Το μείζον ζήτημα της κυβερνητικής αδράνειας στην υλοποίηση αντιπλημμυρικών παρεμβάσεων ανά την επικράτεια και συγκεκριμένα σε περιοχές που επλήγησαν από καταστροφικές πυρκαγιές, φέρνει σήμερα στη Βουλή με την κατάθεση επίκαιρης ερώτησης, ο βουλευτής Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Παναγιώτης Κουρουμπλής.
Ο κ. Κουρουμπλής υπογραμμίζει ότι οι καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν προσφάτως την χώρα μας, έδειξαν την παντελή έλλειψη σχεδιασμού και την πλήρη αδυναμία του λεγόμενου «επιτελικού» κράτους να διαχειριστεί την κατάσταση. Εν συνεχεία επισημαίνει ότι «δύο μόλις μήνες μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές, έντονα πλημμυρικά φαινόμενα σάρωσαν τις πυρόπληκτες περιοχές. Συγκεκριμένα, μόλις προ ολίγων ημερών, η Εύβοια επλήγη για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα δυόμιση μηνών. Την έκταση της κατάστασης περιγράφουν και οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης στις πληγείσες περιοχές, σημειώνοντας μεταξύ άλλων, ότι «τα πιο ουσιώδη -για την θωράκιση των περιοχών- αντιπλημμυρικά έργα βρίσκονται στο 0%. Η υπομονή εξαντλείται και τα περιθώρια πλέον έχουν τελειώσει».
Ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογραμμίζει ότι «από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης των πύρινων καταστροφών, η επιστημονική κοινότητα, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, για την αναγκαιότητα λήψης άμεσων και στοχευμένων αντιπλημμυρικών έργων, ώστε οι πληγείσες περιοχές να μην έρθουν αντιμέτωπες με νέες καταστροφές από ακραία καιρικά φαινόμενα». Για το σοβαρό αυτό ζήτημα αναφέρει ότι ο καθηγητής Δυναμικής, Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών κ. Ευθύμης Λέκκας, έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για την υλοποίηση παρεμβάσεων σε συγκεκριμένες λεκάνες και σε πολύ συγκεκριμένες θέσεις, εκεί που το δυναμικό διάβρωσης και η βροχή, η γεωλογία και η μορφολογία παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη αυτών των πλημμυρικών φαινομένων, ωστόσο αντί αυτών των παρεμβάσεων έγιναν γενικού είδους παρεμβάσεις χωρίς στοχευμένες προτεραιότητες.
Καταλήγοντας στην ερώτησή του ο κ. Κουρουμπλής ερωτά τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Σε ποιες συγκεκριμένες στοχευμένες αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις έχει προχωρήσει στις πυρόπληκτες περιοχές ανά την ελληνική επικράτεια και ειδικότερα στην Εύβοια και σε αυτές τις παρεμβάσεις, έχουν ληφθεί υπόψη οι προτάσεις ειδικών επιστημόνων;
Πώς δικαιολογείται μια νέα τέτοια καταστροφή, όταν είχε περιθώριο δύο μηνών να ιεραρχήσει τις προτεραιότητες και να προβεί σε στοχευμένα αντιπλημμυρικά έργα, καθώς επίσης πόσοι νέοι μετεωρολογικοί σταθμοί έχουν εγκατασταθεί στην πυρόπληκτη Εύβοια;