Όλγα Κεφαλογιάννη: Δεν διαπραγματευόμαστε στη ΝΔ το φιλελεύθερο χαρακτήρα της

Η βουλευτής Α’ Αθηνών της ΝΔ μιλά για τη συνεπιμέλεια, το συνέδριο γονιμότητας, τα στερεότυπα για τις γυναίκες σε μία χώρα που ούτε οι έγκυες βουλευτίνες δεν έχουν στήριξη.

Οφιλελεύθερος χαρακτήρας της Νέας Δημοκρατίας είναι αδιαπραγμάτευτος, υπογραμμίζει με νόημα η βουλευτής Α Αθηνών, Όλγα Κεφαλογιάννη, μιλώντας στο Magazine “έξω από τα δόντια”.

Η κ. Κεφαλογιάννη επιμένει για τους κινδύνους της συνεπιμέλειας και απαντά στον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, καταγγέλλοντας ότι με τη στερεοτυπική αντίδραση του επιβεβαίωσε την ενοχοποίηση των γυναικών.

“Δεν διαπραγματευόμαστε στη ΝΔ τον φιλελεύθερο χαρακτήρα της. Τελεία. Είναι αναπόσπαστο στοιχείο της ταυτότητας μας. Είναι μέρος της ιστορίας μας. Είμαστε ένα ανοιχτό φιλελεύθερο κόμμα που δεν έχει καμία σχέση ούτε με τις ιδέες του Όρμπαν, ούτε με το τι πρέσβευε ο Τράμπ, ούτε με την εξέλιξη που έχουν πάρει πολλοί Ρεπουμπλικάνοι στην Αμερική”, δηλώνει η βουλευτής Α” Αθηνών, με αφορμή το συνέδριο για τη συνεπιμέλεια.

“ Άλλα τα θέματα του δημογραφικού, άλλα της μητρότητας και της γυναίκας. Βγήκε ένα μήνυμα αναχρονιστικό, που αναπαρήγαγε όλα τα στερεότυπα που κυριαρχούν για τις γυναίκες. Να κάνει απολογισμούς, να έχει ενοχές, να ντρέπεται για τις επιλογές της. Ε, φτάνει πια”, τονίζει.

Η εγκυμονούσα κ. Κεφαλογιάννη επισημαίνει ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει καμία διευκόλυνση ούτε για τις εγκύους ή νέες μητέρες βουλευτίνες και τονίζει ότι πρέπει πρώτα από όλα οι γυναίκες να έχουν ουσιαστική στήριξη για να ανταποκριθούν στους πολλαπλούς τους ρόλους.

Μιλά επίσης για την Αθήνα, τη στήριξη του πολιτισμού και τον εμβολιασμό, αναγνωρίζοντας προβλήματα στην επικοινωνιακή διαχείριση του εμβολιασμού των νέων γυναικών με AstraZeneca και τονίζοντας ότι το εμβόλιο είναι η μόνη λύση. Η ίδια άλλωστε, σε συνεννόηση με το γιατρό της λόγω και της εγκυμοσύνης, έκανε το εμβόλιο.

Υπερασπίζεται πάντως το freedom pass, λέγοντας πως “έκτακτες συνθήκες, επιβάλλουν και έκτακτα μέτρα”, αλλά ταυτόχρονα τονίζει ότι η ΝΔ θα πρέπει να προσεγγίσει ευρύτερα τους νέους. “Κάτι μας λέει η νεολαία και εμείς οφείλουμε να την ακούσουμε και να την καταλάβουμε”, σημειώνει χαρακτηριστικά.

Σας ευχαριστούμε που μας δεχθήκατε, με όλα τα απαραίτητα μέτρα κατά του κορονοϊού φυσικά. Γνωρίζω ότι προσέχετε ιδιαίτερα λόγω της εγκυμοσύνης.
Χαίρομαι πολύ που συναντιόμαστε κ. Σαμαρά. Τελικά τα καταφέραμε! Με τα αναγκαία μέτρα προφύλαξης πάντα. Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας με την πανδημία και χρειάζεται προσοχή και υπομονή από όλες και όλους για να ξεπεράσουμε αυτή τη μεγάλη περιπέτεια.

Αναρωτιέμαι, πιστεύετε ότι σας έχει επηρεάσει η εγκυμοσύνη και στα πολιτικά θέματα; Αυτό σας κατηγόρησε ο κ. Τσιάρας στο θέμα της συνεπιμέλειας, ότι εσείς και η κ. Γιαννάκου λόγω προσωπικών σας εμπειριών είχατε ενστάσεις. Αν και δεν καταλαβαίνω βέβαια γιατί είναι κακό ένας πολιτικός να έχει ευαισθησίες λόγω των προσωπικών του εμπειριών…

Έχω μια αρχή στην πολιτική. Τα πράγματα δεν πρέπει ποτέ να τα βλέπουμε επι προσωπικού. Μεγάλο λάθος που όποιος το κάνει, χάνει την κρίση του. Ήταν μια πολύ άτυχη στιγμή αυτή που περιγράφετε, που όμως ξέρετε πολλές γυναίκες έχουν βιώσει στη ζωή τους. Να κατηγορούνται για τα «βιώματα» τους. Είναι στερεοτυπική αντίδραση ενοχοποίησης. Και πολύ λυπηρή. Αλλά εγώ στέκομαι στην ουσία του θέματος και αυτή ήταν τα σοβαρά προβλήματα της νομοθέτησης. Τα αναλύσαμε διεξοδικά. Δεν ήταν μεταρρύθμιση, δεν ήταν αλλαγή προς το καλύτερο. Ήταν οπισθοδρόμηση. Μου δίνετε όμως την ευκαιρία να ξεκαθαρίσω μια παρανόηση. Κανείς δεν είπε ότι είναι κατά της από κοινού άσκησης της γονικής μέριμνας μετά το διαζύγιο. Το αντίθετο μάλιστα. Διαφωνήσαμε σε ουσιώδεις διατάξεις που τελικά αλλοίωσαν τον πυρήνα και το ζητούμενο της ιστορίας.

Είχατε γίνει αποδέκτης αντιδράσεων γυναικών της ΝΔ; Σας είχαν δηλαδή εκφράσει τις διαφωνίες τους για το νομοσχέδιο;
Πρώτα από όλα διαφωνίες είχαν εκφράσει από την αρχή όλοι οι νομικοί. Έγκριτοι νομικοί που γνωρίζουν καλά τους κινδύνους της αναγκαστικότητας της συνεπιμέλειας σε όλες τις περιπτώσεις, χωρίς να μπορεί ο δικαστής να κρίνει ανάλογα με το συμφέρον του κάθε παιδιού.

Πάντως, να σημειώσω ότι η Νέα Δημοκρατία είναι ένα φιλελεύθερο κόμμα. Όσες και όσοι θέλουν μπορούν και εκφράζονται ελεύθερα και ψηφίζουν κατά συνείδηση στα κοινωνικά ζητήματα. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Το λέω για να είμαστε ξεκάθαροι ότι δεν τέθηκε κάποιο ζήτημα κομματικής πειθαρχίας, άρα όποιος βουλευτής ήθελε να πάρει μία συγκεκριμένη θέση για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, είχε τη δυνατότητα να το κάνει. Σας θυμίζω και στο παρελθόν τη στάση τη δική μου για την αναδοχή ή το σύμφωνο συμβίωσης ομόφυλων ζευγαριών. Αυτή είναι μια αξία, μια κατάκτηση της παράταξης μας την οποία πρέπει να διαφυλάξουμε. Η ελευθερία του λόγου μας, σε τόσο κρίσιμα ζητήματα. Με τη στάση μας, υπερασπιστήκαμε και αυτή τη σημαντική διάσταση με τη Μαριέττα Γιαννάκου.

Δεν βοηθάει και το γεγονός ότι στη σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ συμμετέχουν ελάχιστες γυναίκες υποθέτω…
Χρειάζεται να δούμε περισσότερες γυναίκες παντού στη δημόσια ζωή. Και στην κυβέρνηση και στο κοινοβούλιο και στην τοπική αυτοδιοίκηση. Δε αρκούν οι ποσοστώσεις. Χρειάζονται οι νοοτροπίες να αλλάξουν που κρατάνε τις γυναίκες μακριά από θέσεις ευθύνης.

Αναφερθήκατε στη στάση σας για το σύμφωνο συμβίωσης ομόφυλων ζευγαριών. Λένε όμως κάποιοι με αφορμή τη συνεπιμέλεια, το γεγονός ότι η Ελλάδα άργησε να καταδικάσει τους ομοφοβικούς νόμους του Όρμπαν, αλλά και το συνέδριο για τη γονιμότητα, ότι η ΝΔ πλέον ορμπανοποιείται και τραμποποείται. Είναι αλήθεια αυτό;

Δεν διαπραγματευόμαστε στη Νέα Δημοκρατία τον φιλελεύθερο χαρακτήρα της. Τελεία. Είναι αναπόσπαστο στοιχείο της ταυτότητας μας. Είναι μέρος της ιστορίας μας. Είμαστε ένα ανοιχτό φιλελεύθερο κόμμα που δεν έχει καμία σχέση ούτε με τις ιδέες του Όρμπαν, ούτε με το τι πρέσβευε ο Τράμπ, ούτε με την εξέλιξη που έχουν πάρει πολλοί Ρεπουμπλικάνοι στην Αμερική. Και ξέρετε κάτι; Με ενοχλεί ιδιαίτερα η ευκολία με την οποία σχετικοποιούμε τον Όρμπαν και τις ιδέες του. Αυτή η σχετικοποίηση του κακού είναι επικίνδυνη. Αυτές οι εύκολες προσεγγίσεις που μας εξοικειώνουν με τα φαινόμενα τύπου Όρμπαν, μη αντιλαμβανόμενοι τελικά πόσο επιζήμιες είναι. Είδατε και στο περίφημο συνέδριο για τη γονιμότητα. Υπήρξαν αντανακλαστικά. Και εγώ, εξέφρασα ανοιχτά τις διαφωνίες μου. Μπερδέψαμε διαφορετικές συζητήσεις. Άλλα τα θέματα του δημογραφικού, άλλα της μητρότητας και της γυναίκας. Βγήκε ένα μήνυμα αναχρονιστικό, που αναπαρήγαγε όλα τα στερεότυπα που κυριαρχούν για τις γυναίκες. Να κάνει απολογισμούς, να έχει ενοχές, να ντρέπεται για τις επιλογές της. Ε, φτάνει πιά.

Έχετε δίκιο, γονιμότητα και δημογραφικό είναι δυο άσχετα μεταξύ τους θέματα. Και φιλελευθερισμός σημαίνει σεβασμός στην επιλογή του κάθε ατόμου, είτε θέλει να παντρευτεί και να κάνει παιδιά είτε όχι. Αλλά οι γυναίκες που θέλουν να κάνουν παιδιά, έχουν τη στήριξη που χρειάζεται από την πολιτεία;

Αυτή είναι και η ουσία της συζήτησης. Να δούμε πώς, με ποιους τρόπους η Πολιτεία πρέπει να στηρίξει τις γυναίκες. Να μπορούν να συνδυάζουν τους πολλαπλούς ρόλους που υπάρχουν, να μπορούν να έχουν και επαγγελματική δραστηριότητα αλλά να έχουν και τη δυνατότητα να δημιουργήσουν οικογένεια αν θέλουν. Αλλά προσέξτε. Δεν μπορεί αυτό να μεταφέρεται στη γυναίκα ως ένα πρόβλημα που έχει εκείνη, ως μία μομφή για τις γυναίκες που έχουν αποφασίσει οι ίδιες ότι δεν θέλουν να δημιουργήσουν οικογένειες. Δηλαδή δεν απαραίτητο ότι μία γυναίκα ολοκληρώνεται μόνο μέσα από αυτό. Αυτοί είναι οι αναχρονισμοί που αναπαράγονται διαρκώς. Να το πω καθαρά. Η γυναίκα στις μέρες μας πρέπει να είναι ελεύθερη να κάνει τις επιλογές της. Και η Πολιτεία το μόνο πράγμα που πρέπει να κάνει είναι να διευκολύνει τη γυναίκα στην επιλογές της αυτές.

Αλήθεια, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τις εγκύους ή νέες μητέρες βουλευτίνες;

Καλή ερώτηση που με απασχολεί και προσωπικά! Δυστυχώς δεν προβλέπεται κάτι από τη Βουλή σε σχέση με γυναίκες βουλευτίνες που αποκτούν παιδί κατά τη διάρκεια της θητείας τους. Δεν υπάρχει κάπου μία πρόβλεψη ότι μία γυναίκα βουλευτής η οποία είναι έγκυος, η οποία γεννάει, έχει κάποιου είδους διευκολύνσεις για να μπορεί ταυτόχρονα να συμμετέχει και να ασκεί τα καθήκοντα της. Δεν υπάρχει καν πρόβλεψη για τις γυναίκες που εκλέγονται στην περιφέρεια, γιατί εγώ για παράδειγμα εκλέγομαι Α Αθήνας και τουλάχιστον είμαι κοντά στο Κοινοβούλιο. Ήρθε η ώρα να τα σκεφτούμε όλα αυτά και να εξελιχθούμε.

Στη Νέα Ζηλανδία πάλι η πρωθυπουργός θήλαζε στο υπουργικό συμβούλιο.
Σε άλλες χώρες προβλέπεται κάποιο διάστημα που μπορεί μια βουλευτίνα να συμμετέχει από απόσταση, να ψηφίζει ηλεκτρονικά, να μην χάνει επαφή με το αντικείμενο της. Άρα βλέπετε ότι δεν υπάρχουν προβλέψεις ότι μία γυναίκα μπορεί τελικά να ανταποκρίνεται στους διάφορους ρόλους που μπορεί να έχει.

Εντάξει, αν δεν προβλέπεται βοήθεια για τις βουλευτίνες, καταλαβαίνετε πόσο πιο δύσκολα είναι τα πράγματα για τις εργαζόμενες μητέρες… Και είναι και συμβολικό το θέμα.

Ακριβώς ! Γι’ αυτό και το επισημαίνω, να τονίσω πόση δουλειά πρέπει να γίνει, σε πολλά επίπεδα. Και σε επίπεδο κοινωνικών δομών και σε επίπεδο δομών υγείας. Το λέω διότι έχοντας ασχοληθεί με το δημογραφικό συστηματικά, έχω δει ότι σε πολλές περιοχές της χώρας δεν είναι θέμα μόνο το οικονομικό. Είναι μείζον θέμα το που θα αφήσεις τα παιδιά για παράδειγμα. Γυναίκες από απομακρυσμένες περιοχές, έχουν το πρόβλημα ποιος θα τις υποστηρίξει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους. Γιατί βεβαίως είναι κάποιοι μήνες που πρέπει να παρακολουθείσαι. Όταν είσαι στους Φούρνους της Ικαρίας και ξέρεις ότι πρέπει να πας στη Σάμο για να κάνεις τους απλούς ελέγχους, τότε όπως καταλαβαίνετε, αυτό λειτουργεί πάρα πολύ αρνητικά στην απόφασή σου να προχωρήσεις και να κάνεις παιδιά.Μια που αναφερθήκατε στην Α’ Αθήνας, μου δίνετε μία καλή “πάσα” για να συζητήσουμε και για την πρωτεύουσα, η οποία μετά την οικονομική κρίση πέρασε και την κρίση της πανδημίας. Τι πιστεύετε εσείς είναι το μείζον για την Αθήνα τώρα;

Η Αθήνα περνάει τη δεύτερη μεγάλη κρίση μέσα σε μια δεκαετία. Μετά την οικονομική, έρχεται τώρα και η πανδημία. Κόκκινος συναγερμός λοιπόν για την πόλη. Την περίοδο 2012-14 στο Υπουργείο Τουρισμού, εκπονήσαμε ειδικό σχέδιο για την τουριστική ανάπτυξη της πρωτεύουσας και είχε άμεσα αποτελέσματα. Η Αθήνα πήρε τα πάνω της, το κέντρο ομόρφυνε και καλλωπίστηκε, η οικονομία της πόλης αναζωογονήθηκε. Κάτι ανάλογο πρέπει να γίνει και τώρα. Όχι μόνο στον τομέα του τουρισμού, αλλά γενικότερα. Υπάρχουν προβλήματα ναρκωτικών, κοινωνικού αποκλεισμού, προβλήματα που συσσωρεύονται σε γειτονιές της Αθήνας. Πρέπει λοιπόν να αναλάβουμε δράση. Συνένωση δυνάμεων, συνεργασίες, σχέδιο για να περάσουμε και αυτή την κρίση. Να βρούμε τον κοινό τόπο και να προχωρήσουμε σε προτάσεις. Η Αθήνα οφείλει να είναι προτεραιότητα όλων.

Πάντως, μία που αναφερθήκαμε στον κορονοϊό και που πριν συζητούσαμε για τα γυναικεία θέματα, μήπως η κυβέρνηση δε χειρίστηκε και πολύ καλά το ζήτημα με τα εμβόλια και συγκεκριμένα όταν παρότρυνε τις νεότερες γυναίκες να εμβολιαστούν με Astra Zeneca, παρότι υπήρχε μεγαλύτερος κίνδυνος θρομβώσεων για εκείνες και διότι δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία για την περίπτωση εγκυμοσύνης;

Σίγουρα αυτά τα μπρος – πίσω δεν ήταν ευχάριστα, αλλά δεν ήταν μόνο ελληνικό φαινόμενο. Το θέμα προέκυψε σε πολλές χώρες της Ευρώπης και δυστυχώς δεν υπήρξε μία θέση που να είναι σταθερή. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα έπρεπε να είχε γίνει διαφορετική διαχείριση σε σχέση με το συγκεκριμένο εμβόλιο σε ολόκληρη την Ευρώπη, αλλά και πάλι τον πρώτο λόγο τον έχουν οι επιστήμονες. Ζούμε σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση και δεν υπάρχουν βεβαιότητες. Αλλά νομίζω ότι ακόμα και με όλες αυτές τις αδυναμίες στους χειρισμούς, το μήνυμα πρέπει να είναι σαφές. Ο εμβολιασμός είναι ο δρόμος για να επιστρέψουμε στην κανονικότητα.

Εσείς έχετε κάνει το εμβόλιο; Τι θα λέγατε σε άλλες γυναίκες που το σκέφτονται ακόμη;
Εγώ επέλεξα να κάνω το εμβόλιο, συζητώντας με τον γιατρό μου και διαβάζοντας δημοσιευμένες μελέτες που έδειξαν ότι έχουν γίνει εμβολιασμοί σε εγκύους και ότι τελικά είναι κάτι που δεν λειτουργεί αρνητικά. Κανείς δεν θα σου πει ότι είναι 100% σίγουρος, γιατί δεν λειτουργεί έτσι η επιστήμη. Άρα το θέμα είναι να αντιληφθείς και εσύ το όφελος σε σχέση με το ρίσκο. Μέχρι όμως να πάρει την απόφαση η έγκυος γυναίκα, το σίγουρο είναι ότι θα πρέπει το περιβάλλον της να έχει εμβολιαστεί. Να προστατευτεί το ίδιο, να προστατεύσει και την εγκυμονούσα.

Είναι όμως ταιριαστό για φιλελεύθερο κόμμα να μοιράζει χρήματα στους νέους για να εμβολιαστούν;
Μακάρι να είχε κάποιος τον χρόνο και τον τρόπο να πείσει τους νέους να εμβολιαστούν άμεσα. Να καλλιεργήσει συνείδηση ατομικής και συλλογικής ευθύνης. Όμως έκτακτες συνθήκες, επιβάλλουν και έκτακτα μέτρα. Γι’ αυτό πρέπει να δούμε την ουσία του μέτρου. Η κάρτα αυτή δίνει τη δυνατότητα σε νέους να έχουν πρόσβαση σε πολιτισμό και τουρισμό και αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό. Γίνεται και στη Γαλλία και είναι ένας τρόπος το κράτος να δώσει μία ώθηση στους τομείς του πολιτισμού και του τουρισμού. Άρα αν το απομονώσουμε, αυτό είναι νομίζω από μόνο του ένα θετικό μέτρο. Σε κάθε περίπτωση όμως το θέμα της νεολαίας θα πρέπει να το δούμε διεξοδικά. Έχασαν πολλά στην πανδημία. Πρέπει να βρούμε τρόπους προσέγγισης και ανταπόδοσης. Και δεν εννοώ κατ’ ανάγκη υλικής. Μιλάω για κατανόηση και στήριξη. Κάτι μας λέει η νεολαία και εμείς οφείλουμε να την ακούσουμε και να την καταλάβουμε.

Είναι πράγματι η “κάρτα ελευθερίας” και ένας τρόπος στήριξης του πολιτισμού, που είναι και ένας από τους κλάδους που έχουν υποφέρει περισσότερο. Είστε ικανοποιημένη από τη στήριξη της κυβέρνησης στον κλάδο του πολιτισμού, τον οποίο γνωρίζετε καλά;

Προφανώς και δεν μπορεί να είναι ο μόνος. Κανείς δεν το λέει αυτό. Ο πολιτισμός σαρώθηκε από την πανδημία. Κυριολεκτικά. Άφησε πίσω του τεράστια προβλήματα. Εδώ που είμαστε τώρα, δεν έχει νόημα να κοιτάμε όμως πίσω. Τι έγινε και τι δεν έγινε. Πρέπει να δούμε το σήμερα και το αύριο. Τι να κάνουμε για στηρίξουμε αυτόν τον τεράστιο πλούτο της χώρας μας. Τους ανθρώπους του πολιτισμού, τα έργα τους. Θέλω να πιστεύω ότι σύντομα θα δούμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανασυγκρότησης του πολιτισμού.
https://www.news247.gr/sunday-edition/

Τα σχόλια είναι κλειστά.