Η δια ζώσης διεξαγωγή των εξετάσεων, είναι πιθανόν να αντιμετωπίσει σοβαρές δυσχέρειες, οπότε το ενδιαφέρον όλων τις επόμενες ημέρες θα είναι στραμμένο στην πλατφόρμα Edupass, όπου θα καταγράφονται τα κρούσματα των νέων.
Μια εξεταστική περίοδος με… αστερίσκους ξεκινάει από την ερχόμενη εβδομάδα στα πανεπιστήμια της χώρας, δια ζώσης μεν, αλλά με πιθανότητα επέκτασής της για όσους φοιτητές ή φοιτήτριες νοσήσουν από τον κοροναιό.
Τα πανεπιστήμια, για λόγους διαφάνειας (στη διάρκεια των «ηλεκτρονικών» εξεταστικών περιόδων των τελευταίων 2 ετών έγιναν μάλλον περισσότερες αντιγραφές από όσες έχουν γίνει ποτέ στα ΑΕΙ), θα κάνουν όλες τις διαδικασίες δια ζώσης χωρίς να προβλέπουν με κανένα τρόπο την διεξαγωγή άλλων εξετάσεων μέσω Διαδικτύου.
Με το δεδομένο όμως ότι διανύουμε την περίοδο έξαρσης της νέας μετάλλαξης Ομικρον, είναι πιθανότατο τις επόμενες δυο εβδομάδες τα κρούσματα στους νέους να έχουν αυξηθεί, οπότε να μην είναι εφικτή η εξέταση τους. Στην περίπτωση αυτή και εφόσον οι αριθμοί όσων δεν μπορέσουν να εξεταστούν είναι μεγάλοι, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα γίνουν ρυθμίσεις όπου χρειαστεί για την επέκταση της εξεταστικής περιόδου ή του εξαμήνου, πέραν των ημερομηνιών που έχουν καθοριστεί.
Για τον ελέγχο των παραπάνω, κύρια μέθοδος θα είναι η εφαρμογή edupass στην οποία το επόμενο χρονικό διάστημα θα πρέπει να καταγράφονται κατά τρόπο έγκυρο και διαφανή τα κρούσματα όσων φοιτητών και φοιτητριών έχουν νοσήσει, έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα στα πανεπιστήμια να κάνουν σχεδιασμό των επόμενων κινήσεων τους.
Να θυμίσουμε ότι με την ολοκλήρωση της εξεταστικής περιόδου αρχίζει αμέσως το επόμενο εξάμηνο για τα πανεπιστήμια της χώρας, οπότε και ο χρόνος των μαθημάτων του πρέπει να υπολογιστεί με ακρίβεια.
Εμπειρία
«Έχουμε την εμπειρία και την ευθύνη αλλά θα έχουμε και ευελιξία στο πως θα αξιολογήσουμε τους φοιτητές και τις φοιτήτριες μας» λέει σχετικά η Χριστίνα Κουλούρη, πρύτανης του Παντείου πανεπιστημίου. Το Ίδρυμα εξέδωσε τις προηγούμενες ημέρες μια ανακοίνωση της Συγκλήτου του με προβληματισμούς σχετικά με το άνοιγμα των ΑΕΙ, ενώ ζήτησε επκαιροποίηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων. «Σε κάθε περίπτωση ρόλος μας είναι να βοηθήσουμε τα παιδιά και να κάνουμε ότι είναι παιδαγωγικά επιβεβλημένο, φροντίζοντας να μην τα πιέζουμε σ αυτή την περίοδο έντασης, αλλά να τα στηρίζουμε» αναφέρει.
Σε κάθε περίπτωση, η δια ζώσης διεξαγωγή των εξετάσεων, είναι πιθανόν να αντιμετωπίσει σοβαρές δυσχέρειες, οπότε το ενδιαφέρον όλων τις επόμενες ημέρες θα είναι στραμμένο στην πλατφόρμα Edupass, όπου θα καταγράφονται τα κρούσματα των νέων.
Τα πανεπιστήμια ζητούν από το υπουργείο Παιδείας και τα συναρμόδια υπουργεία σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ να προσφέρουν τη δυνατότητα για τον έλεγχο των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας στη μεγαλύτερη δυνατή έκταση με τα κατάλληλα διαγνωστικά μέσα, ή εγκαθιστώντας πιθανά ειδικά συνεργεία μέσα στους χώρους τους.
Τις επόμενες ημέρες με συνεννόηση διδασκόντων, διδασκομένων και διοικήσεων των Σχολών, η διδασκαλία και η άσκηση, στις αίθουσες και στο εργαστήριο, κατά περίπτωση, θα προσαρμοστούν με έναν συνδυασμό μεθόδων στις πραγματικές συνθήκες και βέβαια με γνώμονα την ενίσχυση της αποδοτικότητάς τους και την προστασία της υγείας.
Τα σχόλια είναι κλειστά.