Όποιος δεν τρώει όσπρια δεν παθαίνει κάτι κακό από την έλλειψή τους αφού τα θρεπτικά συστατικά των οσπρίων μπορούν να καλυφθούν και από άλλα τρόφιμα. Ενδέχεται όμως να επιβαρύνει την υγεία του από τα τρόφιμα που επιλέγει να τα αντικαταστήσει.
Συνήθως όσοι δεν τρώνε όσπρια τρώνε πολύ κρέας και εδώ μπορεί να ξεκινά το πρόβλημα…
Γιατί όσπρια και όχι πολύ κρέας
Πληθώρα μελετών ανά τα χρόνια έχουν καταλήξει στο ίδιο συμπέρασμα:
Η θνησιμότητα από κάθε αίτιο είναι υψηλότερη για τα άτομα με μεγαλύτερη κατανάλωση κρέατος, ιδιαίτερα επεξεργασμένου, στη διατροφή τους. Αντιθέτως, ο κίνδυνος μειώνεται τουλάχιστον στο μισό για εκείνους με την μικρότερη κατανάλωση κρέατος ενώ για τους χορτοφάγους έχει παρατηρηθεί ακόμα και αύξηση του προσδόκιμου ζωής.
Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που, σύμφωνα και με τις αρχές της μεσογειακής διατροφής, τα όσπρια πρέπει να βρίσκονται 2 φορές την εβδομάδα στο τραπέζι μας. Έχουν θρεπτική αξία και δεν δημιουργούν προβλήματα (πέρα από τη δυσπεψία) ενώ είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες.
Γιατί δεν είναι το αγαπημένο πιάτο πολλών
Tα φασόλια, οι φακές, τα ρεβίθια, τα κουκιά, η φάβα, τα μπιζέλια κλπ., είναι τρόφιμα που δεν συγκεντρώνουν και πολλούς… fans. Ένας λόγος μπορεί να είναι τα γαστρεντερικά προβλήματα που σε κάποιους προκαλούν. Και η αλήθεια είναι ότι όλοι θα καταναλώναμε περισσότερα όσπρια αν αυτά δεν ευθύνονταν για μία σειρά από ενοχλήσεις στο στομάχι όπως το γνωστό σε όλους μας «φούσκωμα».
Βέβαια, τα όσπρια ενοχλούν περισσότερο τα άτομα που δεν τα καταναλώνουν συχνά.
Αν τα όσπρια σας πέφτουν «βαριά» και δεν τα προτιμάτε
- Καταναλώστε τα μαζί με σαλάτα.
- Εντάξτε τα σε μικρές ποσότητες στη διατροφή σας.
- Μαγειρέψτε τα με άλλο τρόπο (ορισμένα άτομα ισχυρίζονται ότι έχουν λιγότερο έντονες ενοχλήσεις όταν αλλάζουν συχνά νερό στο μούλιασμα ή στο βράσιμο των οσπρίων και άλλοι πάλι υποστηρίζουν ότι και το ξάφρισμα κατά το μαγείρεμα διευκολύνει την πέψη τους).