Γιατί ο ζεστός καφές που πίνεις τον χειμώνα δεν σε ζεσταίνει
Αν θέλεις να ζεσταθείς, ο ζεστός καφές δεν είναι σίγουρα η λύση και κάπου εδώ, δικαιώνονται όσοι πίνουν φρέντο εσπρέσο μες στο καταχείμωνο.
εν σου αρέσει το τσάι (όχι εγώ, μια φίλη). Ίσως, να βρίσκεις πολύ γλυκιά τη ζεστή σοκολάτα, αλλά και να σου αρέσει, πόση να πιεις για να ζεστάνεις τα εντός σου τις κρύες ημέρες του χειμώνα; Επίσης, μπορεί να προτιμάς να τρως σοκολάτα. Όχι, να την πίνεις.
Έτσι, ενδεχομένως να έχεις για αποκούμπι τον ζεστό καφέ. Άλλωστε, οι Έλληνες έχουμε τη συνήθεια να αλλάζουμε από κρύο σε ζεστό καφέ (και τούμπαλιν), όπως οι Βορειοευρωπαίοι αλλάζουν λάστιχα για τον χειμώνα και τις άλλες εποχές του χρόνου.
Κάποιες φορές όμως, δεν νιώθεις ότι ο ζεστός καφές σου δίνει το αποτέλεσμα που θέλεις. Δεν σου προσφέρει την εσωτερική ζεστασιά που έχεις ανάγκη. Αντιθέτως, αισθάνεσαι ρίγος και κρυώνεις ακόμα περισσότερο.
Δεν θέλω να μου αγχώνεσαι.
Δεν έχει κάτι η υγεία σου και εγώ είμαι εδώ για να σου εξηγήσω τα πάντα.
Θα ξεκινήσω με μία διευκρίνιση: η επιστήμη έχει καταλήξει στο ότι υπάρχει συναισθηματική/ψυχολογική επίδραση στο κατά πόσο ένα ζεστό ρόφημα μπορεί όντως να μας ζεστάνει. Επίσης, έχει αποδειχθεί ότι δεν είναι η θερμοκρασία του καφέ που σε ζεσταίνει, αλλά η καφεΐνη. Ως εκ τούτου, η προτεινόμενη λύση για να έχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα είναι ο κρύος καφές.
Πώς μας ζεσταίνει η καφεΐνη
Η καφεΐνη είναι ένα διεγερτικό που έχει θερμογόνο δράση στον οργανισμό. Αυτό σημαίνει ότι διεγείρει το μεταβολισμό μας και συμβάλλει στην αύξηση της θερμοκρασίας του πυρήνα του σώματος.
Πώς ο ζεστός καφές μπορεί να σε κάνει να κρυώνεις περισσότερο
Η αύξηση της θερμοκρασίας στον πυρήνα του σώματος μπορεί να είναι αντιπαραγωγική όταν κρυώνεις. Μελέτες έδειξαν ότι τα ζεστά ροφήματα ανεβάζουν τη θερμοκρασία στον πυρήνα του σώματος (ευρύτερα γνωστή ως θερμοκρασία σώματος).
Σε κάποιες περιπτώσεις όμως, αυτό έχει το αντίθετο αποτέλεσμα από το να μας ζεστάνει.
Μεταξύ της υψηλής θερμότητας μιας κούπας καφέ και της θερμογονικής επίδρασης της καφεΐνης είναι πιθανό να αυξηθεί πολύ γρήγορα η θερμοκρασία στον πυρήνα μας. Σε αυτήν την περίπτωση, το σώμα μας πιστεύει ότι ζεσταίνεται πολύ και κινεί τις διαδικασίες για να μας δροσίσει.
Τα σχόλια είναι κλειστά.