Ολοκληρώθηκε το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, με ομοφωνία για τα πολιτικά κείμενα, αλλά ένταση κατά τις ψηφοφορίες για το καταστατικό, οι οποίες μετατέθηκαν τελικά για τις ψηφοφορίες της 15ης Μαίου, παράλληλα με εκείνες για την ανάδειξη προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής.
Μολονότι οι εργασίες του συνεδρίου είχαν κυλήσει σε κατά βάση ήπιο πολιτικό κλίμα και τα πολιτικά κείμενα (Θέσεων και Πολιτικής Απόφασης) υπερψηφίστηκαν από όλες τις πλευρές μετά από επιμέρους προσθήκες στις σχετικές επιτροπές (προσθήκη για τον πόλεμο στην Ουκρανία και για την παραμονή του ΣΥΡΙΖΑ στο Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς), ευρείες διαφωνίες παρουσιάστηκαν για 8 τροπολογίες, κυρίως από την πλευρά της Ομπρέλας. Κατά την ψηφοφορία δια ανατάσεως χειρός σχετικά με την πρώτη (η οποία θα προέβλεπε την αυτοπροσωπη παρουσία τουλάχιστον μία φοράς πριν την εγγραφή των νέων μελών), προέκυψε τεχνική δυσκολία να καταμετρηθεί το αποτέλεσμα (λόγω του μεγάλου όγκου συνέδρων και της έντασης που είχε δημιουργηθεί), ενώ και οι δύο πλευρές ισχυρίζονταν ότι επικρατούν.
Μέσα σε κλίμα αντεγκλήσεων, ο γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Τζανακόπουλος επιχείρησε συμβιβαστική πρόταση παραπομπής των ψηφοφοριών για το καταστατικό σε κάλπες τη 15η Μαίου, όταν θα στηθούν κάλπες και για την ανάδειξη Προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής. Διευκρίνισε, δε, ότι στην ψηφοφορία για το καταστατικό θα συμμετέχουν μόνο οι σύνεδροι και όχι όλα τα μέλη του κόμματος. Στον κύριο Τζανακόπουλο απάντησε ο Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος επέμεινε ότι το αποφασιστικό σώμα για αλλαγή καταστατικού μπορεί να είναι μόνο το συνέδριο με παρόντες ζωντανά τους συνέδρους, προκειμένου να εξασφαλιστεί η διαβούλευση, μέσω της ανταλλαγής επιχειρημάτων για κάθε μία τροπολογία ξεχωριστά.
Ακολούθησε νέος γύρος τοποθετήσεων των δύο, χωρίς να προκύψει συμφωνία και τελικά η πρόταση Τζανακόπουλου εγκρίθηκε από το συνέδριο, με αποχή όμως της Ομπρέλας και όσων είχαν ταχθεί υπέρ της τροπολογίας.
Σε κλίμα συνεχιζόμενης έντασης, τον λόγο πήραν οι Αλέξης Τσίπρας και Ευκλείδης Τσακαλώτος τονίζοντας αμφότεροι ότι πρέπει να πέσουν οι τόνοι και το θέμα να εξεταστεί περαιτέρω από το κόμμα σε καταστατικό συνέδριο σε 2 μήνες (Ευκλείδης Τσακαλώτος) είτε σε διαρκές συνέδριο ή μέσω του isyriza (Αλέξης Τσίπρας).
Χαρακτηριστικό της προσπάθειας Τσίπρα-Τσακαλώτου να πέσουν οι τόνοι είναι ότι υπήρξαν δύο μεταξύ τους τετ α τετ. Επίσης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως δεν υπήρξαν αρκετές πρόνοιες για τη διαδικασία έγκρισης του καταστατικού και ότι πρέπει όχι μόνο να καταγραφεί η άποψη της μειοψηφίας, αλλά και “να τη διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού, καθώς είναι πολύτιμη και πρέπει να την κρατήσουμε σφιχτά στην αγκαλιά μας”. Από την πλευρά του, ο πρώην υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι τα σημαντικά είναι τα πολιτικά θέματα, στα οποία δεν παρουσιάστηκαν μεγάλες διαφωνίες και ότι η λύση που θα βρεθεί θα πρέπει να μην αφήσει πικρίες που δημιουργήθηκαν κατά τη διαδικασία ψηφοφοριών του καταστατικού.https://www.real.gr/