Τι συμβαίνει τις περισσότερες φορές και οι σχέσεις αποτυγχάνουν; Πώς μπορεί να μας επηρεάσει η σύγχρονη πραγματικότητα και με ποιους τρόπους θα καλυτερεύσουν οι σχέσεις μεταξύ των δύο φύλων; Δείτε τι λέει η επιστήμη…
Οι καιροί «αλλάζουν», οι ρυθμοί της καθημερινότητας «τρέχουν» και εσείς ακόμα περιμένετε τον πρίγκιπα του παραμυθιού να έρθει να σας αρπάξει.
Ξαφνικά βρίσκετε έναν άνθρωπο, ενθουσιάζεστε και μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, όλο αυτό, «διαλύεται».
Τι συμβαίνει όμως και τις περισσότερες φορές, οι σχέσεις αποτυγχάνουν και πώς μπορεί να μας επηρεάσει η σύγχρονη πραγματικότητα;
Ο Eli Finkel, καθηγητής της κοινωνικής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Northwestern, αναφέρει ότι πλέον δεν αρκεί να παντρευτεί κάποιος έναν καλό άντρα ή γυναίκα, καθώς οι άνθρωποι περιμένουν, στην πραγματικότητα, οι σύντροφοί τους να είναι τα πάντα γι’ αυτούς.
Στο νέο του βιβλίο, The All-or-Nothing, ο Dr. Finkel αναφέρει ότι για να έχουμε μια ευτυχισμένη σχέση πρέπει να ζητάμε λιγότερα από αυτό το άτομο και να σκεφτούμε τρόπους με τους οποίους οι φιλίες μας θα μπορούσαν να μας δώσουν περισσότερα.
Ο καθηγητής Finkel ανέφερε στην ιστοσελίδα The Atlantic, ότι η κύρια αλλαγή που εντοπίζεται τα τελευταία 100 χρόνια έγκειται στην προσδοκία μας να βρούμε ένα σύντροφο που θα μας βοηθήσει να εξελιχθούμε και να γίνουμε η καλύτερη «εκδοχή» του εαυτού μας.
Δηλαδή, στην πραγματικότητα, τείνουμε να ζητάμε πολλά περισσότερα από αυτά που μπορούμε να δώσουμε.
Αξίζει να σημειωθεί ότι περίπου το 53% των γάμων στις ΗΠΑ καταλήγει σε διαζύγιο, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για το Ηνωμένο Βασίλειο είναι 42%, τη στιγμή, μάλιστα που τα αντίστοιχα ποσοστά στη δεκαετία του 1960 ήταν 7% για τις ΗΠΑ και 14% για το Ηνωμένο Βασίλειο.
Ο καθηγητής Finkel αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Η ιδέα του βιβλίου είναι ότι η μεταβαλλόμενη φύση των προσδοκιών μας για το γάμο, έχει κάνει όλο και περισσότερους γάμους να μην ανταποκρίνονται στις προσδοκίες αυτές και επομένως οι άνθρωποι να απογοητεύονται»
Ο Dr. Finkel υποστηρίζει ότι στη σύγχρονη εποχή, οι περισσότεροι άνθρωποι αναζητούν συντρόφους που να τους κάνουν να αισθάνονται πιο σέξι, ικανούς και φιλόδοξους.
Ο ίδιος αναφέρει ότι η μετατόπιση αυτή είναι πρωτίστως πολιτιστική. Στη δεκαετία του 1960 οι άνθρωποι άρχισαν να επαναστατούν εναντίον των αυστηρών κοινωνικών κανόνων, όπως η ιδέα ότι η γυναίκα πρέπει να βρίσκεται στο σπίτι και να προσέχει την ανατροφή των παιδιών και ο άντρας να βρίσκεται στη δουλειά και να αποτελεί ένα πιο ισχυρό πρότυπο.
Η έρευνα αποκάλυψε, επίσης, ότι οι άνθρωποι με πανεπιστημιακά πτυχία τείνουν να απολαμβάνουν πιο ικανοποιητικούς γάμους.
Όπως αναφέρει ο Dr. Finkel:
«Οι άνθρωποι με χαμηλότερο εισόδημα έχουν περισσότερο άγχος στη ζωή τους και έτσι τα πράγματα που πιθανόν να κληθούν να αντιμετωπίσουν όταν είναι μαζί είναι κυρίως αγχωτικά πράγματα και κατ’ επέκταση ο ελεύθερος χρόνος για να επικεντρωθούν στη σχέση τους, να επικεντρωθούν σε ενδιαφέρουσες συζητήσεις, να επικεντρωθούν σε στόχους υψηλού επιπέδου να είναι περιορισμένος».