Είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται και στην Κρήτη. Πρόκειται για ελάχιστες αλλά υπαρκτές περιπτώσεις. Γονείς που αντιδρούν στα μέτρα που λαμβάνονται στα σχολεία για την πανδημία επιλέγουν να κρατούν τα παιδιά τους στο σπίτι.
Στο νησί έχουμε περίπου 10 περιπτώσεις, σε επίπεδο Ηρακλείου δεν πρόκειται για περισσότερες από τέσσερις οικογένειες στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση ενώ υπάρχει μία περίπτωση σε σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της περιφέρειας. Ενδεικτικά αναφέρεται πως, σύμφωνα με το cretalive.gr, στην πρωτοβάθμια Λασιθίου, τρία παιδιά μένουν ακόμα και σήμερα εκτός εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Τα Υπουργεία Παιδείας και Υγείας ετοιμάζουν ένα νέο νομικό πλαίσιο για να αντιμετωπίσουν αυτό το φαινόμενο που παρατηρείται και λόγω της πανδημίας.
Έτσι, με νομοθετική ρύθμιση που θα εισαχθεί πιθανότατα εντός της βδομάδας, επαναφέρουν την ποινική κύρωση για τους συγκεκριμένους γονείς, η οποία καταργήθηκε στον νέο Ποινικό Κώδικα του 2019 ως πταίσμα.
«Η παρούσα κυβέρνηση έχει τη διάθεση να γίνει μία ad hoc ρύθμιση προκειμένου η απόφαση κάποιων αρνητών – γονέων να στερούν το δικαίωμα της εκπαίδευσης από τα παιδιά τους, να θεωρείται πλέον πλημμέλημα, ελαφρύ μεν, αλλά πλημμέλημα», ανέφερε η υφυπουργός Παιδείας, κ. Ζέττα Μακρή.
Η υφυπουργός διευκρίνισε ότι τέτοιες περιπτώσεις δεν θεωρούνται αδίκημα, χάρη στην προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Πρόσθεσε ότι τα παιδιά που στερούνται σήμερα το δικαίωμα στην εκπαίδευση λόγω των αρνητών – κηδεμόνων τους είναι μερικές δεκάδες ενώ επανέλαβε ότι οι περιπτώσεις αυτές θα πρέπει να γνωστοποιούνται στις αρχές από τους διευθυντές των σχολείων.
Εξήγησε ότι η διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθείται είναι να ενημερώνει αρχικά ο διευθυντής τους γονείς για το τι πρέπει να πράξουν και εν συνεχεία τις κοινωνικές υπηρεσίες και τη Δικαιοσύνη.