Ορόσημο τα… Χριστούγεννα για τα ζαχαροπλαστεία – Ανησυχία για λουκέτα

Ημερομηνία:

Όπως επισημαίνει στο CNN Greece ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Ζαχαροπλαστών Ελλάδας, Ιωάννης Γλύκος, αρκετοί επαγγελματίες «κάνουν υπομονή έως τα Χριστούγεννα»
Στον τζίρο των Χριστουγέννων έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους πολλά ζαχαροπλαστεία σε ολόκληρη τη χώρα τα οποία υφίστανται ισχυρές πιέσεις λόγω του ενεργειακού κόστους και της εκτόξευσης των τιμών των πρώτων υλών τον τελευταίο χρόνο.

Όπως επισημαίνει στο CNN Greece ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Ζαχαροπλαστών Ελλάδας, Ιωάννης Γλύκος, αρκετοί επαγγελματίες «κάνουν υπομονή έως τα Χριστούγεννα που καταγράφεται ο μεγάλος τζίρος» προκειμένου στη συνέχεια να αποφασίσουν για την πορεία των επιχειρήσεών τους.

Προς το παρόν, όπως σημειώνει, καταγράφονται λουκέτα σε ένα μικρό ποσοστό επιχειρήσεων του κλάδου, το οποίο ωστόσο ο ίδιος εκτιμά ότι θα αυξηθεί μετά τις γιορτές. Υπενθυμίζεται ότι στους φούρνους, η Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδος «μετρά» περισσότερα από 200 λουκέτα σε όλη τη χώρα, λόγω της ενεργειακής κρίσης.

Το ενεργειακό κόστος αποτελεί το βασικό πρόβλημα και για τα ζαχαροπλαστεία με τον κ. Γλύκο να επισημαίνει ότι ο ίδιος από 5.000 ευρώ λογαριασμό ρεύματος πριν από έναν χρόνο, καλείται πλέον να πληρώσει περί τα 14.000 ευρώ στην επιχείρησή του.

Την ίδια στιγμή οι τιμές των πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή των γλυκών – γαλακτοκομικά, ζάχαρη, αλεύρι και βούτυρο- έχουν εκτοξευτεί τον τελευταίο χρόνο, κάνοντας δυσβάσταχτο το λειτουργικό κόστος για τους επαγγελματίες.

Ανατιμήσεις 10-15% και μείωση της κατανάλωσης κατά 30%
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ζαχαροπλαστών υπογραμμίζει ότι ενώ το λειτουργικό κόστος έχει εκτοξευτεί κατά 100%, από την πλευρά τους οι επαγγελματίες του κλάδου έχουν προχωρήσει σε αυξήσεις της τάξεως του 10-15%.

Η μείωση στην κατανάλωση αγγίζει την ίδια περίοδο το 30%, με τους καταναλωτές να περιορίζουν τις αγορές σε γλυκά τα οποία εξάλλου δεν είναι και μεταξύ των προϊόντων βασικής ανάγκης.

Υπενθυμίζεται ότι όπως είχε επισημάνει στο CNN Greece ο κ. Γλύκος μέσα στο καλοκαίρι αρκετοί επαγγελματίες κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα είχαν κατεβάσει προσωρινά «ρολά» για περίπου ένα δίμηνο, εξαιτίας της μειωμένης κατανάλωσης από τη μία και των πάγιων υποχρεώσεων των επιχειρήσεων, από την άλλη.

Αυξήσεις και στα παραδοσιακά γλυκά των Χριστουγέννων
Ακριβότερα πάντως σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές αναμένεται να πληρώσουν οι καταναλωτές τα παραδοσιακά γλυκά των Χριστουγέννων, -μελομακάρονα, κουραμπιέδες κτλ- καθώς, αναπόφευκτα, όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, οι επιχειρήσεις αναμένεται να προχωρήσουν σε αυξήσεις.

Τα πρώτα μελομακάρονα και κουραμπιέδες αναμένεται και φέτος να αρχίσουν να διατίθεται νωρίς από τα ζαχαροπλαστεία και συγκεκριμένα αμέσως μετά την γιορτή του Αγίου Δημητρίου στις 26 Οκτωβρίου, όπως επισημαίνει ο κ. Γλύκος.https://www.cnn.gr/

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Ευρωζώνη: Στην αντεπίθεση… οι «PIIGS» – Γύρισμα...

«Είμαι ο ιδανικός για να αντιμετωπίσω κρίσεις», λέει...

Ακρίβεια: Σε ποια προϊόντα μειώθηκαν οι τιμές...

Στη μείωση η οποία καταγράφηκε στα τρόφιμα τον Δεκέμβριο,...

Ευρωζώνη: Στην αντεπίθεση… οι «PIIGS» – Γύρισμα...

«Είμαι ο ιδανικός για να αντιμετωπίσω κρίσεις», λέει...

Ακρίβεια: Σε ποια προϊόντα μειώθηκαν οι τιμές...

Στη μείωση η οποία καταγράφηκε στα τρόφιμα τον Δεκέμβριο,...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
DOLE Μπανάνες 300Χ250
ΚΟΥΡΑΤΟΡΑΣ – ΒΙΟΖΩΕΛ – 300Χ250
ΚΟΥΡΑΤΟΡΑ- 3-ΦΟΥΡΝΟΣ ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ 300Χ250
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Αγρότες : Σήμερα η Παγκρήτια διαμαρτυρία στο Ηράκλειο

Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης διαδηλώνουν σήμερα...

Ρέθυμνο : Ένας Πολιτιστικός Σύλλογος με περιβαλλοντική συνείδηση

Σημερα ολοκληρώθηκε μια όμορφη παρέμβαση στην είσοδο του χωριού...

Ο αφροδισιακός χυμός που αυξάνει τη λίμπιντο

Η λίμπιντο αποτελεί τον παράγοντα που κρίνει τη διάθεσή...