Η ομάδα της εκπομπής «Καλό Μεσημέρι» συνάντησε τον Σήφη Κουνδουράκη, γέννημα θρέμμα από την Ασή Γωνιά και διείσδυσαν παρέα στα κατατόπια του βουνού. Φρόντισαν τα αιγοπρόβατα εν μέσω κακοκαιρίας και ξεδίπλωσαν τα μυστικά της δουλειάς του βοσκού και τις προκλήσεις που αναδύονται από την εκτροφή ζώων.
Στην καρδιά του Χειμώνα η κτηνοτροφία είναι ένας συνεχής ανήφορος γεμάτος αντιξοότητες. Ο βοσκός προκειμένου να κρατήσει τα ζώα του ασφαλή, παραγωγικά και υγιή, βουτά στη βιοπάλη. Με άσβεστο πάθος και κίνητρο την επιβίωση μεριμνάει νυχθημερόν για τα κοπάδια του. Η κτηνοτροφία στα ορεινά της Κρήτης αποτελεί πάππου προς πάππου παράδοση και οικογενειακή παρακαταθήκη. Η συναναστροφή με έναν βοσκό λειτουργεί ως παράθυρο στον κόσμο των ανθρώπων που εκθρέφουν ζώα.
Ο Σήφης Κουνδουράκης μας φιλοξένησε στο στάβλο του και τον ακολουθήσαμε στην κορυφή του Κούμαρου στα όρη της Ασή Γωνιάς Χανίων, εκεί όπου απελευθερώνει τα δικά του αιγοπρόβατα και συντηρεί την απαιτούμενη δομή που χρειάζεται κάθε γνήσιος κτηνοτρόφος. Γνωρίσαμε την καθημερινότητα του, μάθαμε τα μυστικά της ομαλής διαβίωσης των ζώων, τα προστατέψαμε κόντρα στην κακοκαιρία και μυηθήκαμε στον κόσμο της βοσκικής.
Βεβαίως, σε ένα καθαρά κτηνοτροφικό χωριό όπως η Ασή Γωνιά δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι ποικίλες οικοτεχνίες προσανατολισμένες στις εργασίες και τα προϊόντα του πρωτογενούς τομέα. Ανεβαίνοντας στα βουνά σταματήσαμε σε ένα οικογενειακό τυροκομείο όπου η Βάσω και ο Γιώργης μεταμορφώνουν το γάλα σε τυρί. Η περιπλάνησή μας ολοκληρώθηκε με κέρασμα φρέσκου τυριού, μυρωδάτου παξιμαδιού και τοπικής ρακής.
Δείτε το βίντεο: