Μειώνεται διαρκώς από τον Απρίλιο και μετά η στρατιωτική βοήθεια από την Ευρώπη στην Ουκρανία, όπως προκύπτει από μελέτη του Ινστιτούτου Κίελ, η οποία είναι αποκαλυπτική στο πώς οι μεγάλες δυνάμεις της γηραιάς ηπείρου απομακρύνονται από την άμεση στήριξη προς το Κίεβο.
Στην έκθεση που παρουσιάζει το Politico καταγράφεται ότι τον Ιούλιο δεν υπογράφηκε καμία διμερής συμφωνία για στρατιωτικούς εξοπλισμούς ανάμεσα στις έξι μεγάλες χώρες της Ευρώπης και την Ουκρανία. Αυτό, μάλιστα, συμβαίνει για πρώτη φορά μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής.
Η αποκάλυψη αυτή είναι δείγμα πως -παρά τις ιστορικές αλλαγές στην αμυντική πολιτική της Ευρώπης (βλέπε Γαλλία και Γερμανία)- η πολεμική βοήθεια προς το Κίεβο μειώνεται συνεχώς, την ώρα που οι ουκρανικές δυνάμεις προαναγγέλλουν μεγάλη αντεπίθεση.
Ποιες χώρες γυρίζουν την πλάτη
Τα νέα δεδομένα αφορούν το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ισπανία, την Ιταλία και την Πολωνία και δίνονται στη δημοσιότητα από το Ινστιτούτο Κίελ, το οποίο κρατά αρχείο καταγραφής της βοήθειας προς την Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου.
Η έκθεση επιβεβαιώνει αυτό για το οποίο φωνάζουν εδώ και καιρό Ουκρανοί αξιωματούχοι, ότι οι μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις δεν παρέχουν την ίδια βοήθεια που προσφέρουν οι ΗΠΑ, ενώ ακόμη και η Βρετανία με την Πολωνία που είχαν μπει επιθετικά στην κούρσα εξοπλισμών, δείχνουν να μένουν από δυνάμεις.
Στρατιωτικοί αναλυτές και ορισμένα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχουν ήδη εκφράσει τις ανησυχίες τους.
Ο Κρίστοφ Τρέμπες, επικεφαλής της ομάδας του Ινστιτούτου που ασχολείται με τους εξοπλισμούς, επισημαίνει ότι τα στοιχεία καταγράφουν πως οι ευρωπαϊκές δεσμεύσεις για στρατιωτικής βοήθεια προς την Ουκρανία «πηγαίνουν περίπατο» ήδη από τα τέλη Απριλίου. «Παρά το γεγονός ότι ο πόλεμος μπαίνει σε κρίσιμη φάση, νέες πρωτοβουλίες για βοήθεια δεν φαίνεται να υπάρχουν» σημειώνει.
Μπορεί οι δυτικοί σύμμαχοι συναντήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στην Κοπεγχάγη για να συγκεντρώσουν περίπου 1,5 δισ. ευρώ σε δεσμεύσεις, ωστόσο ο Τρέμπες επισημαίνει ότι τα νούμερα αυτά είναι ψίχουλα σε σχέση με όσα είχαν συγκεντρωθεί στις προηγούμενες συναντήσεις.
Υπογραμμίζει, δε, ότι οι χώρες της Ευρώπης θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τον πόλεμο στην Ουκρανία όπως έγινε με την κρίση στην ευρωζώνη και την πανδημία, όταν και συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες δισεκατομμύρια μέσω μέτρων εκτάκτου ανάγκης.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας της Λετονίας, Άρτις Πάμπρικς, εκφράζει την άποψη ότι κράτη όπως η Γαλλία και η Γερμανία πρέπει να κάνουν περισσότερα για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Καλεί, ακόμη, τις ευρωπαϊκές χώρες να προσφέρουν αναλογικά στα επίπεδα που έχουν φτάσει χώρες της κεντρικής Ευρώπης, όπως η Πολωνία, η Σλοβακία και η Τσεχία.
«Αν θέλουμε να τελειώσει ο πόλεμος το συντομότερο δυνατό, πρέπει να αναρωτηθούν αν κάνουν αρκετά» λέει.
Στο επίκεντρο της κριτικής το Βερολίνο
Ο πρώην επικεφαλής των αμυντικών δαπανών στην Εσθονία και πλέον ευρωβουλευτής, Ρίνο Τέρας, ζητά από την Ευρώπη να «ξυπνήσει», υποστηρίζοντας ότι δεν θα υπάρξει ειρήνη εάν δεν ηττηθεί η Ρωσία. «Εκατοντάδες πεθαίνουν κάθε μέρα, όχι μόνο στρατιώτες, αλλά γυναίκες και παιδιά. Οι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν πραγματικά, είμαστε σε πόλεμο».
Στο επίκεντρο της κριτικής παραμένει η Γερμανία, με το Βερολίνο να κατηγορείται ότι αντιδρά πολύ αργά στο να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του για αποστολή τεθωρακισμένων στους ευρωπαίους γείτονές του, προκειμένου οι χώρες εκείνες να δώσουν τα σοβιετικά τους τανκ στην Ουκρανία.
Η γερμανική κυβέρνηση, πάντως, υπερασπίζεται τη στάση που έχει ακολουθήσει και ανταπαντά πως στέλνει κανονικά όπλα προς την Ουκρανία.