Σε διεθνή ημερίδα για τις προοπτικές ειρήνευσης στην Ουκρανία μίλησε χθες ο Βουλευτής Χανίων Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης. Η ημερίδα διεξήχθη στην αίθουσα συνεδριάσεων της Παλιάς Βουλής, με τη συμμετοχή Ελλήνων βουλευτών αλλά και ειδικών αναλυτών από την Ευρώπη και τις Η.Π.Α.
Ο κ. Μαρκογιαννάκης ξεκίνησε την ομιλία του σημειώνοντας ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία σημαδεύει ανεξίτηλα τη σύγχρονη ευρωπαϊκή ιστορία ως η μεγαλύτερη πολεμική αναμέτρηση στην ήπειρο μετά τον Β΄ Παγκ. Πόλεμο: «Τα ξημερώματα της 24ης Φεβρουαρίου του 2022 το ρολόι της ευρωπαϊκής ιστορίας γύρισε ξαφνικά και βίαια πολλές δεκαετίες πίσω. Όταν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις παραβίαζαν τα διεθνώς – αλλά και διμερώς από τη Ρωσία– αναγνωρισμένα σύνορα της Ουκρανίας, για τους Ευρωπαίους το σοκ ήταν τεράστιο. Ο όρος «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» δεν μπόρεσε να πείσει κανέναν εκτός Ρωσίας ότι δεν επρόκειτο για πόλεμο. Μαζί με το ταμπού του πολέμου όμως έσπασε και ένα ακόμα ταμπού: αυτό του απαραβίαστου των συνόρων των ευρωπαϊκών κρατών, όπως έχει καθοριστεί από το σημείο 3 στην Τελική Πράξη του Ελσίνκι το 1975».
Στη συνέχεια ο Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης αναφέρθηκε εκτενώς στην υποστήριξη που η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ελλάδα παρέχουν στην Ουκρανία καθώς εκείνη προασπίζεται την εδαφική της ακεραιότητα, υπογραμμίζοντας ότι η ειρήνη μπορεί να είναι η ευχή όλων, αλλά θα είναι η απόφαση που θα πάρουν οι Ουκρανοί: «Την ειρήνη πολλοί την εύχονται. Λίγοι όμως την εννοούν και ακόμα λιγότεροι εργάζονται επί της ουσίας για αυτήν. Αντιθέτως, στο όνομά της υπάρχουν πολλοί που εργάζονται για την επίτευξη άλλων σκοπών. Στη δική μας περίπτωση, στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο τον πρώτο λόγο τον έχουν εκείνοι που βίωσαν και συνεχίζουν να βιώνουν την εισβολή. Εκείνοι οι οποίοι είδαν τα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα της χώρας τους να παραβιάζονται από μια πυρηνική υπερδύναμη. Τον πρώτο λόγο λοιπόν τον έχουν οι Ουκρανοί».
Ο Βουλευτής Χανίων κατέληξε στην τοποθέτησή του δίνοντας το αξιακό περίγραμμα μιας πιθανής ειρηνικής επίλυσης ως εξής: «Στην ευρωπαϊκή οικογένεια υπάρχουν κοινά συμφωνημένοι κανόνες τους οποίους οφείλει να σέβεται όποιος θέλει να λογίζεται μέλος της. Ο σεβασμός της εθνικής κυριαρχίας, το απαραβίαστο των συνόρων, η αποφυγή της χρήσης ή της απειλής βίας, η προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι μερικοί από αυτούς τους κανόνες, οι βασικότεροι. Όποιος, λοιπόν, αναζητά την ειρήνη στην Ουκρανία οφείλει να γνωρίζει ότι η ειρήνη περνάει μέσα από αυτές τις θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αξίες».