ΕΛΛΑΔΑ ΦΤΩΧΕΙΑ ΚΑΙ ΦΙΛΟΤΙΜΟ
Η εικόνα της Ελλάδας όπως προβάλλεται από τα στοιχεία που καταγράφουν διάφορες έρευνες, δείχνει με μια λέξη την απόλυτη εξαθλίωση. Οι Έλληνες φτωχοποιούνται μέρα με τη μέρα, όμως η συγκεκριμένη κατάσταση την όποια βιώνουν όλα τα νοικοκυριά έχει πολιτικούς και ηθικούς αυτουργούς.
Η ευθύνη βαραίνει τόσο την κυβέρνηση όσο και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Η ΕΛΣΤΑΤ επιβεβαιώνει μάλιστα ότι η χώρα μας καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση μετά τη Βουλγαρία στο ποσοστό φτώχειας.
Συγκεκριμένα, το 29,5% των Ελλήνων βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, τα νοικοκυριά που κινδυνεύουν να βρεθούν στα όρια της φτώχειας υπολογίζονται στα 705.372, ενώ ο κίνδυνος παιδικής φτώχειας ανέρχεται στο 32,0%. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι πολλοί συνάνθρωποί μας στερούνται τα βασικά αγαθά διατροφής, αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες στέγασης και θέρμανσης, καθώς επίσης κάνουν περικοπές στις δαπάνες υγείας.
Τα στοιχεία της Κομισιόν επιβεβαιώνουν ότι η χώρα μας είναι πρώτη στην Ευρώπη στην αύξηση του ηλεκτρικού ρεύματος στις επιχειρήσεις και τρίτη του κόστους στα νοικοκυριά. Ο άνισος καταμερισμός πλούτου, η συρρίκνωση της παραγωγικής βάσης, η αποβιομηχανοποίηση, η ανεργία αλλά και η φυγή πολλών νέων ανθρώπων στο εξωτερικό ήταν οι λόγοι που έφεραν την Ελλάδα δεύτερη στο ποσοστό φτώχειας σε σχέση με όλη την Ευρώπη, ενώ φέτος με την τεράστια ενεργειακή κρίση που έχει πλήξει τη χώρα αναμένεται να αυξηθούν δραματικά το ποσοστά των συνανθρώπων μας που θα ξεπεράσουν τα όρια της φτώχειας.
Το ενεργειακό κόστος πλέον μετακυλύετε σε όλη την οικονομία και επηρεάζει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, την αγροτική περιοχή, τον τουρισμό και την βιομηχανία. Ο πληθωρισμός εντοπίζεται κυρίως στην ενέργεια, τα καύσιμα, τα τρόφιμα και τη στέγαση, με αποτέλεσμα να έχουν πληγεί όλες οι κοινωνικές ομάδες.
Οι συνταξιούχοι ωθούνται διαρκώς στο περιθώριο καθώς βιώνουν την αδιαφορία της πολιτείας βλέποντας τις συντάξεις τους να κόβονται διαρκώς, τις εκρεμμείς συντάξεις να μην εκδίδονται έγκαιρα, ενώ συναντούν δυσκολίες ακόμη και στην πρόσβασή τους στην υγειονομική περίθαλψη.
Τα παιδιά είναι τα μεγαλύτερα θύματα της κρίσης. Περίπου μισό εκατομμύριο ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας χωρίς να διαβιούν αξιοπρεπώς ενώ σύμφωνα με εκπρόσωπο της Unicef η Ελλάδα είναι η χειρότερη χώρα για να είσαι παιδί. Δυστυχώς φέτος πολλά θα είναι τα παιδιά που θα αναγκαστούν να ζήσουν σε σπίτια χωρίς θέρμανση, χωρίς υγειονομική φροντίδα, ενώ δεν θα έχουν εξασφαλισμένο ούτε ένα γεύμα την ημέρα.
Οι νέοι βρίσκονται αντιμέτωποι με την ανεργία καθώς η χώρα μας είναι πρωταθλήτρια σε όλη την Ευρώπη, αγγίζοντας το 37%, ο βασικός μισθός είναι πολύ χαμηλός και δεν επαρκεί για την κάλυψη ακόμη και των στοιχειωδών αναγκών ενώ το κόστος στέγασης ξεπερνά μέχρι και το 40% του μισθού. Οι νέοι ωθούνται όλο και περισσότερο στην οικονομική ένδεια και τη μείωση της αγοραστικής δύναμης με αποτέλεσμα να αναζητούν οικονομική βοήθεια από τους γονείς τους ή να μεταναστεύουν στο εξωτερικό.
Η απουσία ελέγχου και διαφάνειας έχουν σοβαρό αντίκτυπο στο κοινωνικό και πολιτικό τομέα, καθώς παρουσιάζονται έντονα φαινόμενα ευνοιοκρατίας, αναξιοκρατίας και νεποτισμού, γεγονός που κλονίζει την εμπιστοσύνη των νέων απέναντι στην πολιτεία και τους θεσμούς της. Οι φοιτητές φέτος με την είσοδό τους στα πανεπιστήμια θα έρθουν αντιμέτωποι με την τεράστια αύξηση των ενοικίων που υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει το 33% σε σχέση με πέρυσι, ενώ δε σε συνδυασμό με την αύξηση του ενεργειακού κόστους φαντάζει αποτρεπτικό να καταφέρουν να σπουδάσουν 4 χρόνια παρότι πέτυχαν στις πανελλήνιες εξετάσεις.
Αντί λοιπόν, η κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα αντιμετώπισης που θα ρυθμίζουν ουσιαστικά την αγορά και θα ανακουφίζουν τους πολίτες, όπως την επιβολή πλαφόν στις τιμές και τη μείωση των βασικών φορολογικών συντελεστών, επιλέγει να στηρίζει το καρτέλ της ενέργειας επιδοτώντας την αισχροκέρδεια, να ενισχύει τους παραγωγούς ενέργειας οι οποίοι κερδοσκοπούν στις πλάτες του ελληνικού λαού και να μοιράζει παράλληλα ψευτοεπιδόματα υποτιμόντας την νοημοσύνη των πολιτών αυτής της χώρας και αφήνοντας τους ουσιαστικά στο έλεος της καταστροφής.
Παρατηρούμε για άλλη μια φορά λοιπόν πως η κυβέρνηση έχει αφήσει την πανδημιο-οικονομικο-κοινωνική κρίση να εξελίσσεται και να διογκώνεται με μόνο σκοπό την επίτευξή των προσωπικών της στόχων. Η ιδεοληψία της για μη κρατική παρέμβαση, η υποτίμηση του προβλήματος, η αδιαφορία για τους πολίτες της χώρας και οι ξεπερασμένες πολιτικές της οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια και πάλι τους Έλληνες στη φτώχεια. Συμπέρασμα: Για ακόμη μια φορά ο ελληνικός λαός με το φιλότιμο που τον διακατέχει θα κληθεί να σφίξει τα δόντια και να βάλει πλάτη στα δύσκολα, το σημαντικό ερώτημα είναι ένα, θα το ανεχτεί ή θα υπάρξει μια ανείπωτη κοινωνική έκρηξη;
Γιώργος Δημητριάδης Μέλος ΙΝΕ/ΓΣΕΕ Πρόεδρος ΠΑ.ΣΥ.Π
Τα σχόλια είναι κλειστά.