Τα θέματα σε ορισμένα πεδία ήταν ιδιαίτερα δύσκολα όπως σχολιάστηκε, ενώ και φέτος, ένας μεγάλος αριθμός υποψηφίων, μένει εκτός ΑΕΙ
Μπορεί η αγωνία των υποψηφίων των Πανελλαδικών Εξετάσεων για τις βαθμολογίες τους, να έλαβε τέλος καθώς τις έχουν από χτες Τρίτη στα χέρια τους, ωστόσο τώρα ξεκινά για αυτούς η… σπαζοκεφαλιά συμπλήρωσης του Μηχανογραφικού τους δελτίου. Κι αυτό, την ώρα που οι εκτιμήσεις για τις βάσεις κινούνται φέτος σε αχαρτογράφητα νερά λόγω του νέου τρόπου υπολογισμού των μορίων.
Για το μηχανογραφικό, εκτιμάται πως η υποβολή του αναμένεται να ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα καθώς θα πρέπει να ολοκληρωθούν τα ειδικά μαθήματα και να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής κάθε σχολής/τμήματος.
Πτώση των βάσεων «φέρνει» το βαθμολογικό «Βατερλώ»
Οπως εκτιμάται, οι φετινές βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων των πανελλαδικών, θα σπρώξουν προς τα κάτω και σε όλα τα επιστημονικά πεδία τις Ελάχιστες Βάσεις Εισαγωγής (ΕΒΕ).
Ειδικότερα, προβλέπεται θεματική πτώση των βάσεων στο 1ο πεδίο (θεωρητικές σχολές) και στο 4ο πεδίο (οικονομικά) και πτωτική τάση στο 2ο επιστημονικό πεδίο (θετικών σπουδών) και ακόμα μεγαλύτερη στο 3ο (σπουδών Υγείας).
Ρυθμιστές στη φετινή διαδικασία είναι τα Μαθηματικά και η Φυσική, με θέματα ιδιαίτερης δυσκολίας, που σχολιάστηκαν μάλιστα αρνητικά από την επιστημονική Εταιρεία του κλάδου στην πρώτη περίπτωση.
Εντύπωση προκάλεσαν, εξάλλου, τα πολλά γραπτά με βαθμούς κάτω από τη βάση αλλά και η «συρρίκνωση» των αριστούχων.
Το βαθμολογικό Βατερλώ, δεν είναι άσχετο και με το γεγονός ότι για μεγάλο ποσοστό μαθητών που τα δυο τελευταία χρόνια έκαναν τηλεκπαίδευση, επηρεάστηκε η απόδοσή τους.
Τα στατιστικά ανά πεδίο – Σε ποιες σχολές αναμένεται πτώση
Στο 1o πεδίο των Ανθρωπιστικών Επιστημών περίπου οι μισοί υποψήφιοι έγραψαν κάτω από τη βάση στα λατινικά (ποσοστό 45,13). Το 47,9% «έπεσε» κάτω από τη βάση στην Ιστορία και το 37,2% στα Αρχαία Ελληνικά. Καλύτερα είναι η εικόνα στην Νεοελληνική Γλώσσα ωστόσο συρρικνώθηκαν τα άριστα γραπτά.
Ενδεικτικό είναι ότι στην Νεοελληνική Γλώσσα μόνο 55 υποψήφιοι κατάφεραν να πάρουν βαθμούς από 19 έως 20, ενώ στα Αρχαία Ελληνικά το άριστα πήραν μόνο 65 υποψήφιοι.
Έτσι στο 1ο επιστημονικό πεδίο (Ανθρωπιστικές, Νομικές και Κοινωνικές Επιστήμες) αναμένεται πτώση και στις περιζήτητες σχολές.
Στο 2ο πεδίο των θετικών επιστημών το ποσοστό των γραπτών στην Εκθεση που κινήθηκε κάτω από τη βάση ανήλθε στο 8,70% καθώς η συντριπτική πλειοψηφία (91,30%) βαθμολογήθηκε μεταξύ του 10 και 20.
Στη Φυσική ποσοστό 45% έγραψε κάτω από τη βάση , στη Χημεία 39,9% και στα Μαθηματικά 34,9%. Γι’ αυτό, στο 2ο επιστημονικό πεδίο αναμένεται ελαφριά πτώση, στις περιζήτητες σχολές και σημαντική πτώση στις λιγότερο δημοφιλείς.
Στο 3ο πεδίο των επιστημών Υγείας, η Φυσική και η Χημεία φαίνεται ότι δυσκόλεψε ιδιαίτερα τους υποψηφίους με γραπτά κάτω από τη βάση σε ποσοστό 49,8 και 38,3% αντίστοιχα. Μείωση αριστούχων σημειώθηκε και σε αυτό το πεδίο σε Βιολογία και Φυσική. Σε αυτό το πεδίο αναμένονται αυξομειώσεις των βάσεων στα επιμέρους τμήματα
Στο 4ο πεδίο των Οικονομικών Σπουδών, αναμένεται θεαματική πτώση των βάσεων, ακόμη και στις περιζήτητες σχολές. Στα Μαθηματικά, το 73,56% των υποψηφίων έγραψε κάτω από τη βάση. Πάνω από τη βάση έγραψε ποσοστό 73,5%, στην Εκθεση, στην Πληροφορική 60,1%, στα Οικονομικά 64,69%, αλλά τα ποσοστά των αρίστων είναι πολύ χαμηλά.
Περίπλοκο σύστημα
Όπως εκτιμάται, οι περιζήτητες σχολές όλων των πεδίων δεν θα κινηθούν τόσο υψηλά, καθώς έχει αλλάξει ο τρόπος προσμέτρησης των μορίων.
Το σύστημα είναι εξαιρετικά περίπλοκο: Κάθε υποψήφιος θα έχει τέσσερις βαθμολογίες, όμως τα μόριά του θα είναι διαφορετικά από σχολή σε σχολή, καθώς αλλάζουν οι συντελεστές βαρύτητας λόγω ποσοστών συμμετοχής των μαθημάτων.
«Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής μετατόπισε ένα πλήθος διαγωνιζομένων προς τον προσανατολισμό Οικονομίας και Πληροφορικής οι οποίοι κάθε χρόνο επαυξάνονται και αποτελούν πλέον το 35% των διαγωνιζομένων» λέει ο εκπαιδευτικός και αναλυτής των βαθμολογικών δεδομένων Γιώργος Χατζητέγας.
«Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι στις Ανθρωπιστικές σπουδές οι διαγωνιζόμενοι ήταν φέτος κατά 4.338 άτομα λιγότεροι, δηλαδή κατά 20% λιγότεροι. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την δυσκολία των θεμάτων των Λατινικών που δεν συγκρίνονται βέβαια με τα θέματα της Κοινωνιολογίας πέρυσι, θα μειώσουν εντυπωσιακά τις ελάχιστες βάσεις εισαγωγής στο πεδίο και θα δώσουν ευκαιρία εισαγωγής και σε υποψηφίους με πολύ χαμηλές βαθμολογίες. Σε ότι αφορά το γενικό ποσοστό επιτυχίας από τα Γενικά Λύκεια θα είναι 66% και 45% στα Επαγγελματικά. Εκτός διαδικασίας συμπλήρωσης Μηχανογραφικού Δελτίου θα βρεθεί και φέτος ο 1 στους 3 υποψηφίους» καταλήγει.
Πώς θα υπολογίσετε τα μόρια
Για να διευκολυνθούν οι υποψήφιοι στον υπολογισμό των μορίων τους, το υπουργείο Παιδείας ανέπτυξε ειδική εφαρμογή, με την οποία οι υποψήφιοι, εισάγοντας τους γραπτούς τους βαθμούς, μπορούν να δουν αυτόματα τα μόριά τους για κάθε Τμήμα/Σχολή του Πεδίου ή του Τομέα που ανήκουν.
Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα https://markcalc.it.minedu.gov.gr/.
Τα σχόλια είναι κλειστά.