Κατά την τακτική της συνεδρίαση, που διεξήχθη με τηλεδιάσκεψη στις 26/02/2021, η Κοινότητα Χανίων έλαβε την υπ΄ αριθμ. 6/2021 Απόφαση, συμφωνώντας με το ακόλουθο ψήφισμα σχετικά με τον λόφο Καστέλι, το οποίο εκδόθηκε από τους:
Α) ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ (Σ.Α.Δ.Α.Σ-ΠΕΑ),
Β) ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΓΡΟΝΟΜΩΝ ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ, (Π.Σ.Δ.Α.Τ.Μ.)
Γ) ΣΥΛΛΟΓΟ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (Σ.Π.Μ.Ε.).
Το ψήφισμα έχει ως εξής:
“Στην πρόσφατη (3/2/2021) συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, έγινε αναφορά στις επιτρεπόμενες χρήσεις που πρέπει να επιλεγούν από την επικείμενη αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) για τα σημαντικά κτίρια του Πολυτεχνείου Κρήτης στο λόφο Καστέλι (συνολικής επιφάνειας -χωρίς το ημιυπόγειο- σχεδόν 3.150 τ.μ., σε ακίνητο εμβαδού 3.800 τ.μ.), προκειμένου, αφενός να αποκλειστεί η καταδικαστέα από την πλειοψηφία των φορέων της πόλης μετατροπή τους σε ξενοδοχειακό κατάλυμα, αφετέρου να εξασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας των κτιρίων και του περιβάλλοντος χώρου.
Συντασσόμαστε με την κοινωνία και τους φορείς της πόλης μας που έχουν τοποθετηθεί ενάντια στην ξενοδοχοποίηση των μνημείων και υπέρ της διατήρησης του δημόσιου χαρακτήρα τους. Θεωρούμε ότι πρέπει σαν επιστημονικοί φορείς της πόλης να παρέμβουμε προκειμένου να διασαφηνιστεί ο τρόπος με τον οποίο μπορεί η αναθεώρηση του ΓΠΣ να συμβάλλει στη διασφάλιση του δημόσιου και κοινόχρηστου χαρακτήρα των μνημείων.
Με βάση τις διατάξεις καθορισμού χρήσεων στο ΓΠΣ και σύμφωνα με το Π.Δ. 59/2018, υπάρχει δυνατότητα να επιλεγεί ξεχωριστή γενική κατηγορία χρήσεων στο μεγάλο αυτό ακίνητο του Πολυτεχνείου, από αυτήν της «Αμιγούς Κατοικίας» με την οποία συμφωνούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι για την υπόλοιπη έκταση του λόφου. Όλες οι χρήσεις που έχουν προταθεί από πρόσωπα και φορείς για τα εν λόγω κτίρια (Βιβλιοθήκη, Κέντρο Έρευνας του Πολυτεχνείου, εστία και εστιατόριο φοιτητών, μεταφορά του ιστορικού αρχείου Κρήτης, κ.ά.), με την επιλογή της γενικής κατηγορίας χρήσεων «Κοινωφελείς Λειτουργίες» του άρθρου 6 του Π.Δ. 59/2018, που περιλαμβάνει Εκπαίδευση και Πολιτιστικές εγκαταστάσεις, μπορούν να διασφαλιστούν πλήρως.
Η μόνη λοιπόν πρόταση που θεωρούμε ότι μπορεί να διαφυλάξει τον δημόσιο χαρακτήρα των κτιρίων του Πολυτεχνείου και να προστατέψει τον λόφο Καστέλι από την ξενοδοχοποίηση, είναι να χαρακτηριστεί ως «Αμιγής Κατοικία» η ευρύτερη περιοχή του λόφου και στο ακίνητο του Πολυτεχνείου να δοθούν χρήσεις που εμπίπτουν στις «Κοινωφελείς Λειτουργίες» (Εκπαίδευση και Πολιτιστικές εγκαταστάσεις).
Η πρόταση του αρμόδιου Αντιδημάρχου για «Γενική Κατοικία» στα εν λόγω κτίρια με εξαιρέσεις, δηλαδή χωρίς τουριστική χρήση, με χρήσεις μόνο εκπαίδευσης, πολιτισμού και γραφείων – κέντρων έρευνας, μπορεί να οδηγήσει σε αλλοίωση της βούλησης του χανιώτικου λαού, όπως εκφράστηκε στην πρόσφατη απόφαση του ΔΣ, επειδή:
• Οι χρήσεις που ανέφερε ο Κος Αντιδήμαρχος (εκπαιδευτικές / πολιτιστικές / γραφεία – κέντρα έρευνας), υπάγονται στη γενική κατηγορία χρήσεων του Άρθρου 3 (Γενική Κατοικία), επομένως μπορούν να υλοποιηθούν και από ιδιώτες. Αντιθέτως, οι ίδιες χρήσεις εμπίπτουν και στο άρθρο 6 (Κοινωφελείς Λειτουργίες), αλλά μπορούν να υλοποιηθούν υπό δημόσιο έλεγχο.
• Τα επιτρεπόμενα όρια επιφανειών στη «Γενική Κατοικία» για εκπαιδευτικά κτίρια είναι τα 1500 μ² και για κτίρια πολιτισμού τα 1.200 μ² ανά ιδιοκτησία. Τα κτίρια του Πολυτεχνείου έχουν επιφάνεια μεγαλύτερη από 3.150 μ², που σημαίνει ότι ένα μεγάλο τμήμα τους θα μείνει ανεκμετάλλευτο. Αντίθετα στις «Κοινωφελείς Λειτουργίες» για τις ίδιες χρήσεις δεν υπάρχει όριο επιφανειών.
• Η εξαίρεση των τουριστικών καταλυμάτων από τη Γενική Κατοικία, αν προσβληθεί δικαστικά και ακυρωθεί ως εξαίρεση, θα ανοίξει το δρόμο σε ξενοδοχείο 150 κλινών, ενώ στις Κοινωφελείς Λειτουργίες δεν περιλαμβάνονται ξενοδοχεία.
• Εφόσον η πρόθεση είναι να ακυρωθεί η επένδυση του ξενοδοχείου και να διασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας των μνημείων και ο κοινόχρηστος χώρος τους, η μόνη ασφαλής επιλογή είναι οι «Κοινωφελείς Λειτουργίες» με χρήσεις Εκπαίδευσης και Πολιτιστικών εγκαταστάσεων (Άρθρο 6), με σαφήνεια και καθαρότητα, χωρίς αστερίσκους και εξαιρέσεις.
Με βάση τα παραπάνω καλούμε τη δημοτική αρχή να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να αξιοποιήσει σωστά τη δυνατότητα που δίνει η αναθεώρηση του ΓΠΣ, επιλέγοντας «Κοινωφελείς Λειτουργίες» για το ακίνητο του Πολυτεχνείου Κρήτης και «Αμιγή Κατοικία» για τον υπόλοιπο λόφο, ώστε να ανακοπεί η ξενοδοχοποίηση και να διαφυλαχτεί ο δημόσιος χαρακτήρας των μνημείων.
Επίσης καλούμε το ΤΕΕ-ΤΔΚ να σταθεί δίπλα στη χανιώτικη κοινωνία και να αλλάξει την πρότασή του για «Αμιγή Κατοικία» σε όλο το λόφο, αφού η επιλογή αυτή: α) δεν επιτρέπει στα κτίρια του Πολυτεχνείου τη χρήση Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (!), β) περιορίζει τις Πολιτιστικές εγκαταστάσεις σε κτίρια εμβαδού μέχρι 200 μ² και γ) επιτρέπει Τουριστικά καταλύματα μέχρι 30 κλίνες. Και βέβαια, δεν θεωρούμε ότι το ΤΕΕ-ΤΔΚ επιθυμεί τα κτίρια αυτά να γίνουν κατοικίες!”
Τα σχόλια είναι κλειστά.