Πρόεδρος υπό αμφισβήτηση ο Κασσελάκης; Με βραχεία κεφαλή πέρασε η πρότασή του στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ – Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας: 17 υπέρ, 12 κατά, 4 «παρών»
Με 17 υπέρ, 12 κατά και 4 «παρών» υπερψηφίστηκε η πρόταση του Στέφανου Κασσελάκη για αλλαγές στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, γεγονός που αυξάνει τους τριγμούς στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ιδίως στην πλευρά Κασσελάκη, καθώς το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας αποτελεί πλήγμα για τον ίδιο.
Η πρόταση του κ. Κασσελάκη, που είχε ως κύρια αλλαγή -μεταξύ άλλων τροποποιήσεων- την τοποθέτηση του κ. Παππά στη θέση του επικεφαλής της ΚΟ αντί του κ. Φάμελλου, πέρασε με βραχεία κεφαλή. Άμεση ήταν η αντίδραση των «87», που διεμήνυσαν πως ο κ. Κασσελάκης είναι «πρόεδρος χωρίς πλειοψηφία στην ΚΟ» του κόμματος.
Στη συνέχεια, η πλευρά Κασσελάκη απάντησε στους «87», λέγοντας να τον προκαλέσουν στην επόμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, «αν το επιθυμούν». Προσέθεσε πως ο κ. Κασσελάκης «έχει τεράστια πλειοψηφία στην βάση. Μόνο αυτή η πλειοψηφία μετρά».
Όπως όλα δείχνουν, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας θα δυναμώσει τις φωνές στο εσωτερικό του κόμματος οι οποίες «αντιπολιτεύονται» τον κ. Κασσελάκη. Η ψηφοφορία έγινε ονομαστικά, με ανάταση χειρός, από τους 34 βουλευτές (απουσίαζε ο Αλέξης Τσίπρας) που ήταν παρόντες στη συνεδρίαση, ενώ διαδικτυακά μετείχαν ο Βαγγέλης Αποστολάκης, η Καλλιόπη Βέττα και ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος.
Πώς ψήφισαν τα μέλη της ΚΟ
Υπέρ: Άκριτα, Αποστολάκης, Αυλωνίτης, Βέττα, Γαβρήλος, Δούρου, Θρασκιά, Κασιμάτη, Κόκκαλης, Μάλαμα, Μεϊκόπουλος, Ν. Παππάς, Π. Παππάς, Πούλου, Σαρακιώτης, Τζάκρη, Χρηστίδου.
Κατά: Φάμελλος, Γεροβασίλη, Γιαννούλης, Καλαματιανός, Κεδίκογλου, Κοντοτόλη, Λινού, Μπάρκας, Νοτοπούλου, Ξανθόπουλος, Παναγιωτόπουλος, Ψυχογιός.
«Παρών»: Ζαμπάρας, Καραμέρος, Μαμουλάκης, Παπαηλιού.
Παππάς: Καθαρό το αποτέλεσμα
Μετά το πέρας της διαδικασίας, ο κ. Παππάς ευχαρίστησε τον κ. Κασσελάκη για την τοποθέτησή του ως επικεφαλής της ΚΟ, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Θέλω να ευχαριστήσω καταρχάς τον πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη, για την τιμητική πρόταση προς το πρόσωπό μου και τα πρόσωπα για τη στελέχωση του προεδρείου της κοινοβουλευτικής ομάδας.
Να ευχαριστήσω όλους/ες τους/τις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για τη δημιουργική συζήτηση, ανεξαρτήτως της τοποθέτησής τους και να υποσχεθώ ότι θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις μαζί με όλα τα μέλη της ΚΟ για να σταθεί η κοινοβουλευτική ομάδα στο ύψος των περιστάσεων, να κάνει πράξη την ανάγκη για οργανωμένη εξωστρέφεια του κόμματος και την υπέρβαση των όποιων δυσκολιών έχουν παρουσιαστεί το τελευταίο διάστημα.
Έχουμε όλο το ιδεολογικό και πολιτικό οπλοστάσιο, έχουμε την υποχρέωση να δίνουμε χώρο στις δημόσιες τοποθετήσεις μας, ώστε οι προγραμματικές μας θέσεις να ακούγονται, να αξιολογούνται από τον λαό και αυτό θα κάνουμε».
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο Νίκος Παππάς είπε: «Είναι ένα αποτέλεσμα καθαρό, ένα αποτέλεσμα δημοκρατικό, ένα αποτέλεσμα που μας δίνει την εντολή να πάμε όλοι/όλες μαζί παρακάτω. Από αυτή τη στιγμή και μετά δεν έχει καμία σημασία το τι ψήφισε ο/η κάθε βουλευτής. Όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ενωμένοι, με οδηγό τις συλλογικές μας αποφάσεις μπορούμε να φέρουμε τα θετικά αποτελέσματα για την κοινωνία».
Αιχμές Φάμελλου κατά Κασσελάκη
Από την πλευρά του, ο κ. Φάμελλος, ο οποίος αντικαταστάθηκε από τον κ. Παππά, άφησε σαφείς αιχμές κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας επί της ουσίας πως διαρρηγνύεται η ενότητα του κόμματος.
«Η πρόταση του προέδρου για αλλαγή του προέδρου της ΚΟ πέρα από αιφνιδιαστική και αναίτια κυρίως είναι επιζήμια για τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Έρχεται σε αντίθεση με την απόφαση του συνεδρίου, που μας έδωσε εντολή για ενότητα και συλλογικότητα. Αντί για ενότητα -και χωρίς καμιά αιτιολογία- η εισήγηση του προέδρου μας οδηγεί σε ακόμη μεγαλύτερη εσωστρέφεια. Και τροφοδοτεί και ένα νέο κύκλο τοξικότητας, που μας προβληματίζει τελευταία όλο και περισσότερο.
Τα πραγματικά προβλήματα δεν κουκουλώνονται με αιφνιδιασμούς και καθαιρέσεις. Ούτε μπορούμε να λύσουμε προβλήματα δημιουργώντας εσωτερικούς εχθρούς. Αυτή η κατάσταση στο κόμμα μας επιτρέπει στην κυβέρνηση Μητσοτάκη να αλωνίζει και να κατεδαφίζει, ενώ αφήνει χώρο και στο ΠΑΣΟΚ να σφετερίζεται τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εκμεταλλευόμενο την εκλογή προέδρου του. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα εδώ και 11 μήνες λειτουργεί με ενότητα και ομοψυχία και παράγει σπουδαίο κοινοβουλευτικό έργο. Η ΚΟ δεν είναι το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία», προσέθεσε ο ίδιος.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Φάμελλος ανακοίνωσε νωρίτερα πως δεν παραιτείται και ζήτησε να γίνει ψηφοφορία. Προτού γίνει η ψηφοφορία, κατά της πρότασης του Στέφανου Κασσελάκη τάχθηκαν, κατά πληροφορίες, η Κατερίνα Νοτοπούλου και ο Χάρης Μαμουλάκης. Παράλληλα, η πλευρά Φάμελλου, μαζί με βουλευτές ζήτησαν αναβολή της ψηφοφορίας.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξε ένταση, ειδικά όταν ο Σωκράτης Φάμελλος τόνισε πως διαφωνούσε με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη εβδομάδα. Ο Αλέξανδρος Αυλωνίτης του απάντησε σε έντονο ύφος, λέγοντας «αφού διαφωνούσες, γιατί δεν το είπες; Έχουμε τον δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο και τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας να διαφωνούν, κάποιος θα έπρεπε να έχει παραιτηθεί».
Ο Γιώργος Γαβρήλος έλαβε το λόγο και φέρεται να είπε πως «δεν μιλάει κανείς για ανεπάρκεια του Σωκράτη (σ.σ. Φάμελλου). Όμως, πρέπει να καταλάβει ότι αντλεί τη νομιμοποίησή του από τον εκλεγμένο πρόεδρο».
Τα «όχι» στην πρόταση Κασσελάκη
Ειδικότερα, να αποσύρει την πρότασή του, για την αντικατάσταση του Σωκράτη Φάμελλου από τον Νίκο Παππά, ζήτησε από τον Στέφανο Κασσελάκη η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Νοτοπούλου στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.
Η κυρία Νοτοπούλου άσκησε έντονη κριτική και έκανε λόγο για απόλυτη υποτίμηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ως προς τον τρόπο σύγκλησής της.
Είπε, μάλιστα, πως ενώ έπρεπε να συζητάμε για τη ΔΕΘ, η εισήγηση είναι για το πώς θα διαλυθούμε.
Αιχμές κατά του Στέφανου Κασσελάκη άφησε και η Όλγα Γεροβασίλη, η οποία φέρεται να είπε: «Στέφανε δεν έχεις φάει πιο πολύ bullying σε ένα χρόνο, από ό,τι εμείς έχουμε υποστεί».
Νοτοπούλου: Στοχοποιούμαστε συστηματικά από την ηγετική ομάδα
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κατερίνα Νοτοπούλου είπε ότι ως ΚΟ δεν αφήσαμε καρφίτσα να πέσει κάτω από όσα κάνει η ΝΔ, και πως η παραγωγή πολιτικού έργου επισκιάζεται μονίμως από την παραγωγή εσωστρέφειας και παραπολιτικής.
Φέρεται να είπε ότι η στοχοποίησή μας και οι αναρτήσεις αόριστης καταδίκης δεν σημαίνουν τίποτα, όταν στοχοποιούμαστε συστηματικά από την ηγετική ομάδα.
Επιπλέον, φέρεται να αναφέρθηκε στην αποχωρηση των οκτώ μελών από την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ και τόνισε πως «τα κόμματα που λειτουργούν δημοκρατικά ανέχονται τη διαφωνία. Ο πρόεδρος κάνει αναρτήσεις και βίντεο περιγράφοντάς μας ως υπονομευτές και δείχνοντας την πόρτα της εξόδου».
Αναβολή της ψηφοφορίας ζήτησε και ο Σίμος Κεδίκογλου, αλλά και ο Γιώργος Καραμέρος.
Χαρακτηριστικά ο κ. Καραμέρος φέρεται να είπε πως «αν πάμε σε ψηφοφορία σήμερα θα διαλυθούμε ή θα διχαστούμε» και στη συνέχεια πρότεινε διακοπή της συνεδρίασης της Κ.Ο και αναβολή της ψηφοφορίας.
Ήταν θέμα χρόνου να αντικατασταθεί ο Φάμελλος;
Η κίνηση Κασσελάκη να αντικαταστήσει τον Σωκράτη Φάμελλο με τον Νίκο Παππά δείχνει ότι ετοιμάζει αλλαγές έως τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στις 6 Σεπτεμβρίου, βάζοντας άτομα εμπιστοσύνης του στις κρίσιμες θέσεις.
Η ψυχρότητα του Στέφανου Κασσελάκη προς τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ είχε αφετηρία τις διαδικασίες για το τελευταίο Συνέδριο. Οι σχέσεις του προέδρου με τον Σωκράτη Φάμελλο διαταράχθηκαν από τη συνεδρίαση της συντονιστικής επιτροπής για το Συνέδριο, όπου ο κ. Φάμελλος είχε ταχθεί με την πλευρά όσων έλεγαν να μην γίνει το Συνέδριο μαζί με τις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ στις 6 Οκτωβρίου. Η εν λόγω συνεδρίαση είχε γίνει σε έντονο κλίμα και υπήρξαν και τότε αποχωρήσεις.
Επίσης, ο Νίκος Παππάς είναι μεταξύ των στελεχών που έχουν στηρίξει τον πρόεδρο σε μία σειρά από συνεδριάσεις των οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ και έχει ταχθεί υπέρ του σε διενέξεις με τους «87».
Βέβαια, στο τελευταίο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος Σωκράτης Φάμελλος είχε πραγματοποίησε ηγετική εμφάνιση και είχε κερδίσει τις εντυπώσεις. Αυτό άφησε τότε μια πικρή γεύση στην Κουμουνδούρου και μπήκε η ιδέα του επίδοξου «δελφίνου».