Λίγες ημέρες απέμειναν από την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής για τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και οι υποψήφιοι περιμένουν να δουν τα αποτελέσματα από το υπουργείο Παιδείας προκειμένου να μάθουν εάν εισήχθησαν στις σχολές της αρεσκείας τους.
Και τη φετινή χρονιά, ίσως περισσότερο από κάθε άλλη, οι υποψήφιοι επέλεξαν τμήματα που οδηγούν στην «αγκαλιά» του Δημοσίου. Τι και εάν η οικονομική κρίση οδήγησε τα τελευταία χρόνια στη μείωση των μισθών στον ευρύτερο Δημόσιο τομέα. Οι υποψήφιοι συνεχίζουν να «ψηφίζουν» Αστυνομικές και Στρατιωτικές σχολές καθώς και Πυροσβεστών καθώς η άμεση και σίγουρη επαγγελματική αποκατάσταση που προσφέρουν αποτελούν το ισχυρότερο κίνητρο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι εκατοντάδες αριστούχοι των πανελλαδικών γυρνούν την… πλάτη τους σε Νομικές σχολές καθώς ένα μεγάλο ποσοστό αποφοίτων βιώνει το φάσμα της ανεργίας. Έτσι, η επιλογή Στρατιωτικών και Αστυνομικών σχολών από ολοένα και περισσότερους υποψηφίους φαντάζει μία λογική εξέλιξη .
Ο εκπαιδευτικός αναλυτής Αντώνης Φλωρόπουλος, διευθυντής των φροντιστηρίων Ομόκεντρο, παρουσιάζει στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας των «ΝΕΩΝ» αναλυτικές προβλέψεις για συνολικά 40 τμήματα του μηχανογραφικού. Πρόκειται για 15 τμήματα που απαιτούσαν την εξέταση σε ειδικά μαθήματα και 25 Αστυνομικές, Στρατιωτικές σχολές και σχολές Πυροσβεστών και Ανθυποπυραγών.
Ο πήχης σε Στρατιωτικές και Αστυνομικές σχολές
Η βάση εισαγωγής σε μία από τις πιο περιζήτητες σχολές, όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ της εφημερίδας, αυτή των Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας θα κινηθεί στα περσινά επίπεδα ενώ δεν αποκλείεται να καταγράψει οριακή άνοδο. Σύμφωνα με τις τελικές εκτιμήσεις, η βάση μπορεί να φθάσει έως και τα 18.200 μόρια από 18.123 πέρυσι.
Υπενθυμίζεται ότι την περσινή χρονιά επιλέχθηκε στην κορυφή του μηχανογραφικού από 724 άτομα. Δεν αποκλείεται η ζήτηση φέτος να αυξηθεί ακόμη περισσότερο εξαιτίας και των προσδοκιών που έχει καλλιεργήσει η κυβέρνηση για προσλήψεις στην Αστυνομία.
Αναφορικά με την εισαγωγή στη Σχολή Αστυφυλάκων, αναμένεται να εισαχθούν οι υποψήφιοι που έχουν συγκεντρώσει κοντά στα 16.700 μόρια.
Σχετικά με τη σχολή Ανθυποπυραγών η οποία κερδίζει έδαφος στις προτιμήσεις υποψηφίων με υψηλές βαθμολογίες, φαίνεται πως η βάση θα ξεπεράσει με βεβαιότητα το κατώφλι των 18.000 μορίων και μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 18.200.
Οι βάσεις στα τμήματα με ειδικά μαθήματα
Στο δημοσίευμα υπάρχει ειδική αναφορά και για μία σειρά τμημάτων που απαιτούσαν την εξέταση σε ειδικά μαθήματα καθώς οι βάσεις εισαγωγής επηρεάζονται σημαντικά και από τις επιδόσεις σε αυτά.
Τα τμήματα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας τα οποία συνεχίζουν να βρίσκονται ψηλά στις προτιμήσεις, αναμένεται να καταγράψουν καθαρή άνοδο που δεν αποκλείεται σε κάποιες περιπτώσεις να φτάσει ακόμη και τα 400 μόρια.
Σχετικά με τα τμήματα Δημοσιογραφίας και Επικοινωνίας όλα δείχνουν ότι θα τραβήξουν την… ανηφόρα. Ειδικότερα, στο τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης της Αθήνας (Πάντειο) η βάση αναμένεται να φτάσει κοντά στα 17.000 μόρια .
Στον αντίποδα, όσοι στοχεύουν σε τμήματα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών φαίνεται πως θα είναι πιο τυχεροί, καθώς αναμένεται μικρή πτώση. Από τα 19.334 μόρια που χρειάστηκαν πέρυσι οι υποψήφιοι για το τμήμα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, η βάση μπορεί να… κατρακυλήσει έως και τα 18.800 μόρια.