Tο αφήγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας» φέρνει ένα θερμό επεισόδιο ακόμη πιο κοντά. Οι εκτιμήσεις στελεχών της κυβέρνησης.
Οι τελευταίες κινήσεις του Ταγίπ Ερντογάν, με τη νέα Navtex για έρευνες του Oruc Reis στα 6,5 μίλια και με τον χάρτη που δημοσιοποίησε χθες ο Τούρκος υπουργός Μεταφορών στον οποίον εμφανίζεται το μισό Αιγαίο μαζί με τα νησιά μας ως περιοχές στις οποίες η Τουρκία έχει δικαίωμα για έρευνα και διάσωση, ενισχύουν την εκτίμηση ότι στους σχεδιασμούς του Τούρκου προέδρου περιλαμβάνεται ένα θερμό επεισόδιο με την Αθήνα.
Όλο και περισσότερα κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν πλέον ότι η κατάσταση είναι κρίσιμη και δύσκολη και ότι το επόμενο διάστημα μέχρι τον Δεκέμβριο ή και ακόμα αργότερα, ο Ερντογάν θα συνεχίσει να θέτει σε εφαρμογή το αφήγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας», δημιουργώντας τις συνθήκες για πρόκληση θερμού επεισοδίου, προκειμένου να πετύχει διευρυμένη ατζέντα διαλόγου με την Ελλάδα.
Επιπρόσθετα, τα ίδια στελέχη αναγνωρίζουν ότι με δεδομένα την αναβλητικότητα έως και απροθυμία της Ε.Ε να προχωρήσει σε πράξεις πυγμής έναντι του μαινόμενου Ερντογάν αλλά και το κενό εξουσίας στις ΗΠΑ λόγω των αμερικανικών εκλογών, η Αθήνα είναι αναγκασμένη να κινείται σε τεντωμένο σκοινί και να εξαντλείται σε διπλωματικές κινήσεις, οι οποίες ωστόσο, απευθύνονται σε ώτα μη ακουόντων.
Το υπουργείο Εξωτερικών διέγνωσε χθες ότι η δημοσιοποίηση του χάρτη με τις παράλογες απαιτήσεις της Τουρκίας είναι μία κίνηση με «αμιγώς πολιτικά κίνητρα» που δεν διστάζει να θέσει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Με άλλα λόγια, μία κίνηση που ενισχύει τους φόβους περί θερμού επεισοδίου.
Επί της ουσίας των τουρκικών απαιτήσεων για έρευνα και διάσωση, κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι αυτή η κίνηση του Ερντογάν δεν παράγει κανένα νομικό αποτέλεσμα, καθώς στην πραγματικότητα, η περιοχή που σημειώνεται στον χάρτη περνά τα όρια και πέραν του Ελληνογυπτιακού συμφώνου απλώς επειδή η περιοχή έρευνας και ευθύνης περιορίζεται από τους κανόνες του FIR.
Πολιτικά ωστόσο, είναι σαφές ότι με την κίνησή της αυτή, η Τουρκία επιδιώκει να διευρύνει κι άλλο τις διεκδικήσεις της σε ενδεχόμενο ελληνο-τουρκικό διάλογο.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, έχει ενδιαφέρον η χθεσινή παρέμβαση της πρώην υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη ( Real News), η οποία, αφού εκτίμησε ότι η πιο επικίνδυνη περίοδος για θερμό επεισόδιο είναι αμέσως μετά τις αμερικανικές εκλογές και μέχρι τις 20 Ιανουαρίου που θα αναλάβει ο νέος Πρόεδρος, χαρακτήρισε «λάθος» να γίνει σπασμωδικά η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια στα ανατολικά σύνορά μας.
«Η ελληνική κυριαρχία είναι 6 μίλια και η δυνητική ελληνική κυριαρχία είναι τα 12 μίλια. Αυτό είναι ένα μονομερές δικαίωμα, το οποίο η χώρα μας θα το ασκήσει όταν και όποτε αποφασίσει. Είναι καθαρά δική μας απόφαση και σίγουρα θα ήταν λάθος να το ασκήσουμε υπό πίεση και ως σπασμωδική κίνηση» είπε η κ. Μπακογιάννη.
Η τοποθέτηση αυτή καταγράφεται σε μία στιγμή που στο εσωτερικό της κυβερνητικής παράταξης έχει ανοίξει ζωηρός διάλογος για τους τρόπους αντίδρασης έναντι της κλιμακούμενης τουρκικής προκλητικότητας, με βουλευτές όλων των εσωκομματικών προελεύσεων να τάσσονται υπέρ της άσκησης του δικαιώματος επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια. https://www.ieidiseis.gr/