Οι πνιγμοί, οι διασώσεις και η πιλοτική εφαρμογή της Κρήτης που γίνεται πανελλαδική από τον Ιούλιο

Ημερομηνία:

Ο αρχιπλοίαρχος, Χ. Μαρουλάκης μιλάει για τα «όπλα» με στόχο την ασφάλεια στη θάλασσα και την προστασία της ανθρώπινης ζωής

Πάνω από 200 διασώσεις σε χρονικό διάστημα 45 ημερών καταγράφηκαν στα Χανιά στο πλαίσιο πιλοτικής ηλεκτρονικής εφαρμογής που εντάσσεται στις πολυπληθείς δράσεις συνεργασίας του Λιμενικού Σώματος και του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Safe Water Sports, όπως έκανε γνωστό ο διευθυντής της Διεύθυνσης Λιμενικής Αστυνομίας του Λ.Σ, αρχιπλοίαρχος, Χαράλαμπος Μαρουλάκης, στη διάρκεια της ημερίδας της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Ανατολικής Κρήτης, το Σάββατο, στο Ηράκλειο.

Ο αρχιπλοίαρχος μάλιστα, μιλώντας στο Cretalive.gr, στο περιθώριο της ημερίδας με θέμα: «θαλάσσια ατυχήματα-πνιγμοί-πρόληψη-αντιμετώπιση και ψηφιοποίηση υπηρεσιών Λιμενικού Σώματος», αποκάλυψε ότι από τις αρχές Ιουλίου θα προχωρήσουν σε καθολική εφαρμογή του προγράμματος καθώς έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να επεκταθεί πανελλαδικά αυτό που εφαρμόστηκε πιλοτικά στα Χανιά.

Εξήγησε ότι επέλεξαν πιλοτικά την συγκεκριμένη περιοχή της Κρήτης προκειμένου να έχουν μία εικόνα για το πόσες διασώσεις γίνονται, τι είδους διασώσεις είναι αυτές και τι μέσα χρησιμοποιήθηκαν. Σε διάστημα 45 ημερών καταγράφηκαν 210 διασώσεις όλων των τύπων, από απλές παροχές βοηθειών έως μεταφορές σε νοσοκομεία μέχρι απινιδώσεις και διασώσεις με τζετ σκι ή διασώσεις με το πεντάμετρο σκάφος.

Όπως διευκρίνισε, υπάρχουν περιπτώσεις που κανένα μέσο δεν μπορεί να φθάσει στον άνθρωπο που κινδυνεύει, παρά μόνο τζετ σκι για ειδικούς κυματισμούς και ειδικές θαλάσσιες συνθήκες. Ειδικά στην Κρήτη και σε κάποια νησιά του Αιγαίου αυτό συμβαίνει αρκετά συχνά. Το 5μετρο σκάφος, λόγω της αυτονομίας που έχει και της δυνατότητας να κινείται σε βαθύτερα ύδατα, ανοίγει το πεδίο έρευνας και αυτό δίνει καλύτερα αποτελέσματα. «Ένα 5μετρο σκάφος που διαθέτει απινιδωτή και διασώστη, μπορεί να επιχειρήσει καλύτερα και η διάσωση να είναι πολύ πιο ασφαλής» επισήμανε, υπενθυμίζοντας ενδεικτικά την συγκλονιστική περίπτωση του μικρού κοριτσιού στο Ρίο που το έσωσε φέρυ μποτ. Μία επιτυχημένη διάσωση αλλά άκρως επικίνδυνη αν ληφθεί υπόψη ότι η προπέλα ήταν στα τρία μέτρα. «Ανάλογα με το περιστατικό, πρέπει να έχουμε και τα όπλα εκείνα για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικότερα το συμβάν» σημείωσε.

Πανω από 200 διασώσεις σε διάστημα 45 ημερών καταγράφηκαν στο πλαίσιο πιλοτικού προγράμματος στα Χανιά που επεκτείνεται από τον Ιούλιο πανελλαδικά

Σε ό,τι αφορά στην καθολική εφαρμογή της καταγραφής των διασώσεων τις προσεχείς ημέρες, δηλαδή από τον Ιούλιο, εξήγησε:

«Κάθε πύργος, όπως είναι γνωστό, πρέπει να έχει ένα κινητό τηλέφωνο κατ’ απαίτηση της νομοθεσίας. Στο κινητό έχει εγκατασταθεί μία ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή, πολύ απλή, ώστε να μην παίρνει χρόνο στον ναυαγοσώστη να την συμπληρώσει, χωρίς προσωπικά δεδομένα. Δεν μας ενδιαφέρουν το όνομα, η ηλικία κλπ, μάς ενδιαφέρει όμως να ξέρουμε ότι αυτός ο άνθρωπος έδωσε βοήθεια την τάδε ώρα, με αυτά τα μέσα και ποιο είναι το αποτέλεσμα αυτής. Είναι ό,τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε αυτή την στιγμή».

Η Κρήτη υπερέχει στην ναυαγοσωστική κάλυψη

Ο αρχιπλοίαρχος δεν παρέλειψε να σχολιάσει τα εντυπωσιακά ποσοστά ναυαγοσωστικής κάλυψης στην Κρήτη που ξεπερνάνε το 90% και μαζί με την Χαλκιδική κατέχουν ουσιαστικά τα πρωτεία.

«Είναι πολύ μεγάλο το ποσοστό και είναι εντυπωσιακό ότι η Κρήτη μαζί με την Χαλκιδική ήταν από τις πρώτες τουριστικές περιοχές της Ελλάδας που αντιλήφθηκαν το νόημα της ασφάλειας στη θάλασσα. Και από το 2019 που παρακολουθούμε με στοιχεία το θέμα, διαπιστώνουμε ότι υπάρχει εξαιρετική ναυαγοσωστική κάλυψη.

Κάποιες άλλες τουριστικές περιοχές στην Ελλάδα ακόμα δεν έχουν ναυαγοσωστική κάλυψη. Θα κάνω μία παρατήρηση και θα πω: δύο μεγάλες τουριστικές περιοχές στην Ελλάδα-και δεν αναφέρομαι σε νησιά του Αιγαίου-από την ώρα που έβαλαν ναυαγοσώστες, πέτυχαν μείωση των πνιγμών ακόμα και σε ποσοστό 60% τουλάχιστον στη μία περίπτωση. Αυτό κάτι δείχνει».

Ο διευθυντής της Διεύθυνσης Λιμενικής Αστυνομίας στη διάρκεια της ημερίδας αναφέρθηκε και στην ψηφιοποίηση των λιμενικών υπηρεσιών στο πλαίσιο της ηλεκτρονικής εφαρμογής e-dla που ουσιαστικά «έτρεξε» μέσα στην πανδημία και αποτελεί ένα διάπλατο διαδικτυακό παράθυρο επικοινωνίας και συναλλαγών του Λιμενικού Σώματος με εταιρείες και πολίτες.

Πάνω από 100 άνθρωποι πνίγηκαν στις θάλασσες της Κρήτης την 5ετια 2018-2022
Πρόκειται για ένα σύστημα αδειοδότησης όλων των δραστηριοτήτων της Λιμενικής Αστυνομίας που ήδη σήμερα «μετράει» 52 δραστηριότητες. Το προτελευταίο «απόκτημα» αυτής της ηλεκτρονικής πλατφόρμας είναι η άδεια εκτέλεσης επισκευών στα πλοία, μία αρκετά πολύπλοκη διαδικασία που απαιτεί αρκετά και εξειδικευμένα πιστοποιητικά. Τώρα πια γίνεται μία αίτηση, «φορτώνονται» όλα τα πιστοποιητικά στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, ελέγχονται από το λιμεναρχείο και αφού τα βρει «οκ», δίνεται η εντολή για την πληρωμή των παράβολων. Την επόμενη ημέρα, με ένα απλό πάτημα κουμπιού, η άδεια βρίσκεται στα χέρια του ενδιαφερόμενου.

Ερωτηθείς σχετικά με τις ασφαλιστικές δικλείδες του συστήματος, ο αρχιπλοίαρχος τόνισε ότι με τον τρόπο αυτό δεν υπάρχει καμία περίπτωση παρέμβασης, όπως ίσως θα μπορούσε θεωρητικά να γίνει με τα χειρόγραφα έγγραφα, καθώς τα δεδομένα παραμένουν στο διηνεκές σε ένα μητρώο που είναι κλειστό και δεν πειράζεται από κανένα. Είναι όμως ανοιχτό σε οποιονδήποτε έλεγχο. Έκανε λόγο δηλαδή για μία αδιάβλητη διαδικασία. Όσον αφορά στα προσωπικά δεδομένα, τόνισε ότι είναι εντελώς προστατευμένα καθώς υπάρχουν ειδικοί μηχανισμοί από την αρμόδια Διεύθυνση Πληροφοριών.

Πάνω από 100 άνθρωποι πνίγηκαν στην Κρήτη την πενταετία 2018-2022

Την περίοδο 2018-2022 περισσότεροι από 100 άνθρωποι πνίγηκαν στις θάλασσες της Κρήτης. Στατιστικά οι πνιγμοί είναι η δεύτερη αιτία θανάτου στη χώρα μας μετά τη μεγάλη πληγή των τροχαίων και είναι πραγματικά συγκλονιστικό ότι σε μεγάλο ποσοστό αυτοί θα μπορούσαν να είχαν αποτραπεί. Η ασφάλεια και η προστασία της ανθρώπινης ζωής ήταν κυρίαρχο θέμα στην ημερίδα.

Να σημειωθεί ότι με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεση του το Cretalive, την περίοδο 2018-2022, καταγράφηκαν:

-Στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου συνολικά 38 πνιγμοί,

-στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Χανίων, 20 πνιγμοί,

-στο Λιμεναρχείο Ρεθύμνου, 27 πνιγμοί,

-στο Λιμεναρχείο Σητείας, 5 πνιγμοί,

– στο Λιμεναρχείο Αγίου Νικολάου, 8 πνιγμοί και,

-στο λιμεναρχείο Ιεράπετρας, 10 πνιγμοί.https://www.cretalive.gr/

politika-kritis-header-ad
Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Δοκιμίου για τον Ελευθέριο...

Το Εθνικό Ίδρυμα «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» στοχεύοντας στην ανάδειξη...

Μαλεβίζι: Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής “Robofest Hellas 2025”

Ο Ελληνικός Οργανισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής H.E.R.O. σε συνεργασία με...

Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Δοκιμίου για τον Ελευθέριο...

Το Εθνικό Ίδρυμα «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» στοχεύοντας στην ανάδειξη...

Μαλεβίζι: Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής “Robofest Hellas 2025”

Ο Ελληνικός Οργανισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής H.E.R.O. σε συνεργασία με...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
politika-kritis-header-ad
DOLE Μπανάνες 300Χ250
ΚΟΥΡΑΤΟΡΑΣ – ΒΙΟΖΩΕΛ – 300Χ250
ΚΟΥΡΑΤΟΡΑ- 3-ΦΟΥΡΝΟΣ ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ 300Χ250
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related