Ελλείψεις προσωπικού, εξοπλισμών και κτιριακών υποδομών δυσκολεύουν την περίθαλψη των ασθενών, επισημαίνουν οι πολίτες.
Δυσαρεστημένοι από το δημόσιο σύστημα υγείας της χώρας είναι οι πολίτες, οι οποίοι βλέπουν την κατάρρευση του ΕΣΥ να επιταχύνεται τα τελευταία τρία χρόνια.
Οι ασθενείς στρέφονται κυρίως στα δημόσια νοσοκομεία και τα ιδιωτικά ιατρεία για την αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας τους, και όταν χρειάζονται νοσοκομειακές υπηρεσίες, αναγνωρίζουν προβλήματα κακής οργάνωσης του ΕΣΥ, ελλείψεις προσωπικού και εξοπλισμών και υποβαθμισμένες κτιριακές εγκαταστάσεις.
Στα συμπεράσματα αυτά καταλήγει η φετινή έρευνα κοινής γνώμης που διεξήγε η εταιρεία GPO για λογαριασμό του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) σε 1.066 άτομα, άνδρες και γυναίκες άνω των 17 ετών. Στο πλαίσιο της έρευνας συμμετείχαν επίσης 760 γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων από όλη την επικράτεια, εκφράζοντας τη γνώμη τους για τις συνθήκες υπό τις οποίες ασκούν το λειτούργημά τους.
Χαμηλοί μισθοί και κακές συνθήκες εργασίας είναι η αιτία της φυγής των Ελλήνων γιατρών στο εξωτερικό
Η διοίκηση του ΠΙΣ κατά την παρουσίαση της έρευνας για το σύστημα υγείας
Κατά την παρουσίαση της έρευνας, ο πρόεδρος του ΠΙΣ Αθανάσιος Εξαδάκτυλος τόνισε ότι σημαντικό πρόβλημα του ΕΣΥ είναι η υποστελέχωση. Μάλσιτα, αναφερόμενος στις προσλήψεις που γίνονται, τόνισε ότι υπολείπονται σημαντικά των συνταξιοδοτήσεων και παραιτήσεων εξαιτίας των κακών συνθηκών απασχόλησης. Χαρακτηριστικά είπε ότι έγιναν 227 προσλήψεις, όταν οι παραιτήσεις έφτασαν τις 268, από τις οποίες οι 146 λόγω συνταξιοδότησης και σημείωσε πως «ειδικά το τελευταίο διάστημα παρατηρείται κύμα παραιτήσεων επιμελητών Α και Β, γεγονός που αποδίδεται στις κακές συνθήκες εργασίας και τις χαμηλές αμοιβές».
Στα αίτια φυγής των ιατρών από τη χώρα αναφέρθηκε και ο γενικός γραμματέας του ΠΙΣ Δημήτρης Βαρνάβας, επισημαίνοντας και τη στασιμότητα στην εξέλιξη των ιατρών μέσα στο ΕΣΥ και πρόσθεσε ότι «ο σύλλογος έχει καταθέσει αναλυτικά προτάσεις για οικονομικά και θεσμικά κίνητρα ώστε να αναθερμανθεί το ενδιαφέρον των νέων γιατρών. Η κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει ότι χωρίς συνεννόηση με τα συλλογικά όργανα των ιατρών δεν μπορεί να καρποφορήσει οποιαδήποτε αλλαγή στο σύστημα υγείας».
Δυσαρέσκεια
Στους πολίτες, το πρώτο ερώτημα αφορούσε την ικανοποίηση ή δυσαρέσκεια από τις προσφερόμενες υπηρεσίες Υγείας στη χώρα μας, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Στην ερώτηση αυτή «δυσαρεστημένο» δήλωσε το 48,1% των πολιτών.
Εστιάζοντας στο δημόσιο τομέα υγείας, Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας κλπ, οι δυσαρεστημένοι εκτοξεύθηκαν στο 61,1%, δίνοντας όμως «ψήφο εμπιστοσύνης» στους λειτουργούς της υγείας, και συγκεκριμένα στο ιατρικό προσωπικό σε ποσοστό 83% και στο νοσηλευτικό προσωπικό στο 48% των θετικών απαντήσεων.
Σύμφωνα με την έρευνα, η δυσαρέσκεια των πολιτών οφείλεται σε:
Κακή οργάνωση 73,5%.
Όχι καλή αναλογία προσωπικού ασθενών 68,3%.
Όχι καλές κτιριακές εγκαταστάσεις 53,5%.
Όχι καλός εξοπλισμός 51,1%.