Ποικίλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην Τουρκία ένα βίντεο από την πρώτη δοκιμαστική πτήση του ελληνικού drone με την κωδική ονομασία Talos.
Τουρκικά μέσα αναδημοσίευσαν το συγκεκριμένο βίντεο στα social media με ειρωνικά σχόλια όπως ότι «μοιάζει περισσότερο με παιχνίδι»:
«Λατρεύω την κεραία. Το έβγαλαν από το παλιά ταινία. Είναι ηγέτες μας στην ανακύκλωση», έγραψε ένας Τούρκος χρήστης στα σχόλια του ενώ άλλος χρήσης αναρωτιέται: «Μήπως αγόρασαν από Aliexpress 😂»;
«Αχαχα αυτό το γελοίο λεγόμενο drone μου έφτιαξε τη μέρα.. Ευχαριστώ Έλληνες 😃», σημειώνει άλλος Τούρκος χρήστης του διαδικτύου στο σχόλιό του.
«Είναι αντιγραφή από δικό μας drone»
Ωστόσο υπάρχουν και τουρκικά μέσα που ασκούν κριτική στην Ελλάδα υποστηρίζοντας ότι οι Έλληνες αντέγραψαν τουρκικό UAS για να κατασκευάσουν το Talos.
Συγκεκριμένα στην ιστοσελίδα turkiyegazetesi αναφέρονται τα εξής:
“Ενώ τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV) που αναπτύχθηκαν στην Τουρκία τράβηξαν την προσοχή όλου του κόσμου, μια ανέκδοτη είδηση ήρθε από την Ελλάδα.
Σύμφωνα με τον ελληνικό Τύπο, ελληνική εταιρεία έχει σχεδόν αντιγράψει το τουρκικό UAV Alpkuş. Η ομοιότητα του ελληνικού UAS, που παρουσιάστηκε με το όνομα «Talos», με το τουρκικό Alpkuş δεν πέρασε απαρατήρητη.
Ενώ η επιτυχία των τουρκικών (εξοπλισμένων μη επανδρωμένων εναερίων οχημάτων) που εξάγονται σε χώρες όπως η Ουκρανία, το Κατάρ, το Αζερμπαϊτζάν, η Πολωνία, το Μαρόκο και η Λιβύη ήταν πρωτοσέλιδα σε όλο τον κόσμο, μια εικόνα από τη γειτονική χώρα την Ελλάδα έγινε περίγελος στα social media.
Η Ελλάδα, που βρίσκεται συχνά στην ημερήσια διάταξη με την αντιγραφή των τουρκικών φαγητών και της τουρκικής κουλτούρας από μπακλαβά μέχρι κεμπάπ ντονέρ, αυτή τη φορά παρήγαγε ένα ίδιο με το τουρκικό UAS.»
Ποιο είναι το Talos
Το πρώτο ελληνικό UAV Talos ξεκίνησε τις δοκιμαστικές του πτήσεις και σύντομα αναμένεται να είναι σε επιχειρησιακή ετοιμότητα.
Η ομάδα που βρίσκεται πίσω από την εξέλιξη του Talos ανέβασε στον λογαριασμό της στο Instagram ένα video που δείχνει για πρώτη φορά το UAV να κάνει μία δοκιμαστική πτήση.
Η πτήση αυτή ήταν μικρής διάρκειας και εξελίχθηκε απόλυτα ομαλά σε όλες τις φάσεις της. Και κατά πάσα πιθανότητα είχε να κάνει με μελέτη της αεροδυναμικής του μικρού σκάφους.
Η εταιρία γράφει χαρακτηριστικά στο Instagram: «Το πρώτο στοίχημα με τον εαυτό μας, να αποδείξουμε ότι έχουμε τις δυνάμεις να κάνουμε κάτι καινοτόμο, σχετικά με τα μη επανδρωμένα στην Ελλάδα, σε μια εποχή που λίγοι είχαν ακούσει αυτή την τεχνολογία».
Tα χαρακτηριστικά του Talos είναι αρκετά ενδιαφέροντα, καθώς είναι ένα σχετικά μεγάλο drone, με μήκος στα 4,4 μέτρα, ταχύτητα 180 χλμ/ώρα, ακτίνα δράσης περίπου 500 χιλιόμετρα και δυνατότητα για φορτίου (μικτό) έως 200 κιλά.
Σε κάθε περίπτωση τόσο το Talos, όσο και οι υπόλοιπες προσπάθειες που βρίσκονται σε εξέλιξη, δείχνουν ένα έντονο ενδιαφέρον από την ελληνική πλευρά στο να αναπτυχθεί και αυτός ο τόσο κρίσιμος τομέας.
Σε συνδυασμό με το ενδεχόμενο της αγοράς και χρήσης εξελιγμένων αμερικανικών UAV, φαίνεται ότι σιγά-σιγά η χώρα μας μειώνει την απόσταση που τη χωρίζει από την απέναντι πλευρά σε αυτού του είδους τα όπλα.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.