Οδηγίες της ΕΛ.ΑΣ. για καταγγελίες περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν τα θύματα
Αναλυτικό οδηγό εξέδωσε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
Οδηγίες της ΕΛ.ΑΣ. για καταγγελίες περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν τα θύματα
Εγχειρίδιο με αναλυτικές οδηγίες προς τους πολίτες για καταγγελίες περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας εξέδωσε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Πρόκειται για έναν επτασέλιδο οδηγό που εξηγεί ποια περιστατικά εντάσσονται στις διατάξεις του νόμου περί ενδοοικογενειακής βίας και ποιες σχέσεις.
Όπως επισημαίνεται μεταξύ άλλων: «Η δίωξη της είναι αυτεπάγγελτη. Αυτό σημαίνει ότι οι αρμόδιες αστυνομικές Υπηρεσίες έχουν την υποχρέωση να ενεργήσουν άμεσα, όταν πληροφορούνται με οποιονδήποτε τρόπο, από το ίδιο το θύμα ή και από τρίτο πρόσωπο, για την τέλεση οποιουδήποτε αδικήματος ενδοοικογενειακής βίας.
∆εν απαιτείται η κατάθεση παράβολου ή οποιαδήποτε οικονομική επιβάρυνση».
Επίσης διευκρινίζεται ότι « Ανεξάρτητα από το αν επιθυµώ να υποβάλω έγκληση ή όχι, οι αστυνομικοί είναι υποχρεωμένοι βάσει νόμου, όταν λαμβάνουν γνώση για την τέλεση αδικημάτων ενδοοικογενειακής βίας να σχηματίζουν δικογραφία και να ενημερώνουν τον αρμόδιο Εισαγγελέα.
Οι αστυνομικοί του Γραφείου Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας ή του Αστυνομικού Τμήματος θα χειριστούν την υπόθεση που τους καταγγέλλεται, ανεξάρτητα από τον τόπο κατοικίας μου ή τον τόπο που συνέβη το περιστατικό».
Όταν βρίσκομαι στο αστυνομικό τμήμα:
– Θα μου εξασφαλιστεί ιατροφαρµακευτική περίθαλψη, εφόσον το χρειάζομαι.
– Θα τηρηθεί εχεµύθεια και εµπιστευτικότητα και θα εξασφαλιστεί η ιδιωτικότητά μου.
– Θα μου δοθεί ο χρόνος που απαιτείται, για να ηρεμήσω, να αισθανθώ ασφαλής και να περιγράψω όσα μου συνέβησαν.
– Θα μου ζητηθεί να αναφέρω όσα συνέβησαν, να παράσχω οποιοδήποτε στοιχείο έχω στη διάθεσή μου (π.χ. φωτογραφίες, ιατρικές γνωματεύσεις κ.α.) και να προτείνω μάρτυρες.
Έχει σημασία να αναφέρω προηγούµενες καταγγελίες ενδοοικογενειακής βίας που έχω υποβάλει ή και περιστατικά που έχουν συμβεί αλλά δεν τα έχω καταγγείλει».
Στη συνέχεια δίνονται οδηγίες για τα στοιχεία που πρέπει να αναφέρει το θύμα στο αστυνομικό τμήμα:
Έχει σημασία να αναφέρω οποιοδήποτε στοιχείο υποδεικνύει αυξηµένη επικινδυνότητα (όπως ύπαρξη πυροβόλου όπλου, ιστορικό χρήσης ουσιών – αλκοόλ κ.α.).
– Αν απαιτείται, θα μου εξασφαλιστεί διερµηνεία.
– Θα μου δοθεί παραγγελία για διενέργεια ιατροδικαστικής εξέτασης, σε περίπτωση που μου έχει ασκηθεί σωματική ή σεξουαλική βία και θα διευκολυνθεί η μεταφορά μου στην αρμόδια Υπηρεσία. Η παραγγελία θα μου αποδοθεί, ακόµη και αν δεν το επιθυµώ.
– Θα ενηµερωθώ µε έντυπο υλικό για τις δομές υποστήριξης που υφίστανται στην περιοχή μου. Οι αστυνομικοί θα επικοινωνήσουν με τις δοµές υποστήριξης για να παρασχεθεί η, κατά περίπτωση, βοήθεια.
– Θα πραγματοποιηθεί εγγραφή στο Βιβλίο Αδικηµάτων και Συµβάντων της Υπηρεσίας, για το περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας που αναφέρω/καταγγέλλω, αντίγραφο της οποίας μπορώ να αιτηθώ και να λάβω.
– Θα χρειαστεί να παράσχω στους αστυνοµικούς όποια πληροφορία γνωρίζω, που θα µπορέσει να βοηθήσει στη σύλληψη του δράστη, για όσο διαρκεί η αυτόφωρη διαδικασία.
– Θα ζητήσω να μου δοθούν διευκρινήσεις, σε οποιοδήποτε στάδιο της διαδικασίας και για ο,τιδήποτε δεν κατανοώ».
Τα σχόλια είναι κλειστά.