Όμικρον – Εβδομάδα αποφάσεων για τα σχολεία και την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού – Ποια επιπλέον μέτρα είναι στο τραπέζι
Όμικρον – Εβδομάδα αποφάσεων για τα σχολεία και την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού – Ποια επιπλέον μέτρα είναι στο τραπέζι
Τις εισηγήσεις τους για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων, αναμένεται να καθορίσουν το αργότερο εντός 48ρου οι ειδικοί, με σύσκεψη την Τρίτη ή την Τετάρτη 5 Ιανουαρίου.
Με την Όμικρον να εξαπλώνεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, το θέμα απασχολεί έντονα κυβέρνηση, ειδικούς αλλά και γονείς.
Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη «το βασικό σενάριο, η βούληση και η αρχική θέση, είναι τα σχολεία να ανοίξουν στις 10 Ιανουαρίου, αλλά με πιθανή επικαιροποίηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου (…) ανάλογα με την πορεία των κρουσμάτων και τη συζήτηση που θα γίνει στους ειδικούς».
Ωστόσο, η εκτίναξη της θετικότητας της μετάλλαξης Όμικρον και οι προβλέψεις για δραματική αύξηση των κρουσμάτων, σε συνδυασμό με την πίεση που υφίσταται σταθερά το ΕΣΥ, θα είναι ο καταλύτης για τις εισηγήσεις των επιστημόνων.
Στον καθιερωμένο πρωινό καφέ της Δευτέρας του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα αλλά και με τη συμμετοχή, μέσω τηλεδιάσκεψης, και μελών της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, θα αξιολογηθούν τα πρώτα δεδομένα για την πορεία του κοροναϊού.
Κομβικό σημείο για τις όποιες αποφάσεις θεωρούνται τα επιδημιολογικά δεδομένα. Σημειώνεται ότι ακόμα δεν είναι γνωστό το αποτύπωμα των συγχρωτισμών της Πρωτοχρονιάς, ωστόσο η σύντομη επώαση της νόσου στους ασθενείς σε διάστημα κατά μέσο όρο 2,5 ημερών, οι μαζικοί διαγνωστικοί έλεγχοι της Δευτέρας για την εργασία και τα άλλα δύο self test που αναμένεται να διατεθούν δωρεάν στους πολίτες εντός των ημερών, αναμένεται να δώσουν σημαντικά νέα στοιχεία για την πορεία της πανδημίας.
Τι θα γίνει με τα σχολεία
Σε ό,τι αφορά στα σχολεία, το σχέδιο της υπο- επιτροπής για την επαναλειτουργία τους φαίνεται πως έχει κλειδώσει και σύμφωνα με πληροφορίες δεν θα δοθεί παράταση αλλά η επιστροφή στα θρανία θα γίνει κανονικά στις 10 Γενάρη.
Παρόλα αυτά, σύμφωνα με την ΕΡΤ, πληθαίνουν οι φωνές πως τα σχολεία ίσως θα έπρεπε να ξεκινήσουν τις πρώτες 1-2 εβδομάδες με τηλεκπαίδευση. Δηλαδή το άνοιγμα να πάρει παράταση λίγων ημερών καθώς πολλά είναι τα παιδιά που νοσούν.
Πάνω από 10.300 παιδιά ηλικίας 4-18 ετών ήταν ενεργά την εβδομάδα από 20-26 Δεκεμβρίου και ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί.
Σύμφωνα με το ΣΚΑΪ οι περισσότεροι ειδικοί θεωρούν ότι πρέπει να ανοίξουν κανονικά τα σχολεία στις 10 Ιανουαρίου, με την επιτροπή να χαρακτηρίζει ανεδαφικό το σενάριο να παραταθούν οι σχολικές διακοπές καθώς την μεθεπόμενη εβδομάδα τα κρούσματα αναμένεται να αυξηθούν και να υπάρχει διασπορά και στα παιδιά.
Επιθυμία της επιτροπής να υπάρξει αλλαγή στο τέστινγκ, με τους μαθητές να υποβάλλονται σε έλεγχο με rapid αντί για self τέστ, αν αυτό είναι εφικτό.
Επίσης θα υπάρξουν αλλαγές στο υγειονομικό πρωτόκολλο όσον αφορά στον εντοπισμό επιβεβαιωμένου κρούσματος:
Σε περίπτωση εντοπισμού κρούσματος, όλοι οι μαθητές , εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι θα ελέγχονται με rapid test
Παράλληλα, καταργείται ο «σταυρός» (τεστινγκ στους μαθητές που κάθονταν δίπλα, πίσω , ή μπροστά από το επιβεβαιωμένο κρούσμα) και πλέον θα γίνεται rapid test σε όλους τους μαθητές της τάξης
Τα test θα γίνονται κάθε 5 ημέρες αντί για 7
Η καραντίνα θα ισχύει για 5 ημέρες αντί για 10
Ανοίγουν βρεφονηπιακοί σταθμοί και φροντιστήρια
Οι βρεφικοί, παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί της χώρας, θα λειτουργήσουν κανονικά, σήμεραΔευτέρα 3 Ιανουαρίου 2022, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας. Το ίδιο ισχύει και για τα φροντιστήρια αν και υπάρχει ανησυχία από τους ιδιοκτήτες για το πως θα λειτουργήσουν με πολλούς να σκέφτονται την τηλεκπαίδευση, καθώς προς το παρόν δεν έχει δοθεί κάποια νέα οδηγία για την επαναλειτουργία.
Υποχρεωτικότητα
Την ίδια ώρα στο τραπέζι παραμένει η επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών και στους κάτω των 60 ετών.
Μιλώντας στην τηλεόραση του Σκάι, ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στην επιτακτική ανάγκη επέκτασης της εμβολιαστικής κάλυψης κάτι που σχεδιάζεται να γίνει μέσω της ισχύς του πιστοποιητικού εμβολιασμού που θα επεκταθεί σε όλο τον πληθυσμό, ώστε να λογίζεται ως εμβολιασμένος όποιος κάνει και την ενισχυτική δόση όταν περάσει το επτάμηνο. Παράλληλα όπως είπε εξετάζεται η υποχρεωτικότητα, για πληθυσμιακές ομάδες που επιβαρύνουν το σύστημα στη βάση ηλικιακών κριτηρίων, με εξαίρεση τους υγειονομικούς.
«Η υποχρεωτικότητα είχε αποτέλεσμα, από τους 580.000 άνω των 60 που δεν είχαν κάνει πρώτη δόση σχεδόν οι 200.000 έχουν κλείσει ραντεβού, έχουν κάνει πρώτη δόση . Εξετάζουμε δύο σενάρια: το πρώτο είναι σχεδόν ειλημμένη απόφαση, η έμμεση υποχρεωτικότητα που υπάρχει αναφορικά με την ισχύ του πιστοποιητικού, λογικά θα το επεκτείνουμε σε όλο τον πληθυσμό» υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.
«Για να λογίζεσαι ως εμβολιασμένος, θα πρέπει να έχεις κάνει και την ενισχυτική δόση αν περάσει το επτάμηνο» εξήγησε. Στο πλαίσιο αυτό, ο Θάνος Πλεύρης, άφησε «παράθυρο» και για επέκταση υποχρεωτικότητας στις πληθυσμιακές ομάδες που επιβαρύνουν το σύστημα, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι αυτό το σενάριο δεν εξετάζεται στην παρούσα φάση.
«Το δεύτερο σκέλος που έχει να κάνει με την υποχρεωτικότητα, το οποίο αυτή τη στιγμή δεν το έχουμε αποφασίσει, το εξετάζουμε, έχει να κάνει με τις πληθυσμιακές ομάδες που επιβαρύνουν το σύστημα, δε λειτουργούμε με γνώμονα κατηγορίες (με εξαίρεση τους υγειονομικούς) αλλά με βάση ηλικιακά κριτήρια». «Δεν έχουμε πάρει απόφαση ούτε είμαστε κοντά στο να πάρουμε απόφαση» ξεκαθάρισε.
Για τη λεγόμενη «μετάλλαξη Flurona» στο Ισραήλ, ο υπουργός Υγείας διευκρίνισε ότι δεν είναι ακριβώς μετάλλαξη, είναι ταυτόχρονη νόσηση από κορονοϊό και γρίπη και αυτό το μείγμα προκαλεί επιβάρυνση παραπάνω, εμείς δεν έχουμε τέτοιο κρούσμα».
Ποια άλλα μέτρα είναι στο τραπέζι
Στη σκιά της Όμικρον, έχει ήδη ληφθεί απόφαση για την καθιέρωση 7μηνης ισχύος του πιστοποιητικού εμβολιασμού μετά και τη δεύτερη δόση, για όλους τους πολίτες. Έτσι, όποιος δεν έχει κάνει την τρίτη δόση μέσα στο διάστημα αυτό, θα θεωρείται ανεμβολίαστος και θα χάνει κάθε προνόμιο του εμβολιασμένου.
Αναλόγως των επιδημιολογικών δεδομένων συζητείται και η απαγόρευση των ανεμβολίαστων και από τους εξωτερικούς, ανοιχτούς χώρους της εστίασης.
Εξετάζεται επίσης η περαιτέρω μείωση του ωραρίου λειτουργίας της εστίασης από τα μεσάνυχτα που είναι σήμερα, στις 23:00 ή ακόμα και στις 22:00. Στο τραπέζι είναι και η μείωση της χωρητικότητας στα καταστήματα εστίασης, δηλαδή λιγότεροι πελάτες ανά τετραγωνικό μέτρο.
Τα σχόλια είναι κλειστά.