Η πλατφόρμα ηλεκτρονικής εκπαίδευσης TalentLMS, που στηρίζεται από την Epignosis, και η Workable, εταιρεία που δραστηριοποιείται στο χώρο του HR, αποκάλυψαν τα στοιχεία της τελευταίας τους έρευνας η οποία αποκαλύπτει ότι το 72% των εργαζόμενων σε τεχνολογικό αντικείμενο στις ΗΠΑ σκέφτονται να παραιτηθούν από την εργασία τους εντός των επόμενων 12 μηνών.
Για την πλειοψηφία αυτών που θέλουν να αναζητήσουν νέες ευκαιρίες καριέρας, οι αλλαγές στο περιβάλλον εργασίας λόγω της πανδημίας ήταν ο κύριος λόγος που έβαλε την ιδέα ότι έφτασε η ώρα να παραιτηθούν (79%)
Οι κορυφαίοι λόγοι που οδηγούν τα συγκεκριμένα στελέχη σε πιθανή αλλαγή καριέρας, εκτός από τον μισθό και τις παροχές, είναι οι περιορισμένες προοπτικές επαγγελματικής εξέλιξης (41%), η έλλειψη ευελιξίας στα ωράρια εργασίας (40%) και το τοξικό επαγγελματικό περιβάλλον (39%). Επιπρόσθετα, η έλλειψη ευκαιριών μάθησης και η ανάπτυξη ευκαιριών (32%) καθώς και οι επιλογές απομακρυσμένης εργασίας (30%) είναι μεταξύ των κορυφαίων λόγων που οδηγούν τους εργαζόμενους της τεχνολογίας στην έξοδο.
Επιθυμία για επιπλέον κατάρτιση
Η έρευνα αποκαλύπτει μία συνολική και βαθιά επιθυμία για εξέλιξη των ικανοτήτων, τη συνεχή μάθηση και την επαγγελματική ωρίμανση, καθώς το 91% των ειδικών της τεχνολογίας δηλώνουν ότι επιθυμούν περισσότερες ευκαιρίες εκπαίδευσης από τους εργοδότες τους.
Σε ότι αφορά τις τεχνολογίες που θα εξασφαλίσουν μελλοντικά στελέχη στην αγορά εργασίας, μηχανική μάθηση και τεχνητή νοημοσύνη ήταν οι πρώτες επιλογές (66%), ακολουθούμενες από το cloud (49%) και το block chain (46%).
«Η συνειδητοποίηση ότι η τηλεργασία είναι μία βιώσιμη εναλλακτική για τους IT εργαζόμενους έχει δημιουργήσει πολλές επιλογές απασχόλησης που πλέον δεν περιορίζονται γεωγραφικά», αναφέρει ο Περικλής Βενάκης, CTO της Epignosis, ο οποίος θεωρεί όλη αυτή τη διαδικασία σαν ένα άμεσο αποτέλεσμα της πανδημίας. «Με την ανάγκη για υψηλής εκπαίδευσης επαγγελματίες IT, η έρευνα των Epignosis και Workable δείχνει ότι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι βλέπουν την μάθηση και τις επιπλέον ικανότητες σαν κορυφαία προτεραιότητα της καριέρας τους», καταλήγει.
Το «εργασιακό κάψιμο»
Σε άλλα ευρήματα της έρευνας, περισσότεροι από τους μισούς (58%) δηλώνουν ότι υποφέρουν από «εργασιακό κάψιμο» (job burnout). Αυτοί οι εργαζόμενοι έχουν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να παραιτηθούν σε σχέση με αυτούς που δεν υποφέρουν από το συγκεκριμένο σύνδρομο.
Το 75% των ερωτηθέντων αισθάνεται ότι η εταιρεία στην οποία εργάζονται επικεντρώνει περισσότερο στην προσέλκυση νέων εργαζόμενων από την επένδυση στους ήδη υπάρχοντες. Επιπλέον, η εξέλιξη των ικανοτήτων (58%) είναι από τα κορυφαία κριτήρια επιλογής μιας θέσης εργασίας, μετά τον μισθό και τις υπόλοιπες παροχές. Το 62% όσων απάντησαν είπαν ότι περισσότερη γνώση και ευκαιρίες εκπαίδευσης θα τους έδιναν περισσότερα κίνητρα στο χώρο εργασίας.
«Δεν είμαστε πλέον σε τρελούς καιρούς. Είμαστε σε νέους καιρούς, οι οποίοι καλούν σε νέους κανόνες εμπλοκής στον τομέα της προσέλκυσης ταλέντων – ειδικά όταν στρατολόγοι και εργοδότες δυσκολεύονται να καλύψουν θέσεις», δήλωσε ο Content Strategy Manager της Workable, Κιθ Μακένζι.
Η online έρευνα αφορούσε 1.200 εργαζόμενους στις Ηνωμένες Πολιτείες που εργάζονται στον ευρύτερο τεχνολογικό τομέα, σε ανάλογες θέσεις και τμήματα. Το σύνολο της έρευνας μπορείτε να βρείτε εδώ.