ΠΑΓΝΗ – Απόστολος Καραντάνας: Όχι στην κατάχρηση των αξονικών που ενοχοποιούνται για το 5% των καρκίνων

Ημερομηνία:

Οι αξονικές τομογραφίες το γνωρίζουμε όλοι, είναι ένα σημαντικό εργαλείο στην ιατρική διάγνωση, ωστόσο η αυξανόμενη ανησυχία για τον πιθανό κίνδυνο καρκίνου υπογραμμίζει την ανάγκη να μην γίνεται υπερβολική χρήση αυτών των εξετάσεων, κάτι που συμβαίνει κατά κόρον, στην ελληνική πραγματικότητα.

Οι αξονικές τομογραφίες είναι πιθανότατα «ένοχες» για το 5% επί του συνόλου των καρκίνων που διαγιγνώσκονται ετησίως, σύμφωνα με νέα μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο .

Με βάση τη μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ και η οποία δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό JAMA ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για τα βρέφη τα παιδιά και τους εφήβους φυσικά και τους ενήλικες που υποβάλλονται πολλές φορές σε τέτοιες εξετάσεις, χωρίς να είναι απαραίτητες.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι οι αξονικές τομογραφίες είναι σωτήριες και απαραίτητες για τη διάγνωση και την παρακολούθηση πολλών ιατρικών καταστάσεων όμως υπογραμμίζουν την ανάγκη να μην γίνεται κατάχρηση.

Οι γιατροί θα πρέπει επίσης να είναι ενήμεροι για τις πιο πρόσφατες κατευθυντήριες οδηγίες σχετικά με τη χρήση της αξονικής τομογραφίας και να διασφαλίζουν ότι οι εξετάσεις πραγματοποιούνται μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητες.

«Το ποσοστό του 5% για την πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου, είναι ανησυχητικό» επεσήμανε ο καθηγητής Ακτινολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και διευθυντής Εργαστηριακού Τομέα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, Απόστολος Καραντάνας.

Ο κ.Καραντάνας είπε ότι στην Ελληνική πραγματικότητα στα ΤΕΠ οι γιατροί στέλνουν τον ασθενή για αξονική, πριν καν του κάνουν γενική αίματος και τόνισε ότι σε αυτές τις εξετάσεις πρέπει να γίνεται πιο ορθολογική χρήση.

Επιπλέον οι περισσότεροι ασθενείς και οι οικογένειές τους, αγνοούν τον κίνδυνο με τον οποίο συνδέονται οι αξονικές τομογραφίες και οι γιατροί πρέπει να τους ενημερώνουν.

 

ΠΗΓΗ: EKRITI

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Ηράκλειο: Οι ξεναγοί ζητούν μέτρα τώρα στους...

Ενώ βρισκόμαστε στην έναρξη της τουριστικής περιόδου, για μια...

Ηράκλειο: Χειρουργείο για τον 50χρονο – Δεν...

Σε χειρουργική επέμβαση υποβλήθηκε ο 50χρονος εργαζόμενος που τραυματίστηκε...

Ηράκλειο: Οι ξεναγοί ζητούν μέτρα τώρα στους...

Ενώ βρισκόμαστε στην έναρξη της τουριστικής περιόδου, για μια...

Ηράκλειο: Χειρουργείο για τον 50χρονο – Δεν...

Σε χειρουργική επέμβαση υποβλήθηκε ο 50χρονος εργαζόμενος που τραυματίστηκε...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
DOLE Μπανάνες 300Χ250
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Ηράκλειο: Οι ξεναγοί ζητούν μέτρα τώρα στους αρχαιολογικούς χώρους

Ενώ βρισκόμαστε στην έναρξη της τουριστικής περιόδου, για μια...

Η μοναξιά «χτυπάει κόκκινο» στην Ελλάδα – Τι αποκαλύπτει πολυεθνική μελέτη

Μια νέα διεθνής μελέτη, που καταγράφει τη μοναξιά στους...

Ηράκλειο: Χειρουργείο για τον 50χρονο – Δεν σώθηκαν τα δάκτυλά του

Σε χειρουργική επέμβαση υποβλήθηκε ο 50χρονος εργαζόμενος που τραυματίστηκε...