Πανικός στους Έλληνες αλλά όχι στους Γερμανούς, από τη γερμανική σύσταση για “στοκάρισμα”
Η δήλωση της υπουργού Εσωτερικών της Γερμανίας για "στοκάρισμα" αγαθών συζητήθηκε περισσότερο στην Ελλάδα
Πανικός στους Έλληνες αλλά όχι στους Γερμανούς, από τη γερμανική σύσταση για “στοκάρισμα”
“Φωτιές” αλλά όχι στη Γερμανία έχει ανάψει η σύσταση της Νάνσυ Φίσερ του SPD για “στοκάρισμα” ειδών πρώτης ανάγκης, χωρίς πανικό. Μπορεί η δήλωση της υπουργού Εσωτερικών να μην “έπαιξε” πολύ στη Γερμανία, στην Ελλάδα όμως προκλήθηκε – αν μη τί άλλο – άγχος.
Όπως είπε στο Livetalks και το Θέμα Κρήτης 103,1 o πρόεδρος του επιστημονικού σωματείου της κρητικής εταιρείας “Logistics” Νεκτάριος Κανακαράκης, από χθες δέχεται τηλεφωνήματα από δημοσιογράφους για αυτή τη δήλωση. Επικοινωνώντας ο ίδιος με το αντίστοιχο σωματείο Logistics στη Γερμανία κατέστη σαφές ότι “η ανακοίνωση έγινε σε πολύ ήρεμους τόνους. Δεν εμπνέει ανησυχία, απλά η ανάλογη επιτροπή ενέργειας ανέλαβε πρωτοβουλία”. Ο κ.Κανακαράκης σημείωσε ότι με δεδομένο ότι η Γερμανία είναι μια χώρα άμεσα εξαρτώμενη από τη Ρωσία στην Ενέργεια, ήδη αναζητά εναλλακτική σε σκανδιναβικές χώρες και ΗΠΑ. Μπροστά λοιπόν στο “φόβο” της μετάβασης αυτής, ήρθε η υπουργική σύσταση με τη σημείωση πάντως … “χωρίς πανικό”.
Θεωρώντας δεδομένο ότι το τοπικό σύστημα εφοδιασμού δε θα αντέξει αυτή τη μετάβαση, η υπουργός “πρότεινε προϊόντα μακράς διάρκειας” σημειώνει ο κ.Κανακαράκης, προσθέτοντας ότι “ο μέσος Γερμανός δεν πανικοβλήθηκε” και “πιο πολύς ντόρος έγινε στην Ελλάδα, παρά στη Γερμανία”.
Δεν τελείωσαν οι ανατιμήσεις
Όπως εξηγεί ο κ.Κανακαράκης “παραδοσιακά” οι ανατιμήσεις από τις εταιρείες εφαρμόζονται εντός του πρώτου εξαμήνου κάθε έτους και σπάνια κατόπιν. “Εξαίρεση αποτελεί η συγκυρία που ζούμε” – τόνισε, προσθέτοντας πως έχουμε ήδη δει ανατιμήσεις και τρεις φορές, κάτι που δικαιολογείται και από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
“Πολλές εταιρείες αναστέλλουν παραγωγές ή μετακινήσεις φορτίων είτε λόγω της αύξησης των πρώτων υλών, είτε επειδή η αγοραστική δύναμη έχει μειωθεί δραματικά άρα δεν υπάρχει η ανάλογη κατανάλωση” – ανάφερε στον Κώστα Μπογδανίδη ο ίδιος, επισημαίνοντας πως “η ιστορία έχει δείξει ότι πάντα σε κρίσεις και σε περιόδους με έντονες κοινωνικές και οικονομικές ανακατατάξεις, υπάρχει ομάδα ανθρώπων που κερδοσκοπούν”.
Ωστόσο το ράλι των τιμών δε φαίνεται να έχει φτάσει τη γραμμή τερματισμού, καθώς σύμφωνα με τον Νεκτάριο Κανακαράκη, ανατιμήσεις θα έχουμε και το επόμενο χρονικό διάστημα.
Στα ζυμαρικά θα έχουμε κι άλλες ανατιμήσεις, σύμφωνα με την εκτίμηση του ίδιου, καθώς “και σε ό,τι είναι παράγωγο σιτηρών, καλαμποκέλαιου και ηλιελαίου”. Την ίδια ώρα νοσεί το παγκόσμιο εφοδιαστικό σύστημα εξαιτίας των υψηλών τιμών στις πρώτες ύλες, το υψηλό ενεργειακό κόστος άρα και υψηλό κόστος μεταφοράς,την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την κλιματική αλλαγή, παράγοντες “που συνθέτουν ένα κακό σκηνικό στην καλλιέργεια και τη συγκομιδή σημαντικών τροφίμων”.
Ο κ.Κανακαράκης εκτιμά, μάλιστα, πως θα έχει πρόβλημα η θερινή συγκομιδή στην Ουκρανία, που αποτελεί μεγάλη παραγωγό χώρα στα σιτηρά και το ηλιέλαιο, τροφοδοτώντας Ευρώπη, Β.Αφρική και Ασία.
Ο πρόεδρος του Σωματείου “Logistics” περιέγραψε με μελανά χρώματα το προσεχές μέλλον παραπέμποντας και σε έρευνα του ΟΗΕ, προβλέποντας μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση με αιτία – πέραν του πολέμου – την κλιματική αλλαγή.
“Στοκάρει” ο Έλληνας
Και μπορεί το … κατοχικό σύνδρομο να κατατρέχει τον Έλληνα, έτσι κι αλλιώς, οι παρούσες συνθήκες ωστόσο έχουν επιτείνει την τάση για … στοκάρισμα προϊόντων. “Ο Έλληνας αποθεματοποίησε πολλές ποσότητες. Το έκανε το Φεβρουάριο και το Μάρτιο, ενώ μετά το Πάσχα έχει πέσει δραματικά η κίνηση στα σούπερ μάρκετ” – ανέφερε ο κ.Κανακαράκης, εξηγώντας ότι ο “καταναλωτής επέστρεψε στο να παίρνει τα βασικά και πιθανόν εμπορεύματα που ακούει από τα Μέσα ότι θα πάρουν κάποια ανατίμηση”.
Αν λήξει αυτός ο πόλεμος και αν καθοριστεί το κομμάτι της ενέργειας τότε από Οκτώβριο θα σταθεροποιηθεί η κατάσταση, εκτιμά ο ίδιος.cretalive.gr
Τα σχόλια είναι κλειστά.