Ο Αριστοτέλης στη Ρητορική του αναφερόμενος στους νέους γράφει « Ζουν περισσότερο με την ελπίδα. Η ελπίδα αναφέρεται στο μέλλον και το μέλλον στους νέους είναι πολύ».
Μας υποσχέθηκαν πολλά οι γονείς και οι δάσκαλοι, μας μίλησαν για την σημασίας της μόρφωσης και της παιδείας, μας είπαν ότι όποιος σπουδάσει θα έχει ένα καλύτερο μέλλον και θα μπορέσει να ζήσει μια αξιοπρεπή ζωή με ανέσεις και ένα υψηλό βιοτικό επίπεδο. Όμως οι νέοι βλέπουμε άλλα, ζούμε ακριβώς το αντίθετο, έχουμε βιώσει την απαξίωση των σπουδών μας, τη διάψευση των ικανοτήτων μας και τη ματαίωση των ονείρων μας, ενώ η εργασία απόκτησε ένα ακόμη χαρακτηριστικό, έγινε απρόσιτη για εμάς.
Και πώς ήταν δυνατό να μη συμβεί όταν η παρατεταμένη δωδεκαετής οικονομική κρίση, απορρύθμισε την αγορά εργασίας και διεύρυνε το φαινόμενο της επισφάλειας, της ευαλωτότητας, και της φτώχειας κυρίως για τους νέους ανθρώπους της χώρας. Η νέα γενιά σήμερα φαίνεται να στρέφεται όλο και περισσότερο στην προσωρινή, τη μερική, την ανασφάλιστη και αδήλωτη εργασία, καθώς επίσης και με τα σημερινά δεδομένα της πανδημίας στην τηλεργασία.
Πλέον, οι επισφαλείς μορφές εργασίας κατηγοριοποιούνται σε συμβάσεις ορισμένου χρόνου στις οποίες τις περισσότερες φορές υπάρχει μεγάλη αναντιστοιχία της σύμβασης και της πραγματικής απασχόλησης ως προς τις ώρες, τις ημέρες, τις απολαβές και τα ένσημα, ή μαύρης απασχόλησης χωρίς ασφαλιστική κάλυψη και με μισθούς πείνας, που ποδοπατούν την αξιοπρέπεια, υποθάλπουν φαινόμενα εκμετάλλευσης και υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής. Επιπλέον, τα ποσοστά ανεργίας στις νέες γυναίκες είναι πολύ υψηλότερα, δίνοντας και μια έμφυλη διάσταση στο γενικευμένο φαινόμενο της νεανικής ανεργίας.
Όταν το 2018 άρχισε δειλά δειλά η χώρα να βγαίνει από μια μεγάλη κρίση και σκληρών μέτρων λιτότητας, η υγειονομική κρίση που ακολούθησε ξανά βούτηξε τη χώρα σε μια μεγάλη ύφεση, καθώς τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν από την κυβέρνηση με το πρώτο lockdown, οδήγησαν σε μια σειρά από επιλογές που είχαν αρνητικό αποτύπωμα για την οικονομία. Οι επιχειρήσεις έκλεισαν, η παραγωγή μειώθηκε, ενώ αυξήθηκαν οι εργαζόμενοι που έχασαν τη δουλειά τους. Με το άνοιγμα της αγορά υπήρξε διαφορά προσφοράς ζήτησης με αποτέλεσμα να σπάσει η εφοδιαστική αλυσίδα και να ακριβύνουν τα κόστη μεταφοράς συμπαρασύροντας σε ανατιμήσεις όλα τα αγαθά, καθώς και η βίαιη απολιγνιτοποίηση και η ιδιωτικοποίηση της Δ.Ε.Η, ήταν τα γεγονότα που επέφεραν την τρίτη κρίση την ενεργειακή.
Και βέβαια η τέταρτη, η γεωπολιτική κρίση, επιβάρυνε ακόμη περισσότερο την οικονομία γιατί η πολιτική επιλογή της πρόσδεσης του ενεργειακού μείγματος από το εισαγόμενο ρωσικό φυσικό αέριο μετέτρεψε την Ελλάδα σε μία χώρα πλήρως εξαρτώμενη και ευάλωτη στις τιμές που διαμορφώνονται.
Ειδικά τώρα με το νέο κύμα της ακρίβειας πολλές επιχειρήσεις θα κλείσουν, ενώ όσες επιβιώσουν θα προβούν σε μαζικές απολύσεις προκειμένου να μειώσουν τα έξοδά τους, οπότε η ανεργία θα αυξηθεί περισσότερο αν δεν υπάρξουν μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους.Και φυσικά η περιφέρεια της ΑΜΘ έχει τη μεγαλύτερη αύξηση της ανεργίας των νέων, καθώς είναι πρώτη στην Ελλάδα, ενώ καταλαμβάνει και τη δεύτερη θέση σε όλη την Ευρώπη, αγγίζοντας το ποσοστό του 45,1. Επιπλέον, οι πολίτες της έχουν τη μεγαλύτερη μείωση εισοδήματος, γεγονός που επηρεάζει αρνητικά και το ΑΕΠ της χώρας.
Βέβαια, τα προβλήματα των υψηλών ποσοστών ανεργίας στην περιφέρεια, της συρρίκνωσης της παραγωγικής βάσης, και της αποβιομηχανοποίησης δεν είναι καινούρια, αφού είναι οι λόγοι που ανάγκασαν πολλούς νέους να μεταναστεύοντας στο εξωτερικό. Δυστυχώς το φαινόμενο του brain drain θα αυξηθεί με τις νέες συνθήκες των αλλεπάλληλων κρίσεων, και χωρίς να υπάρχει το πιο δομικό στοιχείο μιας χώρας που είναι οι νέοι, η περιοχή μας θα ερημώσει και θα παρακμάσει σε όλα τα επίπεδα. Και πώς να μη μεταναστεύσουν τα νέα παιδιά στο εξωτερικό όταν έχει καταρρεύσει η χρηματοδότηση στην περιοχή, δε γίνονται επενδύσεις, δεν υπάρχουν κίνητρα να δημιουργήσουν τις δικές τους επιχειρήσεις, δε δίνονται κρατικές επιδοτήσεις για την πρωτογενή παραγωγή, δε χορηγούνται νέα προγράμματα ΕΣΠΑ για την περιοχή, όταν τα κεφάλαια είναι υψηλά και φοβούνται το δανεισμό και υπάρχει αυτή η αυξημένη φορολογία και το επιβαρυμένο γραφειοκρατικό καθεστώς;
Η γεωγραφική της θέση της Θράκης αποτελεί σταυροδρόμι τριών χωρών και ενώνει την Ανατολή με τη Δύση, θα έπρεπε να έχει στηριχθεί περισσότερο, να έχει μετατραπεί σε είσοδο πύλης μιας Ευρωπαικής χώρας και να αποτελεί μοχλό ανάπτυξης προς όλους τους τομείς. Συγκεκριμένα ο νομός μας ,η Ροδόπη, ένας νομός που χαρακτηρίζεται από την πολυπολιτισμικότητα, τη διαφορετικότητα, τα χρώματα, τη γοητεία, και την ετερότητά του, καθίσταται ένας νομός μοναδικός και ξεχωριστός για τη χώρα, στον οποίο συνυπάρχει η παράδοση με την εξέλιξη και την πρόοδο.
Για να μπορέσει να ανθίσει η περιοχή μας, χρειαζόμαστε ένα νέο ολοκληρωμένο παραγωγικό μοντέλο, ένα ισχυρότερο κοινωνικό κράτος που θα είναι πιο σύγχρονο, πιο στοχευμένο και πιο ευέλικτο και που θα εστιάζει στη νέα γενιά δίνοντάς της κίνητρα να παραμείνει στην περιοχή της. Η ανάδειξη της προστιθέμενης αξίας και του πλούτου που θα μπορούσε να παραχθεί από την ένταξη των νέων στην αγορά εργασίας διαφαίνονται μέσα από συγκρίσιμα στοιχεία.
Η στήριξη της εργασίας επενδύοντας στο ανθρώπινο δυναμικό του τόπου, η επένδυση στην έρευνα και την καινοτομία, η εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών δομών αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου μας, η ενίσχυση της εξαγωγικής δραστηριότητας των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, της βιομηχανίας και μεταποίησης καθώς και η αναβάθμιση των ενεργειακών κοινοτήτων και η διάχυση τους στην τοπική κοινωνία θα έπρεπε να αποτελούν τους βασικούς άξονες για τον εκσυγχρονισμό του τόπου μας.
Είναι απόφασή μας λοιπόν, αν θα ξανά στηρίξουμε μια κυβέρνηση που θα στοχεύει σ΄ ένα κράτος δικαίου, ένα κράτος ισοπολιτείας με αξίες και ιδανικά, και σε μια δικαιότερη οργάνωση που θα είναι αποκεντρωμένη και δημοκρατική, ή θα επιλέξουμε ένα μείγμα φιλελευθερισμού που θα δίνει έμφαση στους λίγους.
Ας μη ξεχνάμε ότι αυτό που ενώνει σήμερα τους νέους δεν είναι η αλληλεγγύη, τα κοινά όνειρα και οι όμορφες στιγμές, αλλά η απογοήτευση, η πικρία και η αποστροφή προς την κοινωνία. Αν αναζητήσει κανείς τα αίτια θα αντιληφθεί ότι απότοκος αυτής της κατάστασης είναι ο μαρασμός, μια θλίψη που αντανακλάται στα βλέμματά τους και αποτυπώνεται στα πρόσωπά τους. Οι νέοι σήμερα έπαψαν να χαμογελούν και να ονειρεύονται.
Στο χέρι μας είναι λοιπόν, να αναθρέψουμε μια νέα γενιά που θα μάθει και να χαμογελά και να ονειρεύεται.
Γιώργος Δημητριάδης
Πρόεδρος Πανελλήνιου Συλλόγου Ανέργων Πτυχιούχων κατά του Brain Drain
Μέλος του Δ.Σ Ινστιτούτο Εργασίας ΓΣΕΕ Α.Μ.Θ
Τα σχόλια είναι κλειστά.