Οργισμένοι καταθέτες “Χρυσής Επένδυσης” συγκεντρώθηκαν στην Τράπεζα Χανίων

Οργισμένοι καταθέτες “Χρυσής Επένδυσης” συγκεντρώθηκαν στην Τράπεζα Χανίων

“Κλέφτες”, “θέλουμε τα λεφτά μας πίσω”, “κάθε μέρα θα είμαστε εδώ”, ήταν μερικά μόνο επιφωνήματα από όσα ακούστηκαν στην είσοδο των γραφείων της Τράπεζας Χανίων το μεσημέρι της Δευτέρας από εξοργισμένους Χανιώτες, καταθέτες του προγράμματος “Χρυσή Επένδυση” που ζητούσαν επιτακτικά να συναντηθούν με τον πρόεδρο της τράπεζας, Μιχάλη Μαρακάκη, αλλά αντιμετώπισαν άρνηση.

Αρχικά τουλάχιστον, γιατί στη συνέχεια και καθώς οι καταθέτες επέμεναν, η αρχική προτροπή να… κλείσουν ραντεβού, μετατράπηκε σε συνάντηση, όπου δύο εκπρόσωποι, η πρόεδρος του σωματείου καταθετών Χρυσής Επένδυσης και Αποδίδω (ΣΩΚΑΧΕΑΠ) και μια ακόμα καταθέτις συνανήθηκαν με τη διευθύντρια του πιστωτικού ιδρύματος και τον νομικό του σύμβουλο.

“Μας δέχθηκαν ο νομικός κ. Κομισόπουλος και η γενική διευθύντρια κα Δεσποτάκη. Μας είπαν αυτά που έχουμε ήδη ακούσει, ότι η Τράπεζα της Ελλάδος τους εμποδίζει να ρευστοποιήσουν τις μερίδες από το 2015, ότι όσοι έχουν πάει στα δικαστήρια και δικαιωθούν, θα πάρουν τα χρήματά τους και όσοι δικαιώθηκαν αρχικά αλλά τελικά χάσουν το δικαστήριο, θα πρέπει να επιστρέψουν πίσω τα χρήματα. Το τελικό συμπέρασμα είναι ότι τα λεφτά μας είναι εγκλωβισμένα στις υποτιθέμενες μερίδες που τώρα που η τράπεζα μετατρέπεται σε ΑΕ θα μετατραπούν σε μετοχές. Και αυτοί διαβεβαιώνουν ότι θα κρατήσουν την αξία τους, ότι τα λεφτά μας δεν τα χάνουμε και ότι θα τα πάρουμε κάποτε. Δηλαδή ποτέ“, δήλωσε η πρόεδρος του ΣΩΚΑΧΕΑΠ, Αργυρώ Μετζιδάκη, μετά τη συνάντηση.

“Πού ήμασταν τόσα χρόνια, μας είπε ο δικηγόρος της τράπεζας. Περιμέναμε δέκα χρόνια γιατί μας έταζαν αυτοί ότι θα παίρναμε τα χρήματά μας πίσω. Αφού η τράπεζα προοδεύει και μας μιλάει για κράτος δικαίου, θέλουμε τα χρήματά μας πίσω. Να πουλήσουν κάποιο στοιχείο και να μας τα δώσουν. Αλλά αυτοί λένε ότι πρέπει να το επιτρέψει η Τράπεζα της Ελλάδος και ότι οι μερίδες μας θα είναι εκεί και δεν χάνονται. Εγώ όμως ξέρω ότι δέκα χρόνια έχουν τα λεφτά μας, τα επεξεργάζονται και δεν μας τα δίνουν πίσω. Όπου και να τα είχαμε βάλει θα είχαμε και τόκους“, δήλωσε η καταθέτιδα, Μαρία Αποστολάκη, που επίσης συμμετείχε στη συνάντηση.

Πλήθος καταθετών έχει προσφύγει στα δικαστήρια με την αιτίαση ότι, ενώ τα προγράμματα “Χρυσή Επένδυση” και “Αποδίδω” τούς είχαν παρουσιαστεί σαν καταθετικά προϊόντα, βρέθηκαν ξαφνικά – και χωρίς να το επιθυμούν – μεριδιούχοι στην τράπεζα, αγοράζοντας μερίδια στην τιμή των 35 ευρώ. Στην πορεία η τιμή επαναγοράς μειώθηκε στα 15 ευρώ από την ίδια την τράπεζα και τώρα, όσοι δεν δικαιωθούν οριστικά και αμετάκλητα στα δικαστήρια αναμένεται, όπως άλλωστε αποσαφηνίστηκε στη συνάντηση, να μετατραπούν σε μετόχους. Και ενώ η αρχική τιμή των μετοχών αυτών μπορεί να είναι οποιαδήποτε, αυτό δεν σημαίνει ότι θα μπορούν και να τις πουλήσουν σε εκείνη την τιμή, γιατί θα χρειαστεί να τις πουλήσουν ελεύθερα στην αγορά, έλεγαν οι καταθέτες μετά από όσα άκουσαν.

Στο μεσοδιάστημα σειρά δικαστηρίων σε Χανιά, Ηράκλειο και Αθήνα, σε πρώτο και δεύτερο βαθμό, έχει δικαιώσει καταθέτες και η τράπεζα έχει υποχρεωθεί να επιστρέψει χρήματα, αλλά συνεχίζει τη διαμάχη και στον Άρειο Πάγο, ο οποίος μέχρι στιγμής αναπέμπει όσες περιπτώσεις έχει εξετάσει, πίσω στα εφετεία. Εκεί, αν οι νέες αποφάσεις είναι αρνητικές για τους καταθέτες, θα υποχρεωθούν να επιστρέψουν χρήματα στην τράπεζα.

Πριν τη συνάντηση οι καταθέτες είχαν συγκεντρωθεί έξω από την τράπεζα, σηκώνοντας πανό, ζητώντας δικαιοσύνη και επιστροφή των χρημάτων τους.

“Το 2015 ήρθα και βρήκα τον κ. Μαρακάκη, μαζί με τα παιδιά μου που έχουν κι αυτά μετοχές, γιατί χρειαζόμουν να πάρω τα χρήματα να φτιάξω ένα ακίνητο για τα παιδιά μου. Ημασταν και στη “Χρυσή Επένδυση” και στο “Αποδίδω”. Η απάντηση ήταν ότι δεν γινόταν λόγω των capital controls και πως θα μου έδινε δάνειο. Εγώ δεν ήθελα δάνειο, ήθελα τα λεφτά μου. Τότε μου είπε να πάρω ένα ακίνητο στα Κουνουπιδιανά, το οποίο ήθελε και 150.000 για να το νομιμοποιήσουμε. Του είπα ότι ήρθα να πάρω τα χρήματά μου, τσακωθήκαμε και έφυγα.

Έχω μετοχές και στα Κρητικά Ακίνητα και μετά από αυτό ρώτησα έναν υπάλληλο στα Κρητικά Ακίνητα να μου πει τί μέλλει γενέσθαι με αυτές. Και έχω την απάντηση ότι ούτε αυτές μπορώ να τις πουλήσω, παρά μόνο αν βρω η ίδια αγοραστή. Και αυτό ενώ η σύμβαση που είχα υπογράψει με τα Κρητικά Ακίνητα λέει ρητά ότι μπορώ οποτεδήποτε να τις ρευστοποιήσω. Πήγα στα δικαστήρια και έχασα, γιατί είμαι λογίστρια και το δικαστήριο αποφάσισε ότι εγώ είμαι αυτή που προσπάθησα να εξαπατήσω την τράπεζα. Τώρα περιμένω το εφετείο”, δήλωσε η καταθέτιδα, Δέσποινα Λιναράκη.

Άλλη καταθέτιδα, η Δέσποινα Κουτσουνάκη, καυτηρίασε τους χειρισμούς της τράπεζας που οδήγησαν τους καταθέτες σε αυτή την κατάσταση:

“Η τράπεζα ισχυρίζεται ότι από τους 15.000 μεριδιούχους της, ένα πολύ μικρό ποσοστό έχει στραφεί εναντίον της δικαστικά. Όμως δεν είχαν εμπλακεί όλοι αυτοί στα προγράμματα “Χρυσή Επένδυση” και “Αποδίδω”. Αυτό που έκανε η τράπεζα ήταν να εντοπίζει τις καταθέσεις που δεν είχαν κίνηση, ήταν αποταμιευτικές, καλούσε αυτούς τους πελάτες και πολύ φορτικά τους έπειθε να μπουν σε αυτά τα προϊόντα και μετά τα μετέτρεψε σε αυτό το επισφαλές προϊόν. Και πάρα πολλοί δεν έχουν ακόμα και σήμερα συνειδητοποιήσει τί έχει γίνει“.

“Είχαμε αποφασίσει να ερχόμαστε εδώ τακτικά, γιατί πολλοί δεν ξέρουν για το σωματείο μας. Διαμαρτυρόμαστε, η τράπεζα είναι οικονομικός κολοσσός και μας πάει ως τον Άρειο Πάγο, πράγμα που είναι πολύ κοστοβόρο, ενώ έχουμε δίκιο. Το 80% των υποθέσεων έχει δικαιωθεί στα δικαστήρια και σε διάφορες πόλεις, αλλά η τράπεζα το τραβάει, είναι οικονομικά εξαντλητικό”, ανέφερε ο Κωνσταντίνος Κουνάλης, γραμματέας του ΣΩΚΑΧΕΑΠ.

Οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας αναμένεται να συνεχιστούν.

Δείτε φωτογραφίες:

zarpanews.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.