Οργή και αγανάκτηση από τους πυρόπληκτους της Ιεράπετρας
Οι 105 πυρόπληκτες αγροτικές οικογένειες της Ιεράπετρας, χωρίς αποζημιώσεις επτά χρόνια μετά την πυρκαγιά
Οργή και αγανάκτηση από τους πυρόπληκτους της Ιεράπετρας
Επτά χρόνια μετά την καταστροφική πυρκαγιά της 21ης Απριλίου του 2016 στην Δυτική Ιεράπετρα ουδείς από τους πληγέντες δεν έχει πάρει ούτε ένα ευρώ αποζημίωσης. Πυρ και μανία είναι οι 105 πυρόπληκτες αγροτικές οικογένειες για τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και τις πολιτικές υποσχέσεις που δεν τηρήθηκαν, καθώς οι κρατικές οικονομικές ενισχύσεις(ΚΟΕ) που τους υποσχέθηκαν, αφού είχαν πάρει απαλλαγή από την ασφάλιση στον ΕΛΓΑ, δεν έφτασαν μέχρι σήμερα ποτέ στα χέρια τους.
Στο μεταξύ 26 από τις 105 αγροτικές οικογένειες έχουν δεχτεί εδώ και λίγες μέρες τηλεφωνήματα και e-mail από τα οποία καλούνται να καταθέσουν και κάποια άλλα καινούργια δικαιολογητικά ώστε να πάρουν κάποια μικρή ασήμαντη οικονομική επιχορήγηση από το κονδύλι των 19.700 ευρώ που έχει εγκρίνει και έχει δεσμεύσει στον προϋπολογισμό της η σημερινή κυβέρνηση, με υπογραφή του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη από τις 9 Μαρτίου του 2021. Μετά από δεκάδες τηλεφωνήματα από τους πυρόπληκτους στις αρμόδιες υπηρεσίες διαπιστώνεται ότι έχουν απορριφθεί με διάφορες δικαιολογίες πάνω από 76 από τους 105 αγρότες.
«Έχει μείνει σε όλους μας από την πυρκαγιά του 2016 μια βαθιά πληγή που μας έχει πλήξει οικονομικά, επαγγελματικά, ψυχολογικά και κοινωνικά. Παρά τις υποσχέσεις για επιχορήγηση κρατικών οικονομικών ενισχύσεων που θα επούλωναν σε ένα βαθμό τις πληγές μας, έχουν περάσει 7 ολόκληρα χρόνια και δεν έχει γίνει τίποτα απολύτως. Είμαστε μόνοι μας και συνεχίζουμε να παλεύουμε μόνοι μας για να ξανασταθούμε στα πόδια μας. Τώρα βλέπουμε από τις 105 και πλέον αγροτικές οικογένειες που είχαμε καταθέσει όλα τα δικαιολογητικά που μας είχαν ζητηθεί να έχουν μείνει έξω οι 76 με διάφορες αστείες δικαιολογίες. Εμείς έχουμε καταθέσει ότι μας έχει ζητηθεί και έχουν γίνει 2 καταγραφές με αποτέλεσμα να συμπεραίνουμε τώρα ότι έχουν μπλεχτεί οι διάφορες υπηρεσίες και από δικά τους λάθη η από τις παραλείψεις τους εμείς οι 76 έχουμε μείνει εκτός. Οι δε 26 περίπου οικογένειες που έχουν κριθεί δικαιούχοι θα πάρουν όλοι μαζί ένα εξευτελιστικό ποσόν που δεν ξεπερνά τις 19.700 ευρώ.
Κάνουμε επαφές με τον ΕΛΓΑ, την ΑΡΩΓΗ και την πολιτική προστασία ώστε να δούμε πως μπορούμε να ξεμπλέξουμε την υπόθεση για να συμπεριληφθούν στους δικαιούχους και όσοι απορρίφθηκαν καθώς και να δοθούν πραγματικές οικονομικές ενισχύσεις και όχι τα ψίχουλα που έχουν ανακοινώσει. Αν δεν τελεσφορήσουν οι προσπάθειες μας θα προχωρήσουμε σε συνεννόηση με τον Αγροτικό Σύλλογο και τους νομικούς του συμβούλους σε ομαδική αγωγή κατά παντός υπευθύνου», μας είπε ο κ Μιχάλης Μαλλιωτάκης που είχε υποστεί το θερμοκήπιο του ανυπολόγιστη ζημιά και την περίοδο εκείνη ήταν πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας.
«Όλες οι προσπάθειες που είχαμε κάνει από το 2016 μέχρι σήμερα είχαν πέσει στο κενό. Είχαμε πιστέψει ότι η υπόθεση είχε μπει στο αρχείο. Τώρα τελευταία ειδοποιούνται κάποιοι πυρόπληκτοι να καταθέσουν κάποια επιπλέον χαρτιά για να πάρουν κάποιες οικονομικές ενισχύσεις που εκκρεμούν από την πυρκαγιά του 2016. Ανάμεσα σε αυτούς δεν είμαι εγώ , ούτε και πολλοί άλλοι. Έχω επικοινωνήσει με τους αρμόδιους και μου έχουν απαντήσει ότι με απέρριψαν γιατί το θερμοκήπιο μου δεν αποτελεί αγροτική επιχείρηση, ενώ συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Έχω μόνο αγροτικές καλλιέργειες και ζώα και αυτό φαίνεται σε όλες μου τις φορολογικές δηλώσεις. Ψάχνω αλλά δε μπορώ να βρω άκρη. Από την οικογένεια μου έχουν εγκριθεί ο πατέρας μου και ο αδερφός μου που έχουν περίπου τις ίδιες ζημιές με εμένα αλλά φοβάμαι ότι και αυτοί θα πάρουν ψίχουλα. Δεν έχω πάει ακόμα στον Αγροτικό Σύλλογο, αλλά αν γίνουν ομαδικές αγωγές κατά των υπευθύνων θα είμαι και εγώ μέσα», μας είπε η κ. Αργυρώ Ζαμπετάκη από τη Νέα Ανατολή.
«Τόσα χρόνια μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 2016 το κράτος είναι απών. Τώρα μετά από 7 χρόνια ξαφνικά ακούσαμε να μιλούν για αποζημιώσεις η οικονομικές ενισχύσεις στους πυρόπληκτους. Αυτή η αποζημίωση που θέλουν να δώσουν είναι ένα φιάσκο. Έρχεται λίγο πριν τις εκλογές και με περισσότερους από 76 να έχουν απορριφθεί και να έχουν εγκριθεί γύρω στους 20 με 26 αγρότες. Έχουν βγάλει έναν κονδύλι 19.700 ευρώ για τους εγκεκριμένους που δε φτάνει ούτε για… χαρτοπετσέτες.
Πρέπει να παλέψουμε για το δίκιο μας και να προσπαθήσουμε να βρούμε τρόπο να δικαιωθούμε και να αποζημιωθούμε ουσιαστικά.
Πρέπει να μαζευτούμε όλοι μαζί και οι 105 να καταθέσουμε αγωγή σε όλους εκείνους που ενώ ελεγχθήκαμε από κλιμάκιο δημόσιων υπαλλήλων της Περιφέρειας Κρήτης, οι οποίοι διαπίστωσαν το μέγεθος των ζημιών που είχαμε πάθει, στη συνέχεια, άγνωστο πως, μας πέταξαν στα σκουπίδια. Θέλουμε απαντήσεις πως και γιατί μας απέρριψαν.
Ούτε αυτοί που θα πάρουν 100-200 ευρώ είναι δικαιωμένοι. Κάποιοι από την πυρκαγιά αυτή έμειναν μόνο με τα ρούχα που φορούσαν. Δεν μπορούν με αυτά που κάνουν να μας κλείσουν τα στόματα μας… να μη μιλάμε, για όλα αυτά που μας συμβαίνουν», μας είπε η κ. Γεωργία Πυγιάκη πυρόπληκτη αγρότισσα του 2016.
Εκείνη την περίοδο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας και Καθαριότητας ήταν ο κ Αργύρης Πανταζής, που είχε προσπαθήσει πάρα πολύ, ώστε η πολιτεία και οι υπηρεσίες να κατανοήσουν ότι και τα θερμοκήπια είναι επαγγελματικοί κλειστοί στεγασμένοι χώροι μέσα στους οποίους γίνεται παραγωγή κηπευτικών μεγάλης θρεπτικής αξίας.
Αυτό άργησε αλλά έγινε δεκτό ένα χρόνο αργότερα και έτσι άνοιξε ένα παράθυρο ελπίδας τον Μάιο του 2017 για κρατικές οικονομικές ενισχύσεις και στους ανασφάλιστους αγρότες που είχαν καταστραφεί από την πυρκαγιά.
«Αφού μετά την πυρκαγιά αποτυπώσαμε με ακρίβεια την έκταση της, πιέσαμε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους για να βρούμε τρόπους να μπουν στους δικαιούχους των κρατικών οικονομικών ενισχύσεων οι 105 περίπου πυρόπληκτοι αγρότες μας που είχαν χάσει από τη φωτιά γύρω στα 250 στρέμματα θερμοκηπίων με κηπευτικά προϊόντα.. Με παρεμβάσεις του βουλευτή της τότε κυβέρνησης Μανόλη Θραψανιώτη οι κοινότητες Μύρτου και Ανατολής κηρύχτηκαν πυρόπληκτες. Έτσι άνοιξε ο δρόμος για να ελπίζουν οι αγρότες μας σε αποζημιώσεις. Το 2017 έγινε δεύτερη πρόσκληση για να δηλώσουν τις ζημιές τους και να καταθέσουν τα δικαιολογητικά τους στις αρμόδιες υπηρεσίες και έρχεται τώρα η παρούσα κυβέρνηση 7 χρόνια μετά να επιχειρεί να αποζημιώσει ελάχιστους και αυτούς με λίγα ψίχουλα . Οι 26 αγρότες που εγκρίθηκαν θα πάρουν συνολικά 19.700 ευρώ ποσό που είναι ευτελέστατο για τη ζημιά που έχουν πάθει. Πρέπει άμεσα να αρθεί η αδικία της εξαίρεσης της πλειοψηφίας των πληγέντων και να αυξηθεί πάρα πολύ το κονδύλι της αποζημίωσης για να υπάρχει δικαιοσύνη και ισονομία», μας είπε ο κ Αργύρης Πανταζής.
Την 21η Απριλίου του 2016 το μέτωπο της πυρκαγιάς που ξεκίνησε νότια του οικισμού της Ανατολής είχε ξεπεράσει τα 8 χιλιόμετρα. Οι 105 πυρόπληκτοι αγρότες στην πλειονότητα τους, είδαν το ξημέρωμα της επόμενης μέρας της Παρασκευής 22 Απριλίου του 2016 τις περιουσίες τους – ό,τι δηλαδή έχτιζαν με αίμα και ιδρώτα τόσα χρόνια- να έχουν γίνει κάρβουνο. Κρανίου τόπος είχαν γίνει τα μεγαλύτερα και παραγωγικότερα τμήματα της Ανατολής και του Μύρτου.neakriti.gr
Τα σχόλια είναι κλειστά.