Πέτυχαν τον πρώτο μεγάλο στόχο της ζωής τους – Τι λένε οι ίδιοι
Χαμόγελα ανείπωτης χαράς επιφύλασσε η χθεσινή ημέρα για τους απόφοιτους της 3ης Λυκείου, οι οποίοι αρίστευσαν στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις. Χθες το πρωί ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Παιδείας οι βάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με τους αριστεύσαντες – και όχι μόνο – να πληροφορούνται τη σχολή όπου θα σπουδάσουν.
Η συγκίνηση ήταν εμφανής τόσο στους ίδιους τους… πρωτοετείς φοιτητές πια, όσο φυσικά και στους γονείς τους, που ξεχείλιζαν από υπερηφάνεια για τα “βλαστάρια” τους. Η εφημερίδα “Νέα Κρήτη” σας παρουσιάζει τις νέες και τους νέους που βγήκαν “νικητές” στην πρώτη πολύ σπουδαία “μάχη” της ζωής τους και τους εύχεται καλή σταδιοδρομία στη φοιτητική τους ζωή!
Κατερίνα Παπαδάκη
Τμήμα Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (15.035 μόρια)
«Πέρασα στην πρώτη μου επιλογή και είμαι πολύ ευχαριστημένη από αυτό το αποτέλεσμα. Κατάφερα να περάσω και στην 29η θέση επί συνόλου 175 επιτυχόντων. Αυτή η χρονιά μπορώ να πω ότι δεν ήταν και τόσο δύσκολη. Απλά για να περάσεις σε μια σχολή και να κάνεις τα όνειρά σου πραγματικότητα ήταν κάτι που ήθελε πρόγραμμα. Και αυτό ήταν ίσως το μοναδικό που με δυσκόλεψε. Αλλά τέλος καλό όλα καλά».
Στέλλα Καλογιαννάκη
Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Στρατού
«Είμαι χαρούμενη για την εισαγωγή μου στις Ένοπλες Δυνάμεις αφού αυτός ήταν εξαρχής ο στόχος μου! Είναι ένας χώρος που επικέντρωνε το ενδιαφέρον μου πάντα και χαίρομαι που πλέον θα είμαι μέλος τους. Γνωρίζω τις απαιτήσεις που έχει το επάγγελμα του στρατιωτικού, όμως είμαι αποφασισμένη να προσπαθήσω και να πετύχω όλα όσα ονειρεύομαι. Η αλήθεια είναι ότι η διαδρομή μέχρι εδώ ήταν αρκετά κουραστική, όμως όταν οι κόποι επιβραβεύονται, υπάρχει ανακούφιση. Πλέον σκέφτομαι την επόμενη μέρα και είμαι έτοιμη για μία νέα σελίδα στη ζωή μου.
Ευχαριστώ θερμά τους καθηγητές μου στο 2ο ΓΕ.Λ. Ηρακλείου, αλλά τους καθηγητές μου στα φροντιστηριακά μαθήματα που στήριξαν την προσπάθειά μου, όπως και την οικογένειά μου. Καλές σπουδές σε όλα τα παιδιά και καλή δύναμη σε όσα συνεχίζουν την προσπάθειά τους».
Βαγγέλης Ευαγγέλου
Ικάρων (ΣΙ) Ιπτάμενοι
«Είμαι πολύ ικανοποιημένος που κατάφερα και πέτυχα έναν στόχο ζωής! Η Σχολή Ικάρων ήταν ένα όνειρο για το οποίο κοπίασα πολύ, όμως η επίτευξή του δικαίωσε τόσο την προσπάθειά μου όσο και των δικών μου ανθρώπων, που πίστεψαν στις δυνατότητές μου. Αυτή ήταν η 3η φορά που έδινα πανελλαδικές, γι’ αυτό και θέλω να πω σε κάθε παιδί που έχει ένα στόχο να μη σταματά να προσπαθεί και να τον διεκδικεί με κάθε τρόπο. Ξέρω πως είναι μια πολύ απαιτητική σχολή, όμως είμαι απόλυτα προετοιμασμένος να ανταποκριθώ στις ανάγκες της. Θέλω να ευχαριστήσω την οικογένειά μου, που ήταν πάντα δίπλα μου σε αυτή μου την προσπάθεια, αλλά και τους καθηγητές μου, τόσο στο 2ο ΓΕ.Λ. Ηρακλείου όσο και στα φροντιστηριακά μαθήματα. Να ευχηθώ καλές σπουδές στα παιδιά που κατάφεραν την εισαγωγή τους και θέλω να πω σε όσα θελήσουν να δοκιμάσουν ξανά τις δυνάμεις τους, να μη χάνουν την πίστη τους…».
Ρίτα Βασιλάκη
Τμήμα Επικοινωνίας και Μεσών Μαζικής Ενημέρωσης στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (17.420 μόρια)
«Ήταν ένας μακρύς και δύσκολος δρόμος, ο οποίος ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Πιο δύσκολη ήταν για εμένα η περίοδος αναμονής των αποτελεσμάτων, η οποία αποδείχτηκε πολύ αγχωτική, όμως τελείωσε και είμαι πολύ χαρούμενη. Νιώθω αρκετά ικανοποιημένη και ευγνώμων που κατάφερα να πετύχω τους στόχους μου! Σημαντικός βέβαια παράγοντας ήταν και η στήριξη της οικογένειας και των καθηγητών μου, με την οποία απέκτησα περισσότερη ψυχική δύναμη και κουράγιο, προκειμένου να ανταποκριθώ στον δύσκολο “αγώνα” των πανελλαδικών!».
Ευαγγελία Κουναλάκη
Τμήμα Νομικής στο Δημόσιο Πανεπιστήμιο της Κύπρου (17.175 μόρια)
«Φέτος κατάφερα να περάσω στο Τμήμα Νομικής στο Δημόσιο Πανεπιστήμιο της Κύπρου, συγκεκριμένα στη Λευκωσία με βάση τα 17.175 μόρια που συγκέντρωσα στις πανελλαδικές εξετάσεις 2020.
Ήταν δύσκολη χρονιά φέτος, απαιτητικό και πιεστικό το πρόγραμμα προκειμένου να ανταπεξέλθω και να φτάσω ως το τέρμα και να πετύχω τον στόχο μου.
Τον πέτυχα και, παρόλο που δεν είναι στην Ελλάδα, είναι στην Κύπρο σε ένα πολύ καλό Πανεπιστήμιο. Οπότε είμαι ικανοποιημένη και εύχομαι σε όλα τα παιδιά να τα καταφέρουν φέτος, παρά τις δύσκολες συνθήκες κάτω από τις οποίες προετοιμαζόμασταν».
Βάσια Αερικού
3η στη Φυσικοθεραπεία στο Πανεπ. Δυτ. Αττικής, 18.910 μόρια
«Πήγαινα στο 2ο ημερήσιο ΕΠΑ.Λ. Ηρακλείου και συγκέντρωσα 18.910 μόρια. Πέρασα στο Τμήμα Φυσικοθεραπείας στο Αιγάλεω, που ήταν η πρώτη μου επιλογή και νιώθω πολύ χαρούμενη. Ωστόσο, έχω σοκαριστεί με την άνοδο των βάσεων σε κάποιες σχολές, καθώς πολλοί φίλοι μου δεν κατάφεραν να περάσουν εκεί που ήθελαν. Είμαι λίγο αγχωμένη, καθώς περιμένουμε ακόμη πώς ακριβώς θα είναι τα πράγματα με τον κορωνοϊό. Ωστόσο, τουλάχιστον τα εργαστήρια θα γίνονται κανονικά. Θέλω πολύ να πάω στην Αθήνα, να δω πώς είναι το Πανεπιστήμιο και ανυπομονώ να ζήσω τη φοιτητική μου ζωή».
Γιάννης Χριστοδουλάκης
3ος στην Ιατρική Κρήτης, 18.600 μόρια
«Ήμουν στο πεδίο σπουδών Υγείας και πήγαινα στο 11ο Γενικό Λύκειο Ηρακλείου. Συγκέντρωσα 18.600 μόρια και πέρασα στην Ιατρική Ηρακλείου, η οποία ήταν η πρώτη μου επιλογή. Πέρασα ως τρίτος στη σχολή και είμαι απόλυτα ευχαριστημένος! Ο ενθουσιασμός μου είναι μεγάλος, αν και δεν είχα μεγάλη αγωνία καθώς ακουγόταν εδώ και καιρό ότι οι βάσεις θα πέσουν κι εγώ είχα συγκεντρώσει περισσότερα μόρια από τις περυσινές βάσεις. Πλέον έκλεισε ένα αρκετά σημαντικό κεφάλαιο της ζωής μου και ξεκινά ένα νέο εξίσου σημαντικό. Ανυπομονώ να ξεκινήσουν οι σπουδές μου και να δω πώς είναι η φοιτητική ζωή».
Έλενα Τζαγκαράκη
Ψυχολογία Αθηνών, 18.425 μόρια
«Πήγαινα στο Γενικό Λύκειο Αρχανών και συγκέντρωσα 18.425 μόρια. Πέρασα στο Τμήμα Ψυχολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Νιώθω πολύ όμορφα κι ετοιμάζομαι να βγω έξω να το γιορτάσω. Επίσης, περιμένω πώς και πώς να ταξιδέψω στην Αθήνα. Είμαι πολύ χαρούμενη γιατί πέτυχα να περάσω στην πρώτη μου επιλογή. Ήθελα εξαρχής την Ψυχολογία. Εξάλλου, μου αρέσει η Αθήνα καθώς είναι μια πόλη με πολλές δυνατότητες τόσο στο ακαδημαϊκό κομμάτι, όσο και στο σκέλος της φοιτητικής ζωής. Στα παιδιά που θα δώσουν πανελλαδικές του χρόνου έχω να πω να είναι χαλαροί, να βγαίνουν και τις βόλτες τους, αλλά και να είναι και προσηλωμένοι στον στόχο τους».
Γιούλη Επιτροπάκη
Νομική Αθηνών, 18.400 μόρια
«Είμαι πάρα πολύ χαρούμενη με το αποτέλεσμα της προσπάθειάς μου. Πέτυχα αυτό που ήθελα εδώ και χρόνια και νιώθω ότι ανταμείφθηκαν οι κόποι και οι προσπάθειές μου. Τελείωσα το 6ο Γενικό Λύκειο Ηρακλείου και πέρασα στη Νομική Αθηνών έχοντας συγκεντρώσει 18.400 μόρια. Είμαι υπερήφανη για τον εαυτό μου και πλέον ετοιμάζομαι σιγά-σιγά για να πάω στην πρωτεύουσα. Θέλω να ασχοληθώ με το Δίκαιο και ο απώτερος στόχος μου είναι να γίνω κάποια στιγμή εγκληματολόγος».
Μυρτώ Λενακάκη
Νομική Αθηνών, 18.375 μόρια
«Πήγαινα στο 4ο Γενικό Λύκειο Ηρακλείου και πέρασα στη Νομική Αθηνών. Ήμουν στο πεδίο των Ανθρωπιστικών Επιστημών και η Νομική ήταν η πρώτη μου επιλογή. Αμφιταλαντεύτηκα το προηγούμενο διάστημα για το ποια από τις τρεις Νομικές Σχολές θα διαλέξω, ωστόσο το τελευταίο διάστημα επέλεξα το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είμαι πάρα πολύ ικανοποιημένη και πάρα πολύ χαρούμενη από την προσπάθειά μου. Ανυπομονώ να πάω στην Αθήνα και να δω πώς είναι στην πράξη η φοιτητική ζωή. Αν και τώρα με τον κορωνοϊό τα πράγματα είναι περίεργα, όλοι οι πρωτοετείς ανυπομονούμε να δούμε πώς είναι το Πανεπιστήμιο».
Γιώργος Απλαδάς
2ος στο Βιολογικό Κρήτης, 17.864 μόρια
«Πήγαινα στο 4ο Λύκειο Ηρακλείου. Φέτος έδινα δεύτερη φορά πανελλαδικές. Πέρυσι είχα περάσει στο Χημικό, ωστόσο έδωσα ξανά φέτος εξετάσεις. Πάντα ήθελα να σπουδάσω Ιατρική, ωστόσο τους προηγούμενους μήνες άρχισα να σκέφτομαι γενικότερα και άλλες σχολές και την προοπτική να σπουδάσω σε κάποια από αυτές. Τελικά πέρασα φέτος στο Βιολογικό, στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, στο Ηράκλειο, ως 2ος. Πλέον, βρίσκομαι σε δίλημμα, καθώς θα πρέπει να επιλέξω σε ποια από τις δύο σχολές θα εγγραφώ: Βιολογικό ή Χημικό; Κατά τα άλλα, είμαι πολύ ευχαριστημένος από την απόδοσή μου. Όπως και να έχει, νιώθω μια τεράστια ανακούφιση και μια μεγάλη ικανοποίηση από την προσπάθειά μου».
Αγγέλα Αξιώτη
Ψυχολογία Κρήτης, 17.475 μόρια
«Ήμουν μαθήτρια του 7ου ΓΕ.Λ. Ηρακλείου και συγκέντρωσα 17.475 μόρια. Πέρασα στην Ψυχολογία στο Ρέθυμνο, η οποία ήταν η πρώτη μου επιλογή. Η αλήθεια είναι ότι είμαι πάρα πολύ χαρούμενη. Νιώθω μεγάλη περηφάνια και νιώθω πλέον ότι ανοίγουν νέοι δρόμοι στη ζωή μου. Πέτυχα τον στόχο μου και πλέον περιμένω να ξεκινήσω τις σπουδές μου. Πέρασα 22η στην Ψυχολογία. Για τα παιδιά που θα δώσουν πανελλαδικές του χρόνου, έχω να πω ότι πάνω απ’ όλα πρέπει να πιστέψουν στους εαυτούς τους και να έχουν πρόγραμμα!».
Μιχάλης Παζαρακιώτης
Μαθηματικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών Κρήτης, 16.975 μόρια
«Πήγαινα στο 11ο Λύκειο Ηρακλείου και πέρασα στο Τμήμα Μαθηματικών κι Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης, στο Ηράκλειο. Συγκέντρωσα 16.975 μόρια κι είμαι πολύ χαρούμενος, καθώς νιώθω ότι ανταμείφθηκαν οι κόποι μου. Επίσης, είμαι πάρα πολύ χαρούμενος γιατί πέτυχαν τους στόχους τους και οι κοντινοί μου άνθρωποι, κάτι που θεωρώ πολύ σημαντικό. Ήθελα πολύ να περάσω στην εν λόγω σχολή, καθώς μου αρέσει πάρα πολύ το συγκεκριμένο αντικείμενο. Μου αρέσουν τα Μαθηματικά και θεωρώ ότι το Τμήμα όπου θα σπουδάσω έχει πολλές επαγγελματικές προοπτικές».
Στέλιος Μαθιουλάκης
8ος στο Μαθηματικό Κρήτης, 14.500 μόρια
«Συγκέντρωσα 14.500 μόρια και κατάφερα να περάσω στο Μαθηματικό του Πανεπιστημίου Κρήτης, στο Ηράκλειο. Πήγαινα στο 10ο Γενικό Λύκειο Ηρακλείου, είχα βαθμό απολυτηρίου 19,6 και νιώθω πολύ χαρούμενος που τα κατάφερα. Σίγουρα νιώθω μεγάλη ικανοποίηση που κατάφερα τον στόχο μου. Κοπίασα πολύ γι’ αυτό κι έκανα τελικά το όνειρό μου πραγματικότητα. Πλέον περιμένω να ξεκινήσει η φοιτητική ζωή. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική αλλαγή στη ζωή μου και πιστεύω ότι θα τα καταφέρω να ανταποκριθώ».
Γιώργος Φακίδης
Εφαρμοσμένης Πληροφορικής ΠΑΜΑΚ (18.125 μόρια)
«Ανυπομονώ να φοιτήσω στη σχολή που τόσο ήθελα. Πέρασα 4ος στο Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Πλέον, η φοιτητική ζωή ξεκινάει με πολλά όνειρα και στόχους. Η σχολή ήταν πρώτη μου επιλογή. Για μένα, μυστικό της επιτυχίας δεν υπάρχει. Θεωρώ πως κάποιος μπορεί να βγάλει αρκετά μόρια εάν προσπαθήσει. Η προσπάθεια μπορεί να απογειώσει τον μαθητή και επίσης απαραίτητη είναι και η ψυχραιμία. Σε όσους δεν κατάφεραν να περάσουν στη σχολή που ήθελα, τους προτρέπω να ξαναδώσουν. Πιστεύω πως είναι καλύτερο να ξαναδώσει κάποιος παρά να μπει σε μια σχολή που δεν του αρέσει».
Νίκος Σερπετσιδάκης
Ιατρική Αλεξανδρούπολης (17.450 μόρια)
«Πέρασα 81ος στην Ιατρική Αλεξανδρούπολης. Η ιατρική ήταν ο μεγάλος μου στόχος. Ευελπιστώ όμως να πάρω μεταγραφή και να μπω στην Ιατρική Αθηνών. Όλα ευτυχώς πήγαν καλά. Από εκεί και πέρα, τώρα θα υπάρξει ανακούφιση. Το μυστικό της επιτυχίας είναι το διάβασμα, η υπομονή και η επιμονή. Οι πανελλαδικές εξετάσεις είναι δύσκολες και μπορεί μια ατυχία να αποβεί μοιραία για τον υποψήφιο φοιτητή. Η τύχη είναι ένας σημαντικός παράγοντας που δεν πρέπει να τον αγνοούμε. Από εκεί και πέρα, συμβουλεύω όσους δεν κατάφεραν να μπουν, να ξαναπροσπαθήσουν. Και εύχομαι σε όλους τους νέους φοιτητές και φοιτήτριες καλή σταδιοδρομία».
Ελευθερία Αρβανίτη
Φιλολογία Θεσσαλονίκης (17.075 μόρια)
«Έκανα το όνειρό μου πραγματικότητα. Πέρασα στη Σχολή που ήθελα πάρα πολύ από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Πέρασα στο Τμήμα Φιλολογίας στη Θεσσαλονίκη. Είμαι χαρούμενη και ενθουσιασμένη. Δεν υπάρχει μυστικό της επιτυχίας. Πρέπει να υπάρχει ένας στόχος και να είσαι συγκεντρωμένος ή συγκεντρωμένη σε αυτόν. Μια αποτυχία στις πανελλαδικές εξετάσεις δε σημαίνει αυτόματα και το τέλος της ζωής. Δεν τελειώνουν όλα στις πανελλαδικές εξετάσεις. Εάν δεν είναι ευχαριστημένοι, προτρέπω τους υποψηφίους να δώσουν ξανά. Αλλά και στη σχόλη της δεύτερης προτίμησής τους, όπου πέρασαν, οφείλουν να τη δουν πιο σοβαρά και να αναπτύξουν μέσα από αυτήν τα ταλέντα τους».
Μάνος Βλατάς
Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων ΑΣΟΕ (16.750 μόρια)
«Ανακούφιση νιώθω τώρα που έμαθα τα αποτελέσματα. Πλέον είμαι φοιτητής του τμήματος της Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων της ΑΣΟΕ. Ήμουν λίγο αγχωμένος κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, καθώς άκουγα πως θα ανέβουν οι βάσεις τους 4ου πεδίου. Ήταν η πρώτη επιλογή μου. Εγώ είχα συγκεντρώσει περισσότερα από το απαιτούμενο και ευτυχώς μπήκα στη σχολή που τόσο ήθελα. Εάν με ρωτάτε εάν θα το ξαναέκανα, θα το ξαναέκανα. Πέρασα όμορφα κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Δεν είχα άγχος. Μόνο προς το τέλος αγχώθηκα λίγο. Από εκεί και πέρα, στους υποψήφιους φοιτητές που δεν μπήκαν στην πρώτη σχολή προτίμησής τους, τους συμβουλεύω να δώσουν μια ευκαιρία στη δεύτερη σχολή επιλογής τους. Από εκεί και πέρα, εάν δε θέλουν, τότε το καλύτερο είναι να ξαναδώσουν».
Μαριάννα Ζωάκη
Φιλολογία Ρεθύμνου (18.650 μόρια)
«Έκανα το όνειρό μου πραγματικότητα. Είμαι ευτυχισμένη και η πρωτιά με κάνει ακόμα πιο χαρούμενη. Πέρασα πρώτη στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Το σημαντικότερο απ’ όλα είναι να υπάρχει στήριξη από τους γύρω μου. Εγώ προσωπικά την έλαβα. Από εκεί και πέρα, ο μαθητής και η μαθήτρια πρέπει να διαβάσει. Το συστηματικό διάβασμα σε συνδυασμό με το πρόγραμμα και την πειθαρχία είναι οδοί προς την επιτυχία. Από εκεί και πέρα, σε όσους δεν κατάφεραν να περάσουν στη σχολή προτίμησής τους, τους συμβουλεύω να μην το βάζουν κάτω. Να προσπαθήσουν ξανά και ξανά. Να κυνηγήσουν το όνειρό τους. Θέλω επίσης να ευχαριστήσω τους καθηγητές μου στο 3ο Γενικό Λύκειο Ηρακλείου. Ήταν πάντοτε σύμμαχοί μου».
Λευτέρης Ανυφαντάκης
Σχολή Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας (18.125 μόρια)
«Αισθάνομαι χαρούμενος και δικαιωμένος που πέρασα σε αυτή τη σχολή. Ήταν η πρώτη σχολή προτίμησής μου και πλέον βλέπω το μέλλον μου με αισιοδοξία. Το σημαντικότερο για να πετύχει κάποιος είναι να έχει πρόγραμμα στη ζωή του. Αυτό είναι το σημαντικότερο και να μπορεί να πειθαρχεί. Η αυτοπειθαρχία είναι σημαντική, καθώς μπορείς να βάλεις όρια στον εαυτό σου και να τον ευθυγραμμίσεις και να πας μακριά. Ό,τι γίνεται, γίνεται για το καλό. Από εκεί και πέρα, συμβουλεύω τα παιδιά να ξαναπροσπαθήσουν εάν δεν μπήκαν στη σχολή προτίμησής τους. Πρέπει ωστόσο να παρακολουθήσουν κάποια μαθήματα, καθώς ενδέχεται να τους αρέσει η σχολή».
Mάνος Τρούλης
Επιστήμης Υπολογιστών Ηρακλείου (17.400 μόρια)
«Πέρασα 10ος στο Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών Κρήτης (Ηράκλειο). Το γεγονός ότι πέρασα στην πρώτη δεκάδα μού δίνει κίνητρο και χαρά. Και σίγουρα αποτελεί έμπρακτη απόδειξη πως οι θυσίες μου έπιασαν τόπο. Οι κόποι μου επιβραβεύτηκαν. Πλέον, νιώθω έτοιμος για το επόμενο βήμα της ζωής μου. Η συνταγή της επιτυχίας είναι να έχεις έναν στόχο. Και να υπάρχει αγάπη και στήριξη από το οικογενειακό σου περιβάλλον. Οι πανελλαδικές εξετάσεις αποτελούν ένας δρόμος. Είναι ένας από τους πολλούς δρόμους που θα διαβεί ένας νέος σήμερα. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν πολλοί δρόμοι. Και δε χρειάζεται κανένας να νιώθει θλίψη επειδή δεν κατάφερε να περάσει στη σχολή προτίμησής του».
Κατερίνα Μαυρογιάννη
Ιστορία και Αρχαιολογία Ρεθύμνου (18.900 μόρια)
«Πέρασα 1η στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Αισθάνομαι χαρούμενη και περήφανη για μένα. Οι κόποι μου ανταμείφθηκαν και πραγματικά είναι πολύ όμορφο να απολαμβάνεις τους καρπούς των προσπαθειών σου. Το μυστικό της επιτυχίας είναι το διάβασμα, το καθημερινό πρόγραμμα και να μην υπάρχει άγχος. Η ψυχραιμία σώζει. Αυτό που πρέπει να ξέρουν όλα τα παιδιά είναι πως η ζωή δεν τελειώνει εδώ. Οι πανελλαδικές εξετάσεις δεν αποτελούν το τέλος για κανέναν φοιτητή. Και αυτό πρέπει να ακουστεί. Δεν καθορίζουν τη ζωή. Είναι ένας διαφορετικός τρόπος θέασης πραγμάτων και γεγονότων».
Μωυσής Αμπουσαχίν
Ιατρική Σχολή Αθηνών (18.925 μόρια)
«Χαρά, ενθουσιασμός και σίγουρα συγκίνηση είναι τα συναισθήματα που με περιβάλλουν. Πέρασα στην Ιατρική Σχολή Αθηνών. Βιάζομαι να ξεκινήσω τη νέα μου φοιτητική ζωή. Νέοι στόχοι και νέες εμπειρίες που περιμένω να τα ζήσω. Η συνταγή της επιτυχίας είναι η επιμονή και η προσήλωση σ’ ένα στόχο. Όλα αυτά πρέπει να συνδυαστούν μ’ ένα μεθοδικό και συστηματικό διάβασμα. Η οργάνωση είναι αναγκαία και απαραίτητη. Επίσης, εάν ένας μαθητής δεν κατάφερε να περάσει στη σχολή προτίμησής του, θα πρέπει να επιμείνει. Δεν πρέπει να τα παρατήσει. Να προσπαθήσει ξανά για να κάνει αυτό που ποθεί πραγματικότητα».
Ανδρέας Καργιαντουλάκης
Οδοντιατρική Αθηνών (18.050 μόρια)
«Είμαι ευχαριστημένος και πλέον βλέπω το μέλλον με αισιοδοξία. Οι κόποι μου απέδωσαν καρπούς. Έβγαλα 700 μόρια παραπάνω από τη βάση της Σχολής και πλέον μια νέα φοιτητική ζωή ξεκινάει στην Αθήνα. Η συνταγή της επιτυχίας είναι να υπάρχει στόχος, επιμονή και ισορροπία. Η ισορροπία πρέπει να υπάρχει στη ζωή μας. Δε χρειάζονται ακρότητες. Δε χρειάζεται ούτε ακραίο διάβασμα ούτε πολλές έξοδοι. Το πιο σημαντικό είναι να υπάρχει μια σταθερότητα και ισορροπία στη ζωή μας. Από εκεί και πέρα, σε όσους απέτυχαν να περάσουν στη σχολή προτίμησής τους, τους παροτρύνω να ξαναπροσπαθήσουν, ώστε την επόμενη φορά να βγάλουν ένα αποτέλεσμα που θα ανταποκρίνεται στην προσπάθειά τους».
Αθηνά Λαγούδη
Νομική Κομοτηνής (17.250 μόρια)
«Είμαι ενθουσιασμένη. Δεν το έχω συνειδητοποιήσει ακόμα πως από Οκτώβριο θα είμαι φοιτήτρια στη Νομική Κομοτηνής. Υπάρχει άγχος ως προς το πώς θα διεξαχθούν τα μαθήματα εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης. Το να περάσεις σε μια σχολή με πολλά μόρια απαιτεί διάβασμα, πρόγραμμα και να είσαι ψυχολογικά άρτιος. Δεν υπάρχει ανάγκη να είσαι πιεσμένος. Πρέπει να νιώθεις ψυχολογικά καλά. Από εκεί και πέρα, οι πανελλαδικές εξετάσεις δε σηματοδοτούν το τέλος του κόσμου. Όσα άτομα δεν κατάφεραν να μπουν στις σχολές προτίμησής τους, τους προτρέπω να δώσουν εκ νέου. Ή να μπουν στη σχόλη δεύτερης επιλογής και κατόπιν να περάσουν με κατατακτήριες στη σχολή που ήθελαν κατά τη διάρκεια φοίτησής τους στο Λύκειο. Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να απελπίζονται».
Ευαγγελία-Μαρία Μαρνελάκη
Πολιτικών Επιστημών Θεσσαλονίκης (15.800 μόρια)
«Ένιωσα μεγάλη ικανοποίηση και ανακούφιση που πέρασα στη Σχολή Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ. Σίγουρα, ένας νέος και ενδιαφέρον δρόμος ανοίγει μπροστά μου. Πολλοί μιλούν για συνταγή επιτυχίας. Εγώ πιστεύω πως ο κάθε άνθρωπος έχει τον δικό του τρόπο να οργανώσει τις σκέψεις του και να προχωρήσει σ’ ένα συστηματικό και μεθοδικό διάβασμα. Το πρόγραμμα είναι αναγκαίο και απαραίτητο στη ζωή μας, όπως επίσης και η οργάνωση που πρέπει να επιδείξουμε. Από εκεί και πέρα, δε χρειάζεται να απογοητεύεται κανένας μαθητής που δεν κατάφερε να περάσει στη σχολή προτίμησής του. Η κάθε προσπάθεια είναι άξια. Εάν το επιθυμούν, πρέπει να το ξαναδοκιμάσουν. Η προσπάθεια πρέπει να επαινείται συνεχώς».
Τίτος Λυκάκης
Τμήμα Οικονομικών Επιστημών ΑΠΘ (13.525 μόρια)
«Νιώθω πολύ ενθουσιασμένος και ικανοποιημένος που κατάφερα να εκπληρώσω τους στόχους που είχα θέσει για τη φετινή χρονιά, η οποία ήξερα ότι δεν είναι καθοριστική, αλλά πολύ σημαντική για το μέλλον μου. Πιστεύω ότι οι συνθήκες δεν ήταν ευνοϊκές για όσους έδιναν φέτος πανελλαδικές, αλλά με γνώμονα τη θέληση και την επιμονή καταφέραμε να περάσουμε και αυτό το στάδιο της ζωής μας. Το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ ήταν η δεύτερη επιλογή μου».
Δήμητρα Παπαδάκη
Παιδαγωγική Σχολή στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (15.800 μόρια)
«Πέρασα στο Παιδαγωγικό στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Αν και στην αρχή, ήθελα να περάσω στην Ψυχολογία και, ως εκ τούτου, ήταν και η πρώτη μου επιλογή. Εντούτοις μπορώ να πω ότι είμαι αρκετά χαρούμενη, γιατί μ’ αρέσει εξίσου η δουλειά του εκπαιδευτικού. Πέρασα 114η από τις 250 θέσεις, σε μια χρονιά μπορώ να πω πως ήταν αρκετά δύσκολη, αλλά κατάφερα να ανταπεξέλθω και να υλοποιήσω τους στόχους μου».
Εύα Ερέζογλου
Τμήμα Γεωπονίας του ΔΙΠΑΕ στη Θεσσαλονίκη (12.675 μόρια)
«Μπόρεσα να περάσω στο Γεωπονικό Τμήμα του ΔΙΠΑΕ στη Θεσσαλονίκη. Ως πρώτη επιλογή είχα διαλέξει τη Διατροφολογία Θεσσαλονίκης, αλλά δεν τα κατάφερα. Όμως, είμαι αρκετά ευχαριστημένη με την απόδοσή μου, καθώς έβγαλα 12.675 μόρια και ήμουν 10η σε σειρά κατάταξης της σχολής. Νιώθω ότι ανταμείφθηκαν οι κόποι μου και αυτό με κάνει χαρούμενη. Ανυπομονώ να αρχίσουν τα μαθήματα. Δύσκολη και επώδυνη ήταν πάντως η χρονιά για μας λόγω εξετάσεων και πανδημίας. Αλλά το Λύκειο τελειώνει με μια γλυκιά γεύση και περιμένουμε τα καλύτερα».
Μάριος Μυτάρας
Τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών Ηρακλείου του Πανεπιστημίου Κρήτης (15.725 μόρια)
«Από αυτό το αποτέλεσμα μπορώ πραγματικά να πω ότι είμαι πολύ χαρούμενος και φυσικά χαίρομαι που πέτυχα τους στόχους μου. Μάλιστα, η αλήθεια είναι ότι η φετινή χρόνια δεν ήταν εύκολη. Σε ό,τι αφορά τη δική μου την απόδοση στη διάρκεια του σχολικού έτους, υπήρχαν σκαμπανεβάσματα, αλλά στο τέλος τα έδωσα όλα και κατάφερα να περάσω εκεί που ήθελα. Δηλαδή στο Τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Ηρακλείου, στο Πανεπιστήμιο Κρήτης».
Γιώργος Μυτάρας
Τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών Ηρακλείου του Πανεπιστημίου Κρήτης (13.150 μόρια)
«Είμαι κι εγώ, όπως και ο αδελφός μου, πολύ ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα αυτό. Διότι τα Εφαρμοσμένα Μαθηματικά ήταν επίσης για μένα η πρώτη επιλογή που έδωσα μεγάλο αγώνα για να καταφέρω να περάσω. Έτσι λοιπόν, νιώθω ανακούφιση και χαρά, γιατί πέτυχα τους στόχους μου, μετά από μια πολύ κουραστική χρόνια. Πέρασα λοιπόν στη σχολή που ήθελα με σειρά κατάταξης την 6η θέση».
Κωνσταντίνος Κοζής
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (16.075 μόρια)
«Κατάφερα να μπω στη σχολή της δεύτερης επιλογής μου, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στο Οικονομικό Τμήμα, συγκεκριμένα, όπου οι βάσεις ανέβηκαν κατά 300 μόρια. Στο μεταξύ, βέβαια, η χρόνια αυτή για εμένα ήταν πραγματικά γεμάτη θυσίες και ατελείωτο διάβασμα. Οι γονείς και οι καθηγητές μου βοήθησαν όσο μπόρεσαν. Και χωρίς αυτούς δε θα τα είχα καταφέρει. Ο κορωνοϊός προσωπικά με αποπροσανατόλισε και με έκανε να χάσω το κίνητρό μου. Παρ’ όλα αυτά, συνέχισα και ευτυχώς πέτυχα τον στόχο μου».
Λίβια Φασουλάκη
Αρχιτεκτονική Χανίων (14.215 μόρια)
«Νιώθω πολύ μεγάλη ικανοποίηση που πέτυχα τον στόχο μου, καθώς η πρώτη μου επιλογή ήταν η Αρχιτεκτονική Σχολή. Μπορώ να πω ότι διάβασα πολύ καλά και εφάρμοσα πρόγραμμα στο διάβασμά μου φέτος. Ένα πρόγραμμα που με βοήθησε να πραγματοποιήσω το όνειρό μου με την εισαγωγή μου στην Αρχιτεκτονική. Ήταν βέβαια μια χρονιά με πολλές δυσκολίες για τα παιδιά που συμμετείχαμε στις πανελλαδικές εξετάσεις. Ήταν μια ιδιαίτερη σχολική χρονιά».