Μπορεί τα περσινά Χριστούγεννα να ευχηθήκαμε το 2021 να αποτελέσει τη χρονιά που θα ξεμπερδέψουμε με τον κοροναϊό και θα επιστρέψουμε στις ζωές μας, όπως τις γνωρίζαμε πριν την πανδημία, ωστόσο αυτή την ευχή πρέπει να την επαναλάβουμε και φέτος, αφού σχεδόν 12 μήνες μετά ο φονικός ιός ζει και… βασιλεύει.
Έτσι λοιπόν ετοιμαζόμαστε να ζήσουμε και τα φετινά Χριστούγεννα στη σκιά της μετάλλαξης Όμικρον, με τα μέτρα να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Κι αν το εμβόλιο εξασφάλισε σε κάποιους την «εξαίρεση» από τα αυστηρά μέτρα, αυτό αποδεικνύεται πρόσκαιρο, καθώς τις μέρες των γιορτών όλα δείχνουν πως θα τα βρουν ξανά μπροστά τους, είτε έχουν κάνει μια, είτε δύο, είτε τρεις δόσεις…
Σε αυτό το πλαίσιο, από την κυβέρνηση σχεδιάζουν ήδη νέα μέτρα, τα οποία θα… μας συντροφεύσουν τουλάχιστον για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, όπου οι πληροφορίες θέλουν την κυβέρνηση κυβέρνηση να προσανατολίζεται στην επιβολή του μέτρου των rapid και των PCR τεστ ακόμα και για εμβολιασμένους σε χώρους διασκέδασης για το ρεβεγιόν.
Η αρμόδια επιτροπή αναμένεται να κάνει αύριο, Τρίτη, την εισήγησή της, ενώ την ίδια μέρα αναμένεται η κυβέρνηση να προχωρήσει και σε ανακοινώσεις.
Να… προλάβουμε τη μετάλλαξη Όμικρον
Στόχος των επιστημόνων και της κυβέρνησης είναι είναι άλλος, από την καθυστέρηση της εξάπλωσης του νέου στελέχους του κορονοϊού, της μετάλλαξης Όμικρον, ώστε να προχωρήσει ο εμβολιασμός με την τρίτη δόση.
Το ενδεχόμενο να υποκρύπτεται ένα κύμα της παραλλαγής Όμικρον μέσα στο κύμα της μετάλλαξης Δέλτα που ήδη επικρατεί στη χώρα μας άφησε ανοικτό ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, μιλώντας σε ενημερωτική εκδήλωση που οργάνωσε η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εξέφρασε ταυτόχρονα την ανησυχία για μία πανευρωπαϊκή επιδημία τεραστίων διαστάσεων.
Στην Ελλάδα, έχουν επιβεβαιωθεί έως τώρα 26 κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον σε Αττική, Κρήτη και Λακωνία, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης στην ίδια ημερίδα.
«Μπορεί να ξαναζήσουμε ένα νέο lockdown»
Την ίδια στιγμή, «φουντώνουν» όλο και περισσότερο οι συζητήσει γύρω από την επιβολή ενός ακόμα lockdown τη χώρα, τη στιγμή που πολλές χώρες την Ευρώπης, όπως η Ολλανδία, έχουν ήδη προχωρήσει στη λήψη αυτού του μέτρου.
Παρά το γεγονός ότι από την κυβέρνηση διαψεύδουν σε κάθε τόνο ότι η χώρα θα πάει σε νέο lockdown, οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και προειδοποιούν για απρόβλεπτες συνέπειες, εφόσον ξεφύγει η Όμικρον.
Ένας από τους επιστήμονες που δεν αποκλείουν νέο lockdown είναι ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
«Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν όλοι ότι όσο δεν καταφέρνουμε να πάμε σε ένα υψηλό ποσοστό ανοσίας, προφανώς θα έχουμε και άλλα κύματα. Να ακούμε τους γιατρούς και να εμβολιαστούμε, είναι ύπουλη νόσος και σκοτώνει. Ας σταματήσουμε να μιλάμε για κούραση» είπε μιλώντας στο MEGA.
«Μπορεί να ξαναζήσουμε lockdown, είναι ρεαλιστικό σενάριο. Μελετάμε τη δυνατότητα να πάρουμε άλλα μέτρα πριν το lockdown. Το μέτρο του rapid πριν από μια έξοδο την Πρωτοχρονιά είναι σημαντικό και χρήσιμο» συμπλήρωσε.
Ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε και στα εφιαλτικά είναι τα σενάρια για τη διασπορά της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα.
«Την Πρωτοχρονιά θα έχουμε κυριαρχία της ‘Όμικρον’ στην Ελλάδα. Μείωση της Δέλτα και γρήγορη αύξηση της Όμικρον».
«Έχουμε μια κατάσταση πραγματικά δύσκολη και για αυτό είναι σημαντικό να είμαστε σοβαροί», κατέληξε ο καθηγητής.
Οικονόμου: Ανοιχτό το ενδεχόμενο να απαιτείται rapid test για τις εξόδους στο ρεβεγιόνΝωρίτερα τη Δευτέρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο του υποχρεωτικού rapid test και σε εμβολιασμένους για την περίοδο των εορτών προκειμένου να μπαίνουν σε κλειστούς χώρους.
«Παρακολουθούμε την πορεία της πανδημίας και της μετάλλαξης Όμικρον και στο πλαίσιο του περιορισμού της μεγάλης διασποράς εξετάζουμε διάφορα μέτρα και επιμέρους ρυθμίσεις» ανέφερε στο Mega ο κ. Οικονόμου, προσθέτοντας ότι «όσο χρόνο καθυστερήσουμε την εξάπλωση της μετάλλαξης, τόσο πιο θωρακισμένοι θα είμαστε».
«Στο πλαίσιο αυτό, προσαρμόζουμε το σχεδιασμό μας για να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις που υπάρχουν» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, εξηγώντας ότι η κυβέρνηση εξετάζει -πέραν των μέτρων που ισχύουν ήδη- να χρειάζεται και αρνητικό rapid test για να βγουν σε κλειστούς χώρους την παραμονή των Χριστουγέννων ή της Πρωτοχρονιάς.
«Αυτό θα τους εξασφαλίζει περισσότερο τους ίδιους και όλους τους γύρω ότι θα είναι πιο ασφαλείς από κάποιον που μπορεί να νοσεί» συμπλήρωσε ο κ. Οικονόμου. «Μέχρι τώρα αυτό είναι το μόνο μέτρο που εξετάζεται, αλλά θα εξαρτηθεί και από τι θα πει η Επιτροπή» πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.