Η είσοδος στην τέταρτη δεκαετία αποτελεί κομβικό σημείο σε πολλούς τομείς της ύπαρξής μας, αυτό το γνωρίζουμε ήδη.
Πολύ συνοπτικά και επιτρεπτά αυθαίρετα, οι γυναίκες αρχίζουν να αγχώνονται, οι άντρες αρχίζουν να ωριμάζουν.
Όταν καβατζάρεις τα τριάντα «πρέπει» να έχεις κατασταλάξει σε μία δουλειά, «πρέπει» να έχεις φύγει από το σπίτι, κι άλλα τέτοια (εύλογα) κλισέ.
Για κάποιο λόγο όμως, σχεδόν κανείς δεν υπερθεματίζει για το τι αλλάζει στην ερωτική ζωή ενός άντρα και το πώς επιδρά η ψυχολογική «λαίλαπα» του «2-» που γίνεται «3-» σε κάποιον ο οποίος ίσως να αισθάνεται ακόμα «1-».
Τα νέα σε γενικές γραμμές είναι καλούτσικα. Don’t panic. Κάτι χάνεις, κάτι κερδίζεις. Κι εσύ κι εκείνη.
Οι ορμόνες σου ηρεμούν
Η τεστοστερόνη, αυτή η άτιμη ορμόνη που για χρόνια σε έσερνε από τη μύτη και τα έβλεπες «όλα μπλε» εννοείται ότι συνεχίζει να σε μανιπιουλάρει, αλλά όχι όπως το έκανε στα 18, στα 20 και στα 25.
Η επιρροή της πάνω σου αρχίζει να φθίνει, όχι τόσο γιατί μειώνεται ποσοτικά, αλλά κυρίως γιατί έχεις μάθει να την κοντρολάρεις στο πώς αυτή «βγαίνει προς τα έξω».
Είσαι πιο έμπειρος, πιο κατασταλαγμένος, πιο γεμάτος, γι’ αυτό. Εννοείται ότι θες κι άλλες ερωτικές εμπειρίες, αλλά δείχνεις πιο κουλ.
Τις ξέρεις καλύτερα
Και άρα μπορείς και θες να τις ικανοποιήσεις ακόμα περισσότερο. Γιατί είτε έχεις καταγράψει αριθμό ρεκόρ στις ερωτικές παρτενέρ, είτε έχεις αρκεστεί σε μια χούφτα γυναίκες τα προηγούμενα χρόνια, θέλοντας και μη, πλέον είσαι πιο «ψημένος» στο να διαβάζεις τα «σημάδια» πάνω της και να αποκωδικοποιείς τη γλώσσα του σώματός της, μακράν περισσότερο από τότε που ήσουν 20 και το μόνο που σ’ ένοιαζε ήταν να «χωθείς» κάπου. Τώρα, το αν θες να δείχνεις ότι έχεις αυτή την τεχνογνωσία, είναι ένα άλλο ζήτημα.\
Αναζητάς την ποιότητα
Ίσως για πρώτη φορά στη ζωή σου δε σκέφτεσαι τόσο το «πόσο» αλλά το «πώς», το «ποια» και το «γιατί» να κάνεις σεξ.
Το οποίο σημαίνει ότι αρχίζεις να τρομάζεις λιγότερο στην ιδέα μίας μακροχρόνιας σχέσης, όπου το σεξ με μία μόνο για πολύ καιρό αποτελεί προϋπόθεση.
Ή ότι συνειδητοποιείς πως ο οργασμός σου δεν είναι αυτοσκοπός και πως έχουν κι οι υπόλοιποι ανάγκες. Μπράβο, κάλλιο αργά παρά ποτέ.
Είσαι πιο τρυφερός
Αυτό το εφηβικό, εκρηκτικό «μπάπα- μπούπα» attitude που σε γέμιζε επί μακρόν για όλους τους προαναφερόμενους λόγους ίσως να μη σου «λέει» και πολλά πια.
Ωριμάζοντας σεξουαλικά, εκεί γύρω στα 30, αποδέχεσαι ότι το σεξ στα πρότυπα του Homo Sapiens δεν έχει πλάκα και πως μία αγκαλίτσα μετά, είναι ωραίο πράγμα, όπως και το να μιλάς μαζί της και να νιώθεις οικειότητα πριν, κατά τη διάρκεια και μετά αυτού, αντί να γυρίζεις πλευρό ή να φεύγεις τρέχοντας (για να προλάβεις το φροντιστήριο ξέρω ‘γω).
Το πας αργά
Το οποίο σημαίνει ότι επιτέλους τα προκαταρκτικά δεν είναι εκείνη η φάση που «κάνεις ό,τι πρέπει και καλά για να χαλαρώσει η άλλη, να ξε-ντραπεί και να το κάνετε επιτέλους».
Hello, και τα προκαταρκτικά σεξ είναι. Και τα χαίρεσαι, όχι μόνο για ό,τι παίρνεις, αλλά και για ό, τι δίνεις.
Κοινώς, σε ενδιαφέρει πιο πολύ να περάσει καλά και η παρτενέρ σου. Δεν το θεωρείς δεδομένο ας πούμε ότι θα γίνει έτσι κι αλλιώς γιατί είσαι εκεί με τα παντελόνια κάτω κι αυτό αρκεί, όπως βλακωδώς πίστευες κάποτε.
Και γενικώς δεν είναι όλα σεξ
Αν -λέμε τώρα- το σκεφτόσουν 347 φορές μέσα σε μία μέρα, ε, το νούμερο πέφτει κάπως, γιατί έχεις κι άλλα στο κεφάλι σου που επίσης τονώνουν τον ανδρισμό σου αν επιτευχθούν. Ok, λογικό κι αναμενόμενο, αλλά κοίτα μην το αμελήσεις εντελώς το «άθλημα».
Όταν οι άντρες παθαίνουν αυτό που νιώθουν «Άντρες» κουβαλητές και υπεύθυνοι, και θέλουν να κατασταλάξουν γενικώς ή αγχώνονται για τις δουλειές και τις καριέρες τους, και νιώθουν πίεση και στρες, ίσως βάλουν το σεξ και γενικότερα το ρόλο τους ως αρσενικό-κυνηγό σε δεύτερη μοίρα.
Εδώ κάνεις λάθος προφανώς. Είπαμε ωριμάζεις, δε γερνάς. Κράτα ισορροπίες.