Όμικρον – Όλα όσα γνωρίζουμε για το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα
Όμικρον – Όλα όσα γνωρίζουμε για το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα
Το πρώτο κρούσμα της παραλλαγής Όμικρον εντοπίστηκε στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στα Χανιά. Ο ασθενής «μηδέν» που ευτυχώς έχει ήπια συμπτώματα, ήρθε στην Ελλάδα από το Γιοχάνεσμπουργκ όπου διαμένει μόνιμα, στις 26 Νοεμβρίου και υποβλήθηκε την ίδια μέρα σε rapid test που βγήκε αρνητικό.
Παρουσιάζοντας ήπια συμπτώματα επαναλάμβανε καθημερινά το rapid test το οποίο μετά από τρεις μέρες βγήκε θετικό και υποβλήθηκε σε μοριακό τεστ. Το αποτέλεσμα ήταν θετικό και το εργαστήριο που το εξέτασε το θεώρησε ύποπτο για παραλλαγή Όμικρον και το παρέπεμψε σε άλλο εργαστήριο για εξειδικευμένη ανάλυση που επιβεβαίωσε ότι πρόκειται για τον ασθενή «0».
Ήπια συμπτώματα
Ο άνδρας δεν νοσηλεύεται και τα συμπτώματά που συνεχίζει να εμφανίζει παραμένουν ήπια. Πρόκειται για νεαρό άνδρα που έχει καταγωγή από τα Χανιά αλλά ζει χρόνια στη Νότια Αφρική. Ωστόσο, θα χρειαστεί να περάσουν ακόμα 8 με 10 μέρες για να βεβαιωθούν οι ειδικοί ότι δεν θα κινδυνεύσει.
Τη στιγμή που ταυτοποιήθηκε ότι πρόκειται για την παραλλαγή Όμικρον, έγινε ιχνηλάτιση των επαφών του ασθενούς μηδέν, που βρίσκονται όλοι σε καραντίνα, και μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα των τεστ τους είναι αρνητικά, με τους ειδικούς να αναφέρουν ότι είναι νωρίς ακόμα για να γνωρίζουμε εάν έχει «κολλήσει» και κάποιος άλλος.
Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα γνωρίζουμε εάν έχει υπάρξει κάποια άλλη μόλυνση. Τα συνεργεία του ΕΟΔΥ πηγαίνουν σε όσους είναι σε καραντίνα και λαμβάνουν δείγμα προκειμένου να μην χρειαστεί να μετακινηθούν. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό εάν ο ασθενής ήταν εμβολιασμένος, καθώς πρόκειται για προσωπικά στοιχεία, που ο ΕΟΔΥ έχει στη διάθεσή του.
Ο καθηγητής Τζανάκης επεσήμανε ότι θα χρειαστεί να είμαστε προσεκτικοί στα τεστ που κάνουμε ιδίως μετά από ταξίδια στο εξωτερικό και να μην μένουμε μόνο στο rapid test αλλά να προχωράμε σε μοριακό. Επίσης τόνισε την ανάγκη τα εργαστήρια να είναι ιδιαίτερα σχολαστικά και να λαμβάνουν το ιστορικό του ασθενούς προκειμένου να εντοπίσουν νωρίς τα ύποπτα κρούσματα, όπως υποδειγματικά έγινε με τον ασθενή μηδέν.
«Ήταν θέμα χρόνου μέχρι να εντοπίσουμε την παραλλαγή Όμικρον»
Αυτό ανέφερε ο κ. Ζαούτης, στην ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας καθώς έχει ήδη εξαπλωθεί σε αρκετές χώρες της Ευρώπης, ενώ έκανε αναφορά για το τι γνωρίζουμε για την παραλλαγή Όμικρον.
Μέχρι στιγμής δεν γνωρίζουμε τα δεδομένα για το πόσο μεταδοτική είναι η μετάλλαξη Όμικρον, όπως είπε. Αναφορικά με τη νοσηρότητα και εκεί υπάρχουν πολλά κενά, είπε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, αλλά σημείωσε ότι η εικόνα από τη Νότια Αφρική είναι ότι όσοι νοσούν, νοσούν ελαφρά. Όπως είπε το εμβόλιο είναι πολύ πιθανόν να παρέχει ανοσία σε έναν βαθμό και έτσι παραμένει ένα πολύτιμο εργαλείο αντιμετώπισης της πανδημίας.
Τα σχόλια είναι κλειστά.