Γιατί προχωρά σε αυτή την κίνηση η Ρωσία.
Κατάπαυση του πυρός πρόκειται να ανακοινώσει η Ρωσία λόγω της εορτής των Χριστουγέννων (με βάση το παλαιό ημερολόγιο). Η εκεχειρία θα κρατήσει από τις 12 το μεσημέρι στις 6 Ιανουαρίου μέχρι τα μεσάνυχτα της 7ης Ιανουαρίου.
Σύμφωνα με το Al Jazeera, ο Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε τον υπουργό Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού να ανακοινώσει μονομερή κατάπαυση του πυρός τις παραπάνω 36 ώρες.
«Καλούμε την ουκρανική πλευρά να ανακοινώσει κατάπαυση του πυρός και να δώσει τη δυνατότητα στους πολίτες να παρακολουθήσουν τις λειτουργίες των Χριστουγέννων», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου.
«Φουντώνουν» οι συζητήσεις για τον τερματισμό του πολέμου
Να υπενθυμίσουμε ότι σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε στον Βλαντίμιρ Πούτιν, σε τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχαν, πως οι προσπάθειες για την επίτευξη ειρήνης στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας θα πρέπει να υποστηριχθούν από μια μονομερή κατάπαυση του πυρός και ένα «όραμα για μια δίκαιη λύση», ανέφερε σήμερα η τουρκική προεδρία.
«Ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε πως οι εκκλήσεις για ειρήνη και διαπραγματεύσεις θα πρέπει να υποστηριχθούν από μια μονομερή κατάπαυση του πυρός και ένα όραμα για μια δίκαιη λύση», αναφέρει η ανακοίνωση στην οποία προστίθεται πως ο Ερντογάν υπενθύμισε στον Πούτιν τα θετικά αποτελέσματα της συμφωνίας για τον διάδρομο σιτηρών.
«Ο Βλαντίμιρ Πούτιν επαναβεβαίωσε πως η Ρωσία είναι ανοικτή σε έναν σοβαρό διάλογο, δεδομένου ότι οι αρχές του Κιέβου θα λάβουν υπόψη τις νέες εδαφικές πραγματικότητες», ανέφερε το Κρεμλίνο.
Επίσης, ο Πούτιν «αναγνώρισε τον καταστροφικό ρόλο της Δύσης, που διοχετεύει όπλα στο Κίεβο, παρέχει πληροφορίες και καθοδήγηση», ανέφερε το Κρεμλίνο.
Πώς σχολίασε το Κίεβο
Υψηλόβαθμος Ουκρανός αξιωματούχος επανέλαβε σήμερα ότι το Κίεβο απορρίπτει οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία που θα επέτρεπε στη Μόσχα να κρατήσει τα ουκρανικά εδάφη που έχουν καταλάβει οι ρωσικές δυνάμεις.
«Αξίωμα: γιατί θα είναι αδύνατον να καταλήξουμε σε συμφωνία με τη Ρωσική Ομοσπονδία;» έγραψε στο Twitter ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Μιχαΐλο Ποντόλιακ.
«Η Ρωσική Ομοσπονδία (ο Πούτιν) με τη λέξη ‘συνομιλίες’ προτείνει στην Ουκρανία και τον κόσμο να αναγνωρίσουν ‘το δικαίωμά του να καταλαμβάνει ξένα εδάφη’ και ‘να εδραιώσει την απουσία νομικών συνεπειών για τις μαζικές δολοφονίες σε ξένο έδαφος’. Είναι απολύτως απαράδεκτο», πρόσθεσε.
Τα σχόλια είναι κλειστά.