«Όχι» στις κηδείες τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες, λένε τα γραφεία τελετών – Γιατί είναι «παράνομες»;
Επικαλούμενοι το νέο εργασιακό νομοσχέδιο με την εξαήμερη εργασία και την ψηφιακή κάρτα εργασίας, εξηγούν τους λόγους για τους οποίους οι τελετές γίνονται κατά παράβαση του νόμου
«Όχι» στις κηδείες τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες, λένε τα γραφεία τελετών – Γιατί είναι «παράνομες»;
Να μην τελούνται κηδείες τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες ζητά το Σωματείο Λειτουργών Γραφείων Κηδειών και Ταριχευτών Μακεδονίας.
Το σωματείο επικαλείται ζητήματα νομιμότητας -δεδομένου ότι τις συγκεκριμένες ημέρες δεν λειτουργούν οι υπηρεσίες των δήμων- αλλά και εργασιακά θέματα που προέκυψαν με τις νέες διατάξεις για την εξαήμερη εργασία. Εκπρόσωποι του σωματείου έθεσαν το ζήτημα στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας.
Τα αιτήματα
Όπως επισήμανε ο πρόεδρος του σωματείου, Νέστωρας Νικολόπουλος, σε πολλούς δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας αυτές τις μέρες τα ληξιαρχεία δεν λειτουργούν και οι ληξίαρχοι δεν μεταβαίνουν στην υπηρεσία σε περίπτωση θανάτου. Συνεπώς, δεν εκδίδονται άδειες ταφής και οι τελετές πραγματοποιούνται κατά παράβαση του νόμου, ενώ η δήλωση του θανάτου στο ληξιαρχείο γίνεται την αμέσως επόμενη εργάσιμη ημέρα.
Ο κ. Νικολόπουλος σημείωσε επίσης ότι σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου εργασιακού νομοσχεδίου και την ηλεκτρονική κάρτα εργασίας, οι επαγγελματίες λειτουργοί κηδειών δεν μπορούν να δηλώσουν το προσωπικό το οποίο απασχολούν πέραν του εξαήμερου της εβδομάδας, διαφορετικά προβλέπονται κυρώσεις. Και πρόσθεσε πως τα περισσότερα γραφεία είναι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις και δεν έχουν τη δυνατότητα να απασχολήσουν περισσότερο προσωπικό.
Στο πλαίσιο του νέου εργασιακού νομοσχεδίου τα αιτήματα για τις τροποποιήσεις στις κηδείες
Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του κλάδου, για τους δύο αυτούς λόγους δεν μπορούν να γίνονται κηδείες αν όχι όλο το Σαββατοκύριακο, αλλά τουλάχιστον τις Κυριακές και τις αργίες.
Ο πρόεδρος του σωματείου έθεσε υπόψη των δημάρχων ένα επιπλέον ζήτημα, το οποίο αφορά στα παραστατικά που θα έπρεπε να λαμβάνουν οι λειτουργοί κηδειών κατά την ανόρυξη τάφων. Όπως εξήγησε, κάτι τέτοιο δεν γίνεται, καθώς, σύμφωνα με στοιχεία, στο 80% των περιφερειακών και μικρότερων σε πληθυσμό δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας, η ανόρυξη τάφων γίνεται από μη επαγγελματίες και τα χρήματα καταλήγουν να δίνονται «μαύρα» στους εμπλεκόμενους. Γι’ αυτό και πρότεινε να εξεταστεί η δυνατότητα να διαχειρίζονται τη συγκεκριμένη υπηρεσία είτε οι ίδιοι οι δήμοι στους οποίους ανήκουν τα κοιμητήρια, είτε η υπηρεσία να παραχωρηθεί σε ανάδοχο, ώστε να δίδεται νόμιμο παραστατικό αμοιβής για τη συγκεκριμένη διαδικασία.
«Δίχασαν» τα αιτήματα – Η αντίδραση του Δ.Σ.
Τα προβλήματα που προκύπτουν από τη μη τέλεση κηδειών έθεσε ο γραμματέας της ΠΕΔ-ΚΜ, αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Γάκης, αναφέροντας ενδεικτικά τη συναισθηματική κατάσταση των συγγενών που περιμένουν να θάψουν το οικείο τους πρόσωπο, καθώς επίσης και το κόστος των ψυκτικών θαλάμων, με το οποίο επιβαρύνεται η οικογένεια.
Λογικά χαρακτήρισε τα αιτήματα των εκπροσώπων του σωματείου ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ, δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, ο οποίος πρότεινε να συζητηθεί το θέμα στα δημοτικά συμβούλια των δήμων και να επανέλθει σε επόμενο χρόνο για συζήτηση στο Δ.Σ. της ένωσης.
Τα σχόλια είναι κλειστά.