Ανοίγει ο δρόμος για την επανέναρξη των εργασιών υπόσκαφου ξενοδοχείου στην επίπεδη επιφάνεια του Παλίγκρεμνου, ενός έργου συνολικού προϋπολογισμού ύψους 400.000 ευρώ με τη συγχρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ
Το Ειρηνοδικείο Ρεθύμνου απέρριψε την αίτηση των ασφαλιστικών μέτρων, την οποία κατέθεσε κατά του επενδυτή ο δήμος Αγίου Βασιλείου για την επένδυση στον Παλίγκρεμνο, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την επανέναρξη των εργασιών του υπόσκαφου ξενοδοχείου στην επίπεδη επιφάνεια του Παλίγκρεμνου, ενός έργου συνολικού προϋπολογισμού ύψους 400.000 ευρώ με τη συγχρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.
Ο δήμος Αγίου Βασιλείου είχε καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα προκειμένου να σταματήσουν οι εργασίες διάνοιξης δρόμου για την κατασκευή τουριστικής μονάδας στον Παλίγκρεμνο. Στην αίτηση του δήμου που συζητήθηκε στις 15 Ιουλίου στο Ειρηνοδικείο Ρεθύμνου, οι εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής ισχυρίστηκαν οτι ο δρόμος που χρησιμοποίησε και διάνοιξεο επενδυτής κατά τις εργασίες του είναι κοινόχρηστος και όχι του ιδιώτη.
Ωστόσο, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του neakriti.gr, η εν λόγω αίτηση απορρίθφηκε για νομικούς κυρίως λόγους, ενώ το επιχείρημα του δήμου οτι ο δρόμος έχει καταστεί κοινόχρηστος κρίθηκε αόριστο, χωρίς ωστόσο να αφαιρείται από τον τελευταίο το δικαίωμα να επανέλθει, ασκώντας έφεση κι ενδεχομένως να διεκδικήσει τα αιτήματά του.
Σημειώνεται ότι ο δήμαρχος της περιοχής, Γιάννης Ταταράκης, σε προηγούμενες δηλώσεις του είχε επισημάνει ότι ο λόγος που προσφεύγει στη δικαιοσύνη με ασφαλιστικά μέτρα είναι το γεγονός ότι ανοίχτηκαν μονοπάτια και όχι αγροτικοί δρόμοι.
Υπενθυμίζεται, επίσης, πως κάτοικοι του Πλακιά μαζί με τον Δήμο, φορείς της Κρήτης και την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού έχουν καταθέσει στο Διοικητικό Εφετείο Χανίων αίτηση ακύρωσης κατά της άδειας οικοδομής στην εν λόγω επένδυση.
Τέλος, το έργο συνιστά μια μικρή μονάδα 7 δωματίων, συνολικού προϋπολογισμού ύψους 400.000 ευρώ, με τη συγχρηματοδότηση του ΕΣΠΑ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το επενδυτικό σχέδιο ο επενδυτής θα καταβάλει και προβλέπεται να βάλει 200.000 ευρώ ο ιδιοκτήτης και άλλα 200.000 ευρώ θα δοθούν από ευρωπαϊκά κονδύλια μέσω ΕΣΠΑ.
Αίτημα στο υπουργείο χωρίς τη συμμετοχή της Περιφέρειας
Σημειώνεται ότι ο Δήμος Αγίου Βασιλείου έχει υπογράψει σύμβαση με το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης για την εκπόνηση μελέτης-πρότασης προστασίας του βράχου του Παλίγκρεμνου.
Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μια πρώτη γεύση γύρω από την πρόταση προστασίας του Παλίγκρεμνου αναμένεται να υπάρξει σε περίπου ένα 15νθήμερο, καθώς δεν αποκλείεται να παρουσιαστεί η έκθεση του Μουσείου. Ταυτόχρονα με την υπογραφή της σύμβασης τον περασμένο Ιούλιο, και από τις δύο πλευρές, δηλαδή τον Δήμο Αγίου Βασιλείου και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, υπήρξε ενημέρωση προς το υπουργείο Περιβάλλοντος προκειμένου να εκδοθεί απόφαση υπουργού για την αναστολή και το «πάγωμα» κάθε οικοδομικής δραστηριότητας. Το αίτημα φαίνεται ότι το έχει υποβάλει ο Δήμος Αγίου Βασιλείου προς τις αρμόδιες διευθύνσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος, ωστόσο, αν κάποιος λάβει υπόψη το νομικό πλαίσιο, η διαδικασία που ως φαίνεται ακολουθείται και αυτήν τη φορά δεν είναι η ορθότερη με βάση το γράμμα του νόμου.
Ο Νόμος 3937/11 τροποποιήθηκε από τον Νόμο 4685/20 στις 7 Μαΐου 2020. Με την τροποποίηση αυτή, που προβλέπει το άρθρο 47 του Ν. 4685/20, η απόφαση για κήρυξη του φυσικού σχηματισμού σε βράχο φεύγει από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και περνάει στο αρμόδιο όργανο του υπουργείου, όμως μετά από γνώμη της οικείας Περιφέρειας. Με βάση το άρθρο 47 του Νόμου 4685/20, το «μπαλάκι» περνάει και στην Περιφέρεια Κρήτης, καθώς ζητείται η γνώμη της, όπως προβλέπεται στην παράγραφο 7: «…Οι χαρακτηρισμοί των καταφυγίων άγριας ζωής και των προστατευόμενων τοπίων και φυσικών σχηματισμών, όταν αυτές δεν εμπίπτουν σε περιοχές προστασίας της βιοποικιλότητας και εθνικά πάρκα, γίνονται με απόφαση του αρμόδιου οργάνου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μετά από γνώμη της οικείας Περιφέρειας…».
Συνεπώς, πλέον θα πρέπει και η Περιφέρεια Κρήτης να αποφασίσει να εμπλακεί στο θέμα, από το οποίο ως τώρα απέχει! Ωστόσο, παρά τις τροποποιήσεις του Νόμου 3937/11, που δυσκολεύει τη διαδικασία, η επιβολή περιορισμών από το σημείο έναρξης της έκθεσης προστασίας ισχύει όπως στον Νόμο 2242/94, δηλαδή μπορούν και τώρα οι αρμόδιοι φορείς να αιτηθούν απόφαση υπουργού για αναστολή χορήγησης αδειών μόλις αρχίσει να εκπονεί τη μελέτη το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, δηλαδή την επόμενη ημέρα κιόλας της υπογραφής της προγραμματικής σύμβασης με τον Δήμο Αγίου Βασιλείου, όπως ακριβώς έχει γίνει. Μόνο που το αίτημα προς το υπουργείο πρέπει να το στείλει η Περιφέρεια Κρήτης και όχι ο Δήμος Αγίου Βασιλείου. Ο Δήμος Αγίου Βασιλείου το στέλνει στην Περιφέρεια και εκείνη στον Σκρέκα και όχι απευθείας ο Δήμος στον αρμόδιο υπουργό.
«Γιατί κωλυσιεργεί ο Δήμος;»
Παράλληλα με όλους αυτούς τους χειρισμούς, οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» του Δήμου Αγίου Βασιλείου, Θανάσης Χαριτάκης και Χαρά Βρυλάκη, που αποτελούν και τη μοναδική αντιπολίτευση στο Δημοτικό Συμβούλιο της περιοχής, κατέθεσαν επίκαιρη ερώτηση προς τον δήμαρχο Αγίου Βασιλείου, εκφράζοντας τη βαθιά ανησυχία τους για κωλυσιεργίες.
Στο κείμενο της ερώτησής τους αναφέρουν: «Δύο χρόνια τώρα η δημοτική Αρχή κάνει οτιδήποτε άλλο πέρα από την άσκηση των δικών της αρμοδιοτήτων για τη θεσμοθέτηση του καθεστώτος προστασίας του Παλίγκρεμνου.
Το θέμα της σχεδιαζόμενης τουριστικής εγκατάστασης ήρθε στην επιφάνεια με πρωτοβουλία του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων και της Κοινότητας Μύρθιου. Η διοίκηση του Δήμου ήξερε πολλούς μήνες πριν αυτά τα σχέδια. Όχι μόνο δεν αντέδρασε, δεν ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο και τους δημότες, αλλά τα διευκόλυνε κιόλας με βεβαιώσεις περί μη κατάληψης δημοτικού χώρου, περί δυνατότητας σύνδεσης με τα δημοτικά δίκτυα κ.λπ.
Ύστερα από τη δημοσιοποίηση του θέματος, το Δ.Σ., με την 8096/11.6.2020 απόφασή του, εξουσιοδότησε (και δέσμευσε) τον δήμαρχο να προχωρήσει σε όλες τις νόμιμες ενέργειες για να κηρυχθεί η περιοχή του Παλίγκρεμνου σε προστατευόμενο τοπίο-μνημείο της φύσης. Αντί όμως γι’ αυτό, ο δήμαρχος αναλώθηκε σε άσχετες, αναποτελεσματικές και αποπροσανατολιστικές ενέργειες (επιστολές σε υπουργούς, προσφυγή στο ΣτΕ) και όχι στις προβλεπόμενες από τον νόμο διαδικασίες (παραγγελία μελέτης, σύναψη σύμβασης και κοινοποίησή της στην Αποκεντρωμένη και το υπουργείο για την προσωρινή αρχικά και τη μόνιμη στη συνέχεια προστασία της περιοχής). Οι δικαιολογίες του τύπου “δε γνωρίζαμε τις διαδικασίες” είναι για μικρά παιδιά όταν ακούγονται από ένα Δήμο με υπηρεσίες, νομικούς συμβούλους κ.λπ.
Βήμα-βήμα τις εξηγούσε στις 5/3/2021 το γνωστό e-mail του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Ρεθύμνου. Όμως και αυτό η διοίκηση του Δήμου το αγνόησε προκλητικά, για να καταφύγει αργότερα στις παιδαριώδεις δικαιολογίες για τα δήθεν spam και τα e-mails που δεν άνοιξαν ποτέ.
Η πρωτοφανής λαϊκή κινητοποίηση της 15ης/5/2022 στον Παλίγκρεμνο, η συζήτηση στη Βουλή και σειρά δημοσιευμάτων στα ΜΜE, πέραν των άλλων, έφεραν στην επιφάνεια και το παρασκήνιο της υπόθεσης. Ανάγκασαν τη δημοτική Αρχή να απολογείται για το ότι έναν ολόκληρο χρόνο δεν είχε ασκήσει τις αρμοδιότητές της. Δεν είχε αναθέσει ούτε τη σύνταξη μελέτης για την αναγκαιότητα και το καθεστώς προστασίας της περιοχής.
Κάτω από την πίεση αυτή, η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου την 1η/6/2022 εγκρίνει τη σύναψη της προγραμματικής σύμβασης με το Μουσείο Φυσικής ιστορίας του Πανεπιστημίου για την εκπόνηση της μελέτης, καθώς και το περιεχόμενό της. Όμως και πάλι η Προγραμματική καταχωνιάστηκε στα δημοτικά συρτάρια, χωρίς καν να υπογραφτεί και βεβαίως να ενεργοποιηθεί, ενώ την ίδια στιγμή μάς διαβεβαίωναν ότι τάχατες “το θέμα έχει τακτοποιηθεί”. Μόνο ύστερα από την απαίτησή μας να πάρουμε αντίγραφο της υπογραμμένης Προγραμματικής αναγκάστηκαν να την υπογράψουν στις 13/7/2022. Μια υπόθεση 10-15 ημερών χρειάστηκε πάνω από δύο χρόνια να υλοποιηθεί και είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν αυτό θα είχε γίνει χωρίς τις συνεχείς μας οχλήσεις και παρεμβάσεις.
Όμως και πάλι, ενώ ήδη έχουν παρέλθει σχεδόν δύο μήνες, η Προγραμματική μαζί με το αίτημα του Δήμου για προσωρινή απαγόρευση έκδοσης οικοδομικών αδειών και εκτέλεσης οικοδομικών εργασιών, ακόμη δεν έχουν κοινοποιηθεί στην Αποκεντρωμένη και στο υπουργείο!!! Είναι το επόμενο βήμα που για άλλη μια φορά η δημοτική Αρχή κωλυσιεργεί και αποφεύγει. Η σημασία του είναι τεράστια, καθώς με αυτό τον τρόπο αναστέλλεται κάθε οικοδομική δραστηριότητα στην περιοχή, μέχρι να αποφασιστεί το μόνιμο καθεστώς που θα τη διέπει. Αντί γι’ αυτό η δημοτική Αρχή πλειοδοτεί στα “άσφαιρα πυρά” των δικαστικών προσφυγών, που στην καλύτερη περίπτωση καθυστερούν τη σχεδιαζόμενη μονάδα, σε καμιά όμως περίπτωση δεν αμφισβητούν τη δυνατότητα δόμησης της περιοχής για κάθε ιδιοκτησία που περιλαμβάνεται στην προστατευόμενη περιοχή, που είναι και το ζητούμενο.
Οι αλλεπάλληλες κωλυσιεργίες μόνο τυχαίες δεν είναι. Δε μας εκπλήσσει η στάση αυτή. Για τον δήμαρχο και τη δημοτική πολύχρωμη πλειοψηφία η ανάπτυξη είναι συνώνυμο της εμπορευματοποίησης της γης και της άναρχης τσιμεντοποίησης ακόμη και σε περιοχές Natura. Της ανάπτυξης που εκτοπίζει τους μικροϊδιοκτήτες για χάρη των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων. Παρά το γεγονός ότι τα θεσμοθετημένα πλαίσια προστασίας (ΣΧΟΑΠ, Natura, Παλίγκρεμνος) έχουν απονευρωθεί από τους αντιπεριβαλλοντικούς νόμους της Ν.Δ., του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, δεν παύουν να αποτελούν, μαζί με τη λαϊκή κινητοποίηση, ανασχετικό παράγοντα στην ασυδοσία αυτών των συμφερόντων που η δημοτική Αρχή και οι πολιτικές δυνάμεις που τη στηρίζουν “έχουν κορώνα στο κεφάλι”.
Ερωτώνται ο δήμαρχος και η δημοτική Αρχή:
Πότε επιτέλους θα σταματήσει να κωλυσιεργεί τις διαδικασίες για τη θεσμοθέτηση του καθεστώτος προστασίας του Παλίγκρεμνου;
Πότε σκοπεύει να κοινοποιήσει την προγραμματική σύμβαση στην Αποκεντρωμένη και στην κυβέρνηση για να ενεργοποιήσουν το καθεστώς προσωρινής προστασίας της περιοχής;
Με ποιο τρόπο θα ενημερώσει τους δημότες για το περιεχόμενο και τα συμπεράσματα της μελέτης που εκπονεί το Τμήμα Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου για την εν λόγω περιοχή;
Τι άλλα μέτρα σκέφτεται να πάρει για την προστασία του τεράστιου φυσικού πλούτου του δήμου μας, της ποιότητας ζωής και των αναγκών των δημοτών μας;».https://www.neakriti.gr/
Τα σχόλια είναι κλειστά.