Ισορροπία τρόμου από κάθε νέο κρούσμα covid-19 στο νησί μας
Πολύ διαφορετικός είναι ο φετινός Αύγουστος σε σχέση με τον περυσινό. Μείωση της τουριστικής κίνησης και των αφίξεων κατά 50% στο Ηράκλειο, ενώ στο Ρέθυμνο οι πληρότητες στα ξενοδοχεία αγγίζουν το 25% των περυσινών. Αυτό είναι το τουριστικό τοπίο όπως διαμορφώνεται σήμερα εν μέσω υγειονομικής κρίσης. Αυτό σημαίνει πρακτικά πως η τουριστική κίνηση παραμένει υποτονική και την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου σε σχέση με πέρυσι.
Συγκεκριμένα, η νέα τουριστική χρονιά ξεκίνησε με πολλές προϋποθέσεις. Πολλές χώρες δεν άνοιξαν τα σύνορά τους για την Ελλάδα. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αποτελεί η Ρωσία. Η Ρωσία τροφοδοτούσε τον ελληνικό τουρισμό με πολλούς επισκέπτες. Την ίδια στιγμή, οι χώρες της Βαλτικής χερσονήσου μαζί τη Φιλανδία έκλεισαν τα σύνορά τους, με τον οικονομικό αντίκτυπο να είναι έντονος. Η εφημερίδα “Νέα Κρήτη” επικοινώνησε με τουριστικούς παράγοντες του Ηρακλείου και του Ρεθύμνου, οι οποίοι μίλησαν για την τουριστική κίνηση όπως αποτυπώθηκε τον μήνα Αύγουστο. Οι παράγοντες του Ηρακλείου υποστήριξαν πως ο Αύγουστος πήγε αισθητά καλύτερα απ’ όσο ανέμεναν. Οι πληρότητες άγγιξαν το 50-70%, ενώ η Γερμανία φέτος είχε τον πρώτο λόγο στην άφιξη τουριστών.
«Ο Αύγουστος πήγε όπως τον είχαμε προβλέψει. Πήγε στο 50% του συνολικού αριθμού των περυσινών τουριστικών αφίξεων σε σχέση με πέρυσι. Όσον αφορά τον μήνα Σεπτέμβριο, προβλέπεται γύρω στο 40%. Η πορεία του Οκτωβρίου θα εξαρτηθεί από την πορεία της πανδημίας. Πιστεύω πως θα αγγίξει το 20-25% σε σχέση με πέρυσι και ενδέχεται να έχουμε κόσμο τον Νοέμβριο», ανέφερε ο Μιχάλης Βλατάκης, ο οποίος είναι πρόεδρος των τουριστικών και ταξιδιωτικών πρακτόρων Κρήτης.
Μεταξύ άλλων ανέφερε: «Οι πελάτες μας από τη Γερμανία θεωρούνται η μεγαλύτερη τουριστική δεξαμενή στην Ελλάδα φέτος. Δεύτερη σε αριθμό αφίξεων είναι η Μ. Βρετανία και τρίτη είναι η Γαλλία σε αριθμό αφίξεων. Η απώλεια Ρώσων τουριστών είναι μεγάλη. Εάν δεν αυξηθούν τα κρούσματα από κορωνοϊό, τότε ενδεχομένως θα έχουμε τουρισμό και τον μήνα Νοέμβριο».
«Καλύτερα από το αναμενόμενο»
«Σε γενικές γραμμές, ο Αύγουστος πήγε καλύτερα απ’ όσο περιμέναμε. Το 50-60% των ξενοδοχείων ήταν ανοικτά. Η πληρότητα των ξενοδοχείων άγγιζε από 50-70%. Οι τιμές ήταν χαμηλές. Αλλά αυτό οφείλεται στην υγειονομική κρίση που είχε οικονομικό αντίκτυπο στην οικονομική ζωή του τόπου. Πιστεύω πως ο Σεπτέμβριος θα πάει καλά. Αλλά, εάν συνεχίσει ο ολοένα και αυξανόμενος αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, δε γνωρίζω πώς θα κυλήσει το αύριο», υπογράμμισε στη “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων ν. Ηρακλείου, Νίκος Χαλκιαδάκης.
Με αρνητικό πρόσημο
Ο Μάνος Τσακαλάκης, πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων του ν. Ρεθύμνου, περιέγραψε μια διαφορετική κατάσταση. Οι πληρότητες άγγιξαν το 25%, ενώ ο ίδιος ήταν απαισιόδοξος ως προς τον Σεπτέμβριο που καταφτάνει.
«Ο μήνα Αύγουστος πήγε άσχημα. Ήταν ένας μήνας που δημιούργησε πολλά προβλήματα στην τοπική μας οικονομία και έκλεισε με αρνητικό πρόσημο. Οι πληρότητες ήταν εμφανώς μειωμένες και άγγιξαν το 20-25%. Υπήρξαν κάποιοι ξενοδόχοι που είχαν καλύτερες πληρότητες, αγγίζοντας το 30-35%. Ο μέσος όρος άγγιζε το 25%. Θα το δούμε βέβαια στα τέλη του Αυγούστου που θα βγουν τα σχετικά συμπεράσματα μέσα από στατιστικά στοιχεία που κρατάμε. Όσον αφορά τον Σεπτέμβριο, θεωρώ πως η κατάσταση θα χειροτερέψει όσον αφορά τον αριθμό των τουριστικών αφίξεων».
21η στον κόσμο η Ελλάδα σε ζημιές
Την ίδια στιγμή, απώλειες μεγαλύτερες από αυτές των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Σιγκαπούρης και της Ρωσίας καταγράφει ήδη από το πρώτο τετράμηνο του 2020 η Ελλάδα από τον τουρισμό και κατατάσσεται 21η στον κόσμο (ή 45η με βάση τη ζημιά ως ποσοστό του ΑΕΠ) σε σύνολο 200 χωρών. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από το Ηλεκτρονικό Σύστημα Εξουσιοδότησης για ταξιδιωτικές άδειες ESTA, που αποτελεί μέρος του Προγράμματος Απαλλαγής από Βίζα (VWP). Η έκθεση αποκαλύπτει ποιες χώρες υπέστησαν τις μεγαλύτερες απώλειες εσόδων ως αποτέλεσμα της τρέχουσας παγκόσμιας κρίσης.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο τουρισμός συνεισφέρει 8,9 τρισ. δολ. στο παγκόσμιο ΑΕΠ, διαπιστώνει ότι η πανδημία “καίει” ήδη από τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2020 195 δισ. δολ. παγκοσμίως. Αν συνεκτιμήσουμε δε ότι οι διεθνείς πτήσεις άρχισαν να “ξεκλειδώνουν” για τις τουριστικές ροές μετά την περίοδο αναφοράς της μελέτης, θα πρέπει να αναμένεται επιδείνωση της θέσης κυρίως τουριστικών χωρών όπως η Ελλάδα στην παγκόσμια κατάταξη. Εξάλλου, η ύφεση στο β’ τρίμηνο φαίνεται να επιβεβαιώνει το δυσμενές σενάριο για τη χώρα μας και να διαμορφώνεται, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, πάνω από το 15% (επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται στις αρχές Σεπτεμβρίου), ενώ ενδεικτικά είναι και τα πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, που αναφέρουν μείωση 97,5% στις ταξιδιωτικές εισπράξεις τον Ιούνιο, στα 64 εκατ. ευρώ, έναντι 2,6 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2019.
Σημειώνουμε επίσης ότι πρόσφατα ο Γρηγόρης Τάσιος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), μιλώντας στο “F” για τη δυσμενή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι επιχειρηματίες του κλάδου, είχε αναφέρει ότι από τα 18 δισ. ευρώ έσοδα του τουρισμού πέρυσι, φέτος χάνονται σχεδόν 15 δισ. ευρώ. Λίγο αργότερα επιβεβαιώθηκε από αναφορές κυβερνητικών παραγόντων, ενώ ακολούθησε η επίσημη θέση του ΣΕΤΕ, ότι η αρχική εκτίμηση για έσοδα μεταξύ 4-5 δισ. ευρώ φέτος διαψεύδεται, κυρίως λόγω των εξελίξεων της πανδημίας διεθνώς και πλέον ο πήχης έχει τοποθετηθεί στο επίπεδο των 3-3,5 δισ. ευρώ για όλο το 2020. Καθώς λοιπόν τα στοιχεία για τη ζημιά που έχει προκαλέσει ο τουρισμός έχουν αναθεωρηθεί, είναι σαφές ότι δυνητικά η χώρα μας θα μπορούσε να αναβαθμιστεί στην κατάταξη ESTA, κάτι που ισχύει και για άλλες χώρες προφανώς.
Η κατάταξη αναρτήθηκε στις 21 Αυγούστου και εμφανίζει την Ελλάδα στην 21η θέση των χωρών με τις μεγαλύτερες απώλειες εσόδων λόγω COVID-19 (ήτοι απώλειες 2,6 δισ. δολ.), δηλαδή λίγο χειρότερη θέση από τη Μαλαισία, τον Καναδά και το Μεξικό που συμπληρώνουν την πρώτη 20άδα των χωρών με τις μεγαλύτερες απώλειες. Ακολουθούν με λίγο μικρότερες απώλειες σε απόλυτο μέγεθος Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Σιγκαπούρη, Ελβετία, Κορέα, Ρωσία κ.ο.κ. Στην κατάταξη με βάση τις απώλειες από την πανδημία ως ποσοστό του ΑΕΠ η Ελλάδα κατατάσσεται 45η (απώλειες 1,19%), δηλαδή σε καλύτερη θέση από την Πορτογαλία και το Μπαχρέιν και σε χειρότερη από την Αρμενία, τη Νέα Καληδονία και τα νησιά Μάρσαλ.https://www.neakriti.gr/
Τα σχόλια είναι κλειστά.