Απόδοση Δικαιοσύνης δύο χρόνια μετά την τραγωδία του σιδηροδρομικού δυστυχήματος ζητούν φορείς και σωματεία – Τι καταγγέλλει το ΕΚΗ.
Σε κοινό μέτωπο ενάντια στη συγκάλυψη, όπως τη χαρακτηρίζουν, με αφορμή την επέτειο δύο ετών από την τραγωδία στα Τέμπη καλούν Εργατικά Κέντρα, κοινωνική φορείς και σωματεία σε όλη την Κρήτη.
Δύο χρόνια μετά την τραγωδία που συγκλόνισε το πανελλήνιο οι φορείς διατρανώνουν το μήνυμα ότι ακόμα δεν έχει αποδοθεί Δικαιοσύνη και καλούν σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στην πλατεία Ελευθερίας την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου στις 11:00 το πρωί.
«Σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να απουσιάζει το Εργατικό Κέντρο από μία εκδήλωση διαμαρτυρίας της ίδιας της κοινωνίας. Ενώνουμε τις φωνές μας με εκείνες των γονέων των αδικοχαμένων παιδιών. Ζητούμε Δικαιοσύνη και λέμε όχι στη συγκάλυψη» ανέφερε στο μήνυμα του ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, Στέλιος Βοργιάς.
Ο Γιώργος Μακράκης, αντιπρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ είπε «την Παρασκευή καλούμε τον κόσμο της εργασίας να παραβρεθεί στις συγκεντρώσεις που θα γίνουν στο Ηράκλειο και σε όλη τη χώρα. Είναι μία απεργία χωρίς συντεχνιακά ζητήματα αλλά με βαθιά πολιτικά χαρακτηριστικά. Η απαίτηση για Δικαιοσύνη είναι αίτημα και των εργαζομένων και συνολικά της ελληνικής κοινωνίας».
«Η ΑΔΕΔΥ καλεί σε μαζική απεργία η οποία θα έχει πολιτικό χαρακτήρα και επιδιώκει ξεκάθαρα να αποδοθεί Δικαιοσύνη δύο χρόνια μετά το δυστύχημα στα Τέμπη. Είναι αδιανόητο να μην έχει αναλάβει η κυβέρνηση τις ευθύνες που της αναλογούν για να μην υπάρξει ποτέ ξανά τέτοιο δυστύχημα», τόνισε ο Δημήτρης Δερμιτζάκης, πρόεδρος Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ.
«Το Εργατικό Κέντρο συμμετέχει στην απεργία που θα γίνει την Παρασκευή και καλεί όλο τον κόσμο να συμμετέχει ώστε να πληρώσουν οι υπαίτιοι για το έγκλημα αυτό- γιατί για έγκλημα πρόκειται», είπε ο Νεκτάριος Μωυσάκης, γενικός γραμματέας Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου.
«Την Παρασκευή συμμετέχουμε στη διαμαρτυρία για να γίνουμε “όλων των νεκρών φωνή”, όπως έχουμε δώσει το λόγο μας. Κανένας στην δουλειά την Παρασκευή 28 του Φλεβάρη», είπε ο Γιάννης Γωνιανάκης, πρόεδρος Συνδικάτου Οικοδόμων νομού Ηρακλείου.
Η Αρετή Σπαχή, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΛΜΕ Ηρακλείου, δήλωσε πως «δηλώνουμε στην κυβέρνηση πως το πανυπαλληλικό κίνημα είναι η πολιτική φωνή καταγγελίας της άδικης πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση που είναι πολιτική που απανθρακώνει επιβάτες αλλά είναι και πολιτική ακρίβειας, γενικευμένων ιδιωτικοποιήσεων στους τομείς της υγείας και της Παιδείας, πολιτική φτώχειας και ανέχειας».
«Τα πρώτα μηνύματα δείχνουν ότι πρόκειται για μια μεγαλειώδη συγκέντρωση την Παρασκευή 28/2 και η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων πρωτοστατεί σε αυτήν. Τα μηνύματα από τους χώρους δουλειάς που λαμβάνουμε είναι πάρα πολύ αισιόδοξα. Θα κλείσουν εργοστάσια και θα γίνει πράξη το σύνθημα “χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά” και όλοι μαζί θα φωνάξουμε “το έγκλημα αυτό να μη συγκαλυφθεί, όλων των νεκρών θα γίνουμε φωνή», ανέφερε ο Γιάννης Χριστοφοράκης, μέλος της Διοίκησης του ΕΚΗ και της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου.
«Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι μαζί με τους μαθητές δίνουμε το παρών για να σταματήσουν να μπαίνουν τα κέρδη των λίγων πάνω από τις ζωές μας», δήλωσε ο Πάρις Στάντζος, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Καταγγελίες για εκφοβισμό από μερίδα εργοδοτών
Στο μεταξύ, το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, με ανακοίνωσή του, καταγγέλλει μερίδα εργοδοτών, που – όπως αναφέρει – “με παράνομες και καταχρηστικές πρακτικές δημιουργεί κλίμα εκφοβισμού στους εργαζόμενους τους για την συμμετοχή τους στην μεθαυριανή Πανελλήνια Πανεργατική απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ”.
Όπως επισημαίνεται: “Σωρεία οι καταγγελίες που καταφτάνουν στα γραφεία του ΕΚΗ, σύμφωνα με τις οποίες όχι μόνο δημιουργούν κλίμα εκφοβισμού, αλλά και δρασύτατοι εργοδότες ζητούν από τους εργαζόμενους να δηλώσουν με εξώδικο την συμμετοχή τους στην απεργία.
Να ενημερώσουμε ότι είναι συνταγματικό δικαίωμα των εργαζομένων να συμμετέχουν σε απεργιακες κινητοποίησες, ενώ τέτοιου είδους πρακτικές αποτελούν ποινικά κολάσιμα αδικήματα από εργοδότες. Μάλιστα. οι εργαζόμενοι σε καμία περίπτωση δεν υποχρεούνται να ενημερώσουν τους εργοδότες τους για την συμμετοχή τους στην απεργία.
Καλούμε αυτή την μερίδα των εργοδοτών, αλλά και την Κυβέρνηση να σταματήσουν αυτές τις πρακτικές. Τους ενημερώνουμε, παράλληλα ότι δεν πτοείται το ηθικό των Ελλήνων πολιτών-οι οποίοι σε όλη της Ελλάδα θα μετέχουν δυναμικά στα συλλαλητηρια της 28ης Φεβρουαρίου- από απειλές, είτε αυτές προέρχονται από εργοδότες, είτε από το Υπουργικό Συμβούλιο”.
ΠΗΓΗ: CRETALIVE NEWS