Λίγο πριν γίνει γνωστό ποιοι θα είναι οι σημαιόφοροι της Ελλάδας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι, το in θυμάται όλους τους προηγούμενους.
Ποιος θα είναι τελικά ο σημαιοφόρος της Ελλάδας στους Ολυμπιακούς Αγώνες; Κάποτε δεν υπήρχε όλη αυτή η κουβέντα. Ποιος ή ποια θα έπρεπε. Τι είναι πιο δίκαιο. Οχι γιατί δεν υπήρχαν social media. Επειδή πολύ απλά δεν είχαμε τόσες επιτυχίες. Από το 1992 και μετά όμως όταν η Βούλα Πατουλίδου και ο Πύρρος Δήμας επέστρεφαν από την Βαρκελώνη με τα χρυσά τους μετάλλια είχαμε την έξαρση του ελληνικού αθλητισμού.
Οι επιτυχίες των Ελλήνων αυξάνονταν, τόσο σε ατομικό όσο και σε ομαδικό επίπεδο. Και φτάσαμε στο 2024, όπου έχει ανοίξει η κουβέντα για το ποιος θα έπρεπε να είναι ο σημαιοφόρος μας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι. Η μάλλον καλύτεροι ποιοι θα είναι οι εκλεκτοί. Βλέπετε, από τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο, η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή αποφάσισε να σηκώνουν την σημαία μία αθλήτρια μαζί με έναν αθλητή. Τότε ήταν ο Λευτέρης Πετρούνιας και η Αννά Κορακάκη. Αμφότεροι χρυσοί ολυμπιονίκες στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο το 2016.
Τώρα; Ολα δείχνουν Γιάννης Αντετοκούνμπο και Μαρία Σάκκαρη (ή Αντιγόνη Ντρισμπιώτη) μετά την άρνηση του Μίλτου Τεντόγλου και της Κατερίνας Στεφανίδη. Το γιατί έχουν ξεχωρίσει ο Γιάννης και η Μαρία (μαζί με την Αντιγόνη),
Η Μπεκατώρου πρώτη γυναίκα σημαιοφόρος
Η αλήθεια είναι πως στους δύο τελευταίους Ολυμπιακούς Αγώνες (Τόκιο και Ρίο), η ΕΟΕ έκανε καταπληκτικές επιλογές θέλοντας να περάσει και μερικά μηνύματα στην ελληνική (και όχι μονο σε αυτήν) κοινωνία. Το 2016 λοιπόν αποφάσισε να δώσει την σημαία για την τελέτη έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Ρίο της Βραζιλίας το 2016 στην Σοφία Μπεκατώρου.
Η χρυσή ολυμπιονίκης το 2004 στην ιστιοπλοΐα (και χάλκινη το 2008) έγινε η πρώτη γυναίκα στην ιστορία της Ελλάδας που έγινε σημαιοφόρος και το 2021 (λόγω covid) η ΕΟΕ το πήγε ένα βήμα πιο μπροστά το… θέμα σημαία. Αποφάσισε λοιπόν να επιλέξει δύο σημαιοφόρους στέλνοντας το μήνυμα της ισοτήτας. Και η επιλογή ήταν εύκολη. Ο Λευτέρης Πετρούνιας και η Αννα Κορακάκη.
Από το 2012 έως και το 1908 ήταν πάντα άνδρες οι σημαιοφόροι της Ελλάδας στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Θυμίζουμε, πως η Ελλάδα είναι η πρώτη αποστολή που μπαίνει στην παρέλαση της τελέτης έναρξης!
Η ιστορία της σημαίας
Το 1908 στο Λονδίνο παρέλασαν πρώτη φορά οι σημαίες των χωρών που μετείχαν σε Ολυμπιακούς Αγώνες, μαζί και η Ελλάδα.
Τότε σημαιοφόρος ανέλαβε ο «χάλκινος» ολυμπιονίκης του 1904 στη δισκοβολία Νίκος Γεωργαντάς, ενώ το 1912 σημαιοφόρος ήταν ο θρυλικός Κώστας Τσικλητήρας, επίσης αθλητής του στίβου, ο οποίος το 1908 είχε κατακτήσει δύο ασημένια μετάλλια και στη Στοκχόλμη πήρε ένα χρυσό και ένα χάλκινο, φθάνοντας τα τέσσερα συνολικά στην καριέρα του.
Από το 1928 στο Άμστερνταμ, η Ελλάδα, ως «μητέρα» των Αγώνων, ορίστηκε να μπαίνει τιμητικά πρώτη στο στάδιο.
Τότε σημαιοφόρος ανέλαβε ο επίσης αθλητής του στίβου Αντώνης Καρυοφύλλης.
Πέρα από τον Γεωργαντά και τον Τσικλητήρα, οι σημαιοφόροι που έχουν κατακτήσει μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες ήταν ο Γιώργος Ρουμπάνης, ο τότε διάδοχος Κωνσταντίνος, ο Ηλίας Χατζηπαυλής, ο Στέλιος Μυγιάκης, ο Μπάμπης Χολίδης, ο Πύρρος Δήμας, ο Νίκος Κακλαμανάκης, ο Ηλίας Ηλιάδης, ο Αλέξανδρος Νικολαϊδης, η Σοφία Μπεκατώρου, η οποία έγινε η πρώτη γυναίκα που ανέλαβε αυτήν την τιμή, και στο Τόκιο μαζί η Άννα Κορακάκη και ο Λευτέρης Πετρούνιας, όπου πρώτη φορά το ρόλο του σημαιοφόρου ανέλαβαν δύο αθλητές.
Αναλυτικά όλοι οι Ελληνες σημαιοφόροι στους Ολυμπιακούς Αγώνες
1908: Νικόλαος Γεωργαντάς (Στίβος)
1912: Κωνσταντίνος Τσικλητήρας (Στίβος)
1920: Βασίλης Ζαρκάδης (Ξιφασκία)
1924: Χρήστος Βρεττός (Στίβος)
1928: Αντώνης Καρυοφύλλης (Στίβος)
1932: Χρήστος Μάντικας (Στίβος)
1936: Ιωάννης Σεραϊδάρης (Στίβος)
1948: Γιώργος Καλαμποκίδης (Ιστιοπλοΐα)
1952: Νίκος Σύλλας (Στίβος)
1956: Γιώργος Ρουμπάνης (Στίβος)
1960: Ο τότε διάδοχος Κωνσταντίνος (Ιστιοπλοΐα)
1964: Γιώργος Μαρσέλλος (Στίβος)
1968: Χρήστος Παπανικολάου (Στίβος)
1972: Χρήστος Παπανικολάου (Στίβος)
1976: Βασίλης Παπαγεωργόπουλος (Στίβος)
1980: Ηλίας Χατζηπαυλής (Ιστιοπλοΐα)
1984: Στέλιος Μυγιάκης (Πάλη)
1988: Μπάμπης Χολίδης (Πάλη)
1992: Λάμπρος Παπακώστας (Στίβος)
1996: Πύρρος Δήμας (Άρση Βαρών)
2000: Νίκος Κακλαμανάκης (Ιστιοπλοΐα)
2004: Πύρρος Δήμας (Άρση Βαρών)
2008: Ηλίας Ηλιάδης (Τζούντο)
2012: Αλέξανδρος Νικολαϊδης (Ταεκβοντό)
2016: Σοφία Μπεκατώρου (Ιστιοπλοΐα)
2020: Άννα Κορακάκη (Σκοποβολή) Λευτέρης Πετρούνιας (Γυμναστική)
Ο στίβος είναι το άθλημα με τους περισσότερους Ελληνες σημαιοφόρους, αφού 13 φορές αθλητές του έχουν κρατήσει τη σημαία.
Ακολουθεί η ιστιοπλοΐα με 5, η πάλη και η άρση βαρών με 2, η ξιφασκία, το τζούντο, το ταεκβοντό, η γυμναστική και η σκοποβολή με 1.
Αξίζει να σημειωθεί πως δύο αθλητές, ο Χρήστος Παπανικολάου και ο Πύρρος Δήμας, υπήρξαν από δύο φορές σημαιοφόροι.
Τα σχόλια είναι κλειστά.