Μια οργίλη ανακοίνωση εξέδωσε η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος μετά τις τις δηλώσεις του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση και στη συνέχεια του υπουργού Ανάπτυξης, Άδ. Γεωργιάδη, σχετικά με το πρόγραμμα «τηλεκατάρτισης», με επιταγές 600 ευρώ, το οποίο έχει προκαλέσει την κριτική εκτός από τους επιστήμονες ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά και της αντιπολίτευσης.
Ούτε λίγο ούτε πολύ, οι δύο υπουργοί επιρρίπτουν ευθύνες στους εργαζόμενους που «δεν ξέρουν να επιλέγουν το σωστό ΚΕΚ» για να τηλεκαταρτιστούν.
Επίσης υποστηρίζουν ότι είναι υπερβολικός ο σάλος που ξέσπασε μετά τα τραγικά λάθη τόσο στην απόφαση των μέτρων όσο και στην υλοποίησή τους. Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, απέδωσε στην κυβέρνηση «θράσος χωρίς όριο από την κυβέρνηση να κατηγορήσει τους επιστήμονες για την τηλεκατάρτιση».
Στην ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, η οποία συνεδρίασε υπό την Προεδρία του Δημήτρη Βερβεσού, με τηλεδιάσκεψη,αναφέρονται τα εξής:
1. Η προσβλητική δήλωση του Υπουργού και η προσπάθειά του να μετακυλίσει την ευθύνη στους «ωφελούμενους» επιστήμονες για τις καθυστερήσεις και τα προβλήματα που αναδεικνύονται κατά την υλοποίηση του προγράμματος της αποκαλούμενης «τηλεκατάρτισης» επιστημόνων, αντί μίας γενναίας ανάληψης της ευθύνης του, ξεχείλισε το ποτήρι της οργής και της αγανάκτησης όλων μας.
2. Από την πρώτη κιόλας στιγμή είχαμε επισημάνει σε όλους τους τόνους και από όλα τα μέσα που είχαμε στη διάθεσή μας και με τις πιο έντονες εκφράσεις τα επιχειρηθέντα από την Κυβέρνηση και τον εμπαιγμό των Ελλήνων επιστημόνων/δικηγόρων μέσω της απόφασης να υποκατασταθεί η ΑΜΕΣΗ χορήγηση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού των 800 ευρώ με αυτή την μεθόδευση της «τηλεκατάρτισης». Κάποιοι μέσα στη Κυβέρνηση θέλησαν να καλύψουν την υπαναχώρηση στις αρχικές εξαγγελίες, μέσω μιας έωλης και απάδουσας σε καταρτισμένους πολίτες διαδικασίας αμφίβολης αποτελεσματικότητας.
3. Αυτό όμως, που ζούμε τις τελευταίες μέρες είναι ένα μνημείο απόλυτης προχειρότητας.
• Αθέτηση της αρχικής υπόσχεσης περί άμεσης εκταμίευσης της α’ δόσης της επιταγής τηλεκατάρτισης μέχρι τις 16/4/2020 σε όλους τους ωφελούμενους.
• Πλήρως ποιοτικά υποβαθμισμένο το περιεχόμενο των προγραμμάτων τηλεκατάρτισης των υπερ-πλατφορμών,
• Απύθμενη εμπορική εκμετάλλευση και αθέμιτη διαφήμιση και προβολή των ΚΕΚ.
• Ελλιπής προετοιμασία και εποπτεία τόσο ως προς την ακριβόχρονη υλοποίηση του προγράμματος και την εξασφάλιση της αναγκαίας ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών όσο και ως προς τον έλεγχο της τήρησης των προβλεπόμενων διαδικασιών.
• Πλήρης αποδόμηση της λυσιτελούς υλοποίησης των ευρωπαϊκών προγραμμάτων κατάρτισης, μέσω ΕΣΠΑ.
• Κι ένας ολόκληρος χώρος επιστημόνων να ευτελίζεται μέσα από αυτή τη μοναδική επιλογή που του κατέλειπε η Κυβέρνηση, εκμεταλλευόμενη την βιοποριστική ανάγκη του για επιβίωση μετά από ένα και πλέον μήνα πλήρους δικηγορικής/επαγγελματικής απραξίας.
4. Μόνη και απόλυτα επιβεβλημένη λύση σε αυτόν τον τραγέλαφο που βιώνουμε είναι η ΑΜΕΣΗ:
α) Ανάκληση των δηλώσεων από τον κ. Υπουργό και
β) η έκδοση της σχετικής ΚΥΑ για τη χορήγηση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού των 800 ευρώ στους επιστήμονες/ελεύθερους επαγγελματίες και δη στην πλέον πληγείσα κατηγορία τους, τους δικηγόρους.
Τι είπαν Βρούτσης-Γεωργιάδης
Ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή, είπε ότι ο ίδιος έχει εντοπίσει μόνο «δύο-τρία ορθογραφικά λαθάκια», ενώ ανέφερε πως «οι επιστήμονες όντως είναι ιδιαίτερα καταρτισμένοι», αλλά πως τα απαράδεκτα και αντεπιστημονικά προγράμματα που είδαμε την προηγούμενη εβδομάδα «δεν είναι μια απλή κατάρτιση».
Και για να δικαιολογήσει γιατί οι επιστήμονες δεν εντάχθηκαν στο επίδομα των 800 ευρώ, είπε ότι όλοι πρέπει να καταλάβουν πως η κυβέρνηση «προσπαθεί να ελαφρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό» και πως αυτά ήταν τα χρήματα που μπόρεσε να βρει από το ΕΣΠΑ.
Όσον αφορά το γεγονός ότι δεν καταβλήθηκε πριν από το Πάσχα το επίδομα, απέδωσε ευθύνη στους επιστήμονες, που δεν ενεργοποίησαν εγκαίρως τη διαδικασία.
«Πληρώσαμε όσους το είχαν ενεργοποιήσει», είπε ο Γ. Βρούτσης, αναφερόμενος στους κάτι λιγότερο από 18.000 επαγγελματίες που όντως πήραν χρήματα, αλλά πρόσθεσε ότι οι συμμετοχές ήταν 160.000, κάτι που «ξεπέρασε τις προσδοκίες της κυβέρνησης».
Από την πλευρά του, ο Άδωνις Γεωργιάδης, είπε ότι το φαινόμενο για τα λάθη και τα προβλήματα παρατηρήθηκε καθώς η κυβέρνηση «δεν ορίζει πού θα πάνε τα λεφτά», αλλά ο εργαζόμενος που θα αποφασίσει πού θα πάει να εκπαιδευτεί.
Επιτιθέμενος στον ΣΥΡΙΖΑ και απαντώντας στις επικρίσεις, είπε συγκεκριμένα:
«Η ιδέα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται να μας πει ότι τα πλαίσια το προγραμμάτων κατάρτισης των επιστημόνων είναι αδιαφανή είναι στα όρια της κωμωδίας. Ο λόγος που αυτά τα προγράμματα είναι εξαιρετικά αδιαφανή είναι διότι δεν αποφασίζει ο υπουργός ή η κυβέρνηση ποιος θα πάρει τα λεφτά. Ο κάθε δικαιούχος επιλέγει σε ποιο ΚΕΚ θα πάει. Δεν επιλέγει ο υπουργός για να έχει υπάρξει κάποιου είδους συμφωνία».
Τα σχόλια είναι κλειστά.