδοπρόβατα αποκλειστικά από τη Ρουμανία, που επίσης πλήττεται από την πανώλη (έχουν ήδη θανατωθεί περίπου 230.000 αιγοπρόβατα) και την Ισπανία, σε τιμές μάλιστα πολύ υψηλότερες συγκριτικά με πέρσι.
Αυτές τις μέρες και μέχρι την Κυριακή 9 Αυγούστου ελληνικά αιγοπρόβατα δεν υπάρχουν στο χονδρεμπόριο, λόγω των περιοριστικών μέτρων που βρίσκονται σε ισχύ από τα τέλη Ιουλίου με απαγόρευση της μετακίνησης και σφαγής εγχώριων ζώων.
Τη θερινή περίοδο με αποκορύφωμα τον Αύγουστο, η αυξημένη ζήτηση για αρνί και κατσίκι ικανοποιείται μέσω των εισαγωγών
Την ίδια στιγμή, όπως έχουν καταγγείλει στον ΟΤ οι κτηνοτρόφοι, παρότι απαγορεύεται η σφαγή ελληνικών ζώων σε όλη την επικράτεια, επιτρέπεται η εισαγωγή σφαγίων από τις «καθαρές» περιοχές της Ρουμανίας.
Η αλήθεια για τις σφαγές
Τη θερινή περίοδο με αποκορύφωμα τον Αύγουστο, η αυξημένη ζήτηση για αρνί και κατσίκι ικανοποιείται μέσω των εισαγωγών. Και αυτό γιατί, το καλοκαίρι τα ελληνικά αιγοπρόβατα βρίσκονται σε περίοδο γαλακτοπαραγωγής και οι σφαγές είναι περιορισμένες.
Φέτος, όμως λόγω της εξάπλωσης της πανώλης και των περιοριστικών μέτρων για την εκρίζωση της ζωονόσου – τουλάχιστον μέχρι την προσεχή Κυριακή – τα πράγματα αλλάζουν. Απαγορεύεται πλήρως η σφαγή έστω και των λίγων ζώων, που είναι διαθέσιμα από τους κτηνοτρόφους.
Ερωτηματικά πάντως ανακύπτουν για την προέλευση των αμνοεριφίων που θα υπάρχουν στην αγορά για τις ανάγκες του Δεκαπενταύγουστου. Όπως ήδη έχει προειδοποιήσει με προηγούμενες δηλώσεις του στον ΟΤ ο Δημήτρης Μόσχος, αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας «αν για τον Δεκαπενταύγουστο, ισχύσουν τα μέτρα τα οποία προβλέπουν ότι εμείς οι κτηνοτρόφοι δεν μπορούμε να σφάξουμε ζώα, τα αρνιά που θα κυκλοφορήσουν στην ελληνική αγορά από πού θα είναι; Θα είναι σφάγια τα οποία θα έχουν έρθει από Ρουμανία, καθώς συνεχίζονται οι εισαγωγές από την χώρα αυτή. Η Ρουμανία λέει ότι στέλνει στην Ελλάδα από τις καθαρές περιοχές της. Εμείς όμως εδώ, από τις καθαρές περιοχές, όπως είναι η Δυτική Μακεδονία, δεν μπορούμε να σφάξουμε για να στείλουμε στα κρεοπωλεία. Λογική που υπάρχει εδώ;».
Πάντως, οι διαστάσεις που έχει πάρει η ζωονόσος από την ημέρα που εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα στις 11 Ιουλίου στη Θεσσαλία και τη διασπορά που έχει ο ιός, με εστίες από την Κομοτηνή έως την Κρήτη δεν εφησυχάζουν κανέναν. Ήδη, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, μέχρι και τις 7 Αυγούστου 2024, έχουν θανατωθεί ή έχει προγραμματισθεί να θανατωθούν στις αμέσως επόμενες ημέρες σε όλη την Ελλάδα, 18.335 αιγοπρόβατα.
Πωλούνται αρνιά Ρουμανίας από 9,50 ευρώ/κιλό έως 11 ευρώ/κιλό και Ισπανίας από 9,70 ευρώ/κιλό έως 11.20 ευρώ/κιλό
Αριθμός βέβαια μικρός για το συνολικό μέγεθος της αιγοπροβατοτροφίας στην Ελλάδα, όπου σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, τα ζώα στις εκτροφές ανέρχονται σε 15 εκατομμύρια, όμως μεγάλος για τους κτηνοτρόφους.
Ρουμάνικα και Ισπανικά αιγοπρόβατα στην αγορά
Η αγορά εξαρτάται πλήρως από τις εισαγωγές και ήδη σε επίπεδο χονδρικού εμπορίου έχουν αρχίσει να παρατηρούνται μικρές ελλείψεις, που όπως υποστηρίζουν στελέχη της αγοράς, μπορεί να αυξηθούν τις επόμενες ημέρες. «Όλα όμως θα εξαρτηθούν από την πορεία της ζωονόσου», λένε χαρακτηριστικά παραγωγοί και έμποροι.
Χαρακτηριστικό είναι στο δελτίο τιμών χονδρικής πώλησης που αναρτά ο Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ), δεν υπάρχει τιμή για ελληνικά αρνιά, κατσίκια, γιδοπρόβατα, καθώς όπως αναφέρεται «δεν υπάρχει διάθεση».
Την ίδια στιγμή όμως πωλούνται αρνιά Ρουμανίας από 9,50 ευρώ/κιλό έως 11 ευρώ/κιλό, όταν η αντίστοιχη περσινή τιμή χονδρικής ήταν από 8 ευρώ/κιλό έως 8,80 ευρώ/κιλό. Αντίστοιχα της Ισπανίας πωλούνται ακόμα ακριβότερα με τιμές που κυμαίνονται από 9,70 ευρώ/κιλό έως 11.20 ευρώ/κιλό.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατόρων και συναφών Επαγγελμάτων, Γιώργος Καββαθάς μιλώντας στο ΟΤ αναφέρει πως παρότι δεν παρατηρούνται ελλείψεις στην αγορά, εντούτοις αρχίζουν και εμφανίζονται οι πρώτες αρρυθμίες στην τροφοδοσία. Παράλληλα, τονίζει πως εντοπίζονται ήδη φαινόμενα ανατιμήσεων. «Πληροφορούμαστε πως υπάρχει μια μικρή αύξηση των τιμών στα επίπεδα των 13 ευρώ το κιλό (μαζί με το ΦΠΑ)», επισημαίνει χαρακτηριστικά. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Καββαθά είναι οι μαζικές εισαγωγές και ελληνοποιήσεις από γειτονικές χώρες ενόψει και της εορταστικής περιόδου του Δεκαπενταύγουστου.
Οι κτηνοτρόφοι προειδοποιούν
Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι εκπρόσωποι των παραγωγών για το ενδεχόμενο η όλη κατάσταση να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και κάποιοι επιτήδειοι να βρουν πρόσφορο έδαφος να αισχροκερδήσουν την ώρα που από τη μία οι κτηνοτρόφοι χάνουν το βιός τους και από την άλλη τα νοικοκυριά αδυνατούν να αγοράσουν τα απαραίτητα.
«Πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις κάποιοι βρίσκουν την ευκαιρία να κερδοσκοπούν και απ’ ότι φαίνεται ήδη το κάνουν. Χρειάζονται μέτρα και έλεγχοι ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα στην αγορά και την πληρώσει πάλι ο καταναλωτής», προειδοποιούσε μέσω δηλώσεών του στον ΟΤ, ο πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) και πρόεδρος του Αγροτικού Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού Καλαβρύτων Παύλος Σατολιάς.
Ο ίδιος ήταν κατηγορηματικός ότι «δεν θα επηρεαστεί μακροπρόθεσμα η αγορά του κρέατος και του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων γιατί είναι πολύ μικρή η συμμετοχή – τουλάχιστον απ’ ότι φαίνεται μέχρι στιγμής – των μολυσμένων ζώων».
Έλεγχοι από τη ΔΙΜΕΑ για αμνοερίφια, μοσχάρια, χοιρινά και κοτόπουλα
Έλεγχοι για να μπει στοπ στην αισχροκέρδεια
Σε μια προσπάθεια να μην βρεθεί προ τετελεσμένων η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης αποφάσισε να δράσει προληπτικά, εξ ου και από χθες Τετάρτη, 7 Αυγούστου 2024, κλιμάκια της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) πραγματοποιούν εκτεταμένους ελέγχους στην κεντρική αγορά Αθηνών στην περιοχή του Ρέντη.
Οι έλεγχοι, που αφορούν αμνοερίφια, μοσχάρια, χοιρινά και κοτόπουλα θα συνεχιστούν, σύμφωνα με τον υπουργό Τάκη Θεοδωρικάκο, όλη την εβδομάδα σε καταστήματα εντός και πέριξ της αγοράς, κυρίως σε εισαγωγείς κρεάτων και χονδρέμπορους. Στο στόχαστρο βρίσκονται ενδεχόμενα φαινόμενα αισχροκέρδειας και αδικαιολόγητες αυξήσεις τιμών σε αυτά τα προϊόντα.
Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, οι έλεγχοι αφορούν στην εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας για το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2021.https://www.ot.gr/editor/anthi-georgiou-ksanthi-gounari
Τα σχόλια είναι κλειστά.